ΣΠΑΡΤΗ. Με το σύνολο σχεδόν των προέδρων των χωριών του Δήμου Σπάρτης και όλους τους κατοίκους των χωριών (δηλαδή το 50% του πληθυσμού του Δήμου) αλλά και πολλούς Σπαρτιάτες της πόλης να απορούν για την χρονική επιλογή επιβολής των αυξήσεων στα τιμολόγια του νερού, ο Δήμος Σπάρτης βρίσκεται μπροστά από μια ακατανόητη κατάσταση που πολύ σύντομα θα ξαναφέρει την ΔΕΥΑ Σπάρτης στο μικροσκόπιο του οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου. Προηγουμένως όμως οι πολιτικοί χειρισμοί είναι αυτοί που κρίνονται.

Πολλοί κάτοικοι των χωριών που θα δουν τους επόμενους λογαριασμούς με πρωτοφανείς αυξήσεις αναρωτιούνται δύο πράγματα: Γιατί τόσα χρόνια η ΔΕΥΑΣ δεν αξιοποίησε τις πηγές Ευρώτα και τον Ταϋγετο για να παρέχει φθηνό νερό ύδρευσης στους δημότες και γιατί επέλεξε, την κρισιμότερη εποχή της νεότερης Σπάρτης και της χώρας, για να επιβάλει αυξήσεις στο δημόσιο αυτό αγαθό, το νερό.

Μάλιστα οι αγανακτισμένοι εκ των δημοτών στα χωριά του Δήμου συνιστούν με νόημα… στον Δήμαρχο και στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ να επισκεφθούν πάλι τα χωριά τους με ελικόπτερο…

Αυτές τις ημέρες ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σπάρτης και αντιδήμαρχος κ. Θέμις Πατσιλίβας επιχείρησε και πάλι να μιλήσει για την νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΣ και την πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. της επιχείρησης. Ανέφερε σχετικά με τα χωριά ότι «κάναμε ανατιμήσεις, δηλαδή αυξήσαμε το νερό, σε κάποια άλλα χωριά όμως μειώθηκαν τα τιμολόγια, όπως μείωση έγινε και στη Σπάρτη». Σχετικά με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης σημείωσε ότι «εάν δεν κάνουμε βήματα - και οργανωτικά και λειτουργικά αλλά και με το τιμολόγιο- η ΔΕΥΑΣ οδηγείται στο ιδιωτικό κεφάλαιο και οι λαϊκές οικογένειες θα υποφέρουν».

Καλείται λοιπόν ο κ. Πατσιλίβας από τους δημότες, που ήδη αντιμετωπίζουν τις νέες αυξήσεις και οι οποίες απ’ ότι φαίνεται δεν αρκούν για να σώσουν την ΔΕΥΑ Σπάρτης, να εξηγήσει, που έγιναν τα λάθη για την χρεοκοπία της επιχείρησης και ποιες είναι οι οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές που έχει διαπιστώσει ότι πρέπει να γίνουν και οι οποίες θα διασώσουν την Επιχείρηση. Οι δημότες ανά χωριό αναμένουν τις απαντήσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΣ, για να διαπιστώσουν αν οι αυξήσεις που επωμίζονται θα πιάσουν τόπο ή αν η ΔΕΥΑΣ συνεχίσει να είναι μια χρεοκοπημένη δημοτική επιχείρηση.