ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Αδικαιολόγητη δείχνει η Κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του δάκου στην ελαιοκαλλιέργεια της Πελοποννήσου. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης παρεμβαίνει στη Βουλή για το θέμα ασκώντας έλεγχο. Ωστόσο το θέμα δεν έχει μόνο αντιπολιτευτική υφή αφού ήδη το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου έχει εκδώσει σχετικό ψήφισμα για την ανεπάρκεια της δακοκτονίας. Επίσης ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης ήταν, προ λίγου καιρού, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με πλήρη γνώση των προβλημάτων στην δακοκτονία και της αναγκαιότητας για αύξηση της δαπάνης.

Η Πελοπόννησος ανησυχεί

Με Κοινοβουλευτική Αναφορά προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, που αφορά την χρηματοδότηση της φετινής δακοκτονίας.

Με πρόσφατο ομόφωνο ψήφισμα του το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, εκτιμά ότι η κατανομή της φετινής χρηματοδότησης ύψους 4.285.000,00 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για την δακοκτονία 2021 δεν επαρκεί, ώστε να γίνουν 4 ψεκασμοί σε όλες τις Π.Ε., όπως επίσης είναι αδύνατον να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις τέλη Μαΐου έως αρχές Ιουνίου, ώστε να γίνει έγκαιρα ο πρώτος ψεκασμός το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Μεταξύ άλλων δε το Π.Σ. Πελοποννήσου ζητά την αύξηση του αριθμού των γεωπόνων δακοκτονίας, ώστε να φτάσει στα επίπεδα του 2010 για να μπορεί να γίνεται επαρκής έλεγχος και σωστή εκτέλεση του προγράμματος.

Καταλήγοντας ο Αλέξης Χαρίτσης ζητά από τους συναρμόδιους Υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν άμεσα, ώστε να προστατευθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και η ποιότητα του ελαιόλαδου των παραγωγών της Πελοποννήσου.