Γράφει ο Ηλίας Παναγιωτακάκος

Θεωρώ θεμιτό και θετικό οι βουλευτές να παρεμβαίνουν για την προώθηση θεμάτων και προβλημάτων που απασχολούν τη Λακωνία. Με το θέμα των παρακάμψεων έχουν ασχοληθεί όλοι οι βουλευτές γιατί πράγματι είναι σοβαρό πρόβλημα, το οδικό δίκτυο του νότιου άξονα της Λακωνίας και της γέφυρας του Ευρώτα.

Στην επίκαιρη ερώτηση ο κος. Καραμανλής απάντησε στον Λάκωνα Βουλευτή ως εξής: «….. Για την Παράκαμψη Σκάλας-Βλαχιώτη, ο Κώστας Καραμανλής μου ανέφερε ότι μετά το ναυάγιο της προσπάθειας στις αρχές του 2019, να εκπονηθούν από την κοινοπραξία Μορέας οι προκαταρκτικές της μελέτες, στο πλαίσιο των αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή, ζητούμε από τον παραχωρησιούχο να εκπονήσει όλες τις απαραίτητες μελέτες για να κερδηθεί χρόνος γιατί στην περίπτωση αυτή βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο….»

Κρατώ την πρόταση «..ότι μετά το ναυάγιο της προσπάθειας στις αρχές του 2019, να εκπονηθούν από την κοινοπραξία Μορέας οι προκαταρκτικές της μελέτες….».

Μάλλον εδώ ο κος Υπουργός δεν λέει όλη την αλήθεια ή οι συνεργάτες του στο Υπουργείο δεν του έδωσαν σωστή πληροφόρηση και αυτό προκύπτει από τις ΑΔΑ του ιδίου του Υπουργείου του. Συγκεκριμένα τον «ναυάγιο» που επικαλείται ο κ. Καραμανλής, - «αδιέξοδο» θα το έλεγα εγώ - του 2019 προήλθε από την αθέτηση της συμφωνίας της Κοινοπραξίας με προσφυγή κατά της Υπουργικής Απόφασης οικ.4852/18-6-2018 και τροποποιήθηκε με ορθή επανάληψη στις 25-6-2018 ΑΔΑ:ΨΨΨΜ465ΧΘΞ-ΦΛ0 εκπόνηση αυτών των μελετών δωρεάν και χωρίς ανταλλάγματα.

Στην συνέχεια το Εφετείο Αθηνών δικαίωσε το Ελληνικό Δημόσιο έναντι των απαιτήσεων του ΜΟΡΕΑ Α.Ε. για διεκδίκηση 3.548.246,23 Ευρώ, με σκοπό την εκπόνηση προκαταρτικών μελετών που αφορούν την παράκαμψη των οικισμών Σκάλας και Βλαχιώτη της Π.Ε. Λακωνίας και νέας γέφυρας του ποταμού Ευρώτα (απάντηση του Υπουργείου Υποδομών 23/1/2020, αρ. πρωτ. Β/Ε1/Φ12/428).

Συμπερασματικά όταν η προσφεύγουσα κοινοπραξία δεν δικαιώνεται από το Δικαστήριο έναντι του Ελληνικού Δημοσίου τότε ποια είναι η επόμενη κίνηση;

Η κοινοπραξία να εκτελέσει το μέρος της σύμβασης (δηλαδή τις μελέτες παρακάμψεων Σκάλας και Βλαχιώτη), όχι με εκκλήσεις και παρακλήσεις αλλά με άμεση απαίτηση. Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν το Δημοτικό Συμβούλιο Ευρώτα και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου προς τον υπουργό Υποδομών , αλλά και οι Βουλευτές της Λακωνίας.

Δηλαδή απαίτηση εκτέλεσης των όρων της σύμβασης για εκπόνηση αυτών των μελετών δωρεάν και χωρίς ανταλλάγματα ΑΔΑ:ΨΨΨΜ465ΧΘΞ-ΦΛ0 της 25ης Ιουνίου του 2018.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες όλων των Κυβερνήσεων….. Τώρα που ξεκαθαρίζουν τα πράγματα ας επιταχυνθούν οι διαδικασίες με διεκδικητικό προτασιακό λόγο και όχι με καταγγελτικό που μόνο αδιέξοδα δημιουργεί.

Η κοινωνία των πολιτών μπορεί με ενότητα να επιβάλει δημοκρατικές λύσεις.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις