ΣΚΑΛΑ. Μετά και την τελευταία εξέλιξη της έκδοσης δηλαδή οικοδομικής άδειας (10/9), προκειμένου να δημιουργηθεί Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων – Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΜΕΑ – ΧΥΤΥ) στα Ξηροκάμπια της ΔΚ Σκάλας, η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων του Δήμου Ευρώτα απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους πολίτες, για τη δημιουργία ανθρώπινης αλυσίδας, «…όταν έρθει η ώρα όταν εμφανιστεί έστω και ένα μηχάνημα».

Όπως τονίζουν σε ανακοίνωση οι κάτοικοι, «…πλέον ανοίγονται δύο δρόμοι ή αποδεχόμαστε να ζήσουμε δίπλα στο μεγάλο σκουπιδότοπο της Λακωνίας σε μια περιοχή με μολυσμένο νερό και αέρα, με υποβαθμισμένα αγροτικά προϊόντα και δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη ή αγωνιζόμαστε να τους σταματήσουμε στο δρόμο. Δεν έχουμε άλλη επιλογή!».

Ιδιαιτέρως υπογραμμίζουν:

«Μην ακούτε τα παπαγαλάκια που για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες ψιθυρίζουν ότι όλα είναι υπογεγραμμένα και τελειωμένα. Έχουμε την δύναμη να τους σταματήσουμε όπως έκαναν οι κάτοικοι στην Κερατέα και στην Λευκίμμη με τα σκουπίδια, στην Τήνο με τις ανεμογεννήτριες και στα άλλα νησιά του Αιγαίου με τα κέντρα κράτησης μεταναστών και νίκησαν».

Η Επιτροπή Αγώνα δίνει κι ένα ιστορικό των πρόσφατων εξελίξεων:

«…μετά και την 2η άρνηση έγκρισης του κυκλοφοριακού κόμβου στην θέση Ξηροκάμπια, δηλαδή της διέλευσης των μηχανημάτων της ΤΕΡΝΑ, από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 11/5, η κυβέρνηση ανησυχώντας για τα συμφέροντα των ενεργειακών κολοσσών έδειξε την επιχειρησιακή της ετοιμότητα σπεύδοντας να εισάγει ειδική φωτογραφική τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο για τις χρήσεις της φαρμακευτικής κάνναβης, με την όποια έπαιρνε την αρμοδιότητα έγκρισης των κόμβου από τα Δημοτικά Συμβούλια μεταβιβάζοντάς την στον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, η οποία και ψηφίστηκε στις 25/5.

Για να υπαχθεί όμως και η δικιά μας περίπτωση στην τροπολογία αυτή, έπρεπε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι μεταγενέστερη της συγκεκριμένης τροπολογίας, για τον λόγο αυτό η δημοτική αρχή για να εξυπηρετήσει ΤΕΡΝΑ και κυβέρνηση μεθόδευσε την ανάρτηση τής απόφασης άρνησης έγκρισης του κόμβου στη Διαύγεια ένα μήνα μετά την ψήφιση της δηλαδή από τις 11/5 που ψηφίστηκε, στις 8/6!

Δήμαρχος: “Καλά έκανε η κυβέρνηση…”

Ενδεικτικές μάλιστα, του πάθους που έχει την δημοτική αρχή για την προώθηση του έργου ταφόπλακα, είναι και οι προκλητικές και επαίσχυντες δηλώσεις που προέβη ο δήμαρχος Ευρώτα μετά από ερώτηση δημοτικού συμβούλου στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ όπου ανερυθρίαστα δήλωσε, «καλά έκανε η κυβέρνηση που πήρε την αρμοδιότητα από το δημοτικό συμβούλιο… για να το προχωρήσουν το έργο και να το ολοκληρώσουν αυτοί που το ξεκίνησαν». Συμπλήρωσε ακολούθως ότι, «αυτό που νοιάζει τους κάτοικους είναι να μην ξεχειλίζουν τα σκουπίδια από τους κάδους».. και από εκεί και πέρα ας πάνε και στο ποτάμι (συμπληρώνουμε εμείς) για να ξαναγυρίζουν στις βρύσες των σπιτιών και στα αγροτικά προϊόντα όπως πληθώρα επιστημονικών μελετών που έχουν παρουσιάσει έχουν δείξει ότι θα συμβεί σε λίγα καιρό στον τόπο μας.

Υπάρχει λύση

Λύση για το θέμα των απορριμμάτων υπάρχει αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Η λύση αυτή η μόνη συμφέρουσα για τους κατοίκους είναι δημόσιος φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων με χωροθέτηση από επιστήμονες των κρατικών πανεπιστημίων και όχι από την ΤΕΡΝΑ με αξιοποίηση της αιχμής των νέων τεχνολογιών με σκοπό την ανακύκλωση, την ελαχιστοποίηση του υπολείμματος για ταφή και το μικρότερο δυνατό κόστος για το πολίτη.

Τα γεγονότα αυτά έστρωσαν το δρόμο για την έκδοση της οικοδομικής άδειας (10/9) που επιζητούσε η ΤΕΡΝΑ για να πατήσει τα χώματα και τα νερά μας και να ξεκινήσει να σκάβει την χωματερή που θα θάβονται τα σκουπίδια όλης της Λακωνίας».

Σκέψου το:

«…όταν έρθει η ώρα όταν εμφανιστεί έστω και ένα μηχάνημα να είμαστε εκεί, στα Ξηροκάμπια, όλοι ενωμένοι οι κάτοικοι του Ευρώτα να στήσουμε την ανθρώπινη αλυσίδα για να σώσουμε τις ζωές μας και τον τόπο μας.

Γιατί εμείς είμαστε οι πολλοί και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας!».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις