ΓΕΡΑΚΑΣ. Την ανάγκη περαιτέρω τουριστικής προβολής της υπέροχης περιοχής του Γέρακα Λακωνίας, αναδεικνύει, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος με ερώτησή του προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Τουρισμού.

Όπως υπογραμμίζει, η δράση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τρόπο που να διασφαλίζεται παράλληλα το μαγευτικό τοπίο και να προστατεύεται η περίφημη «ερυθρή λιμνοθάλασσα» του Γέρακα.

Η ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου

Θέμα: «Το φιόρδ και η “κόκκινη λιμνοθάλασσα” στον Γέρακα Λακωνίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Στις ανατολικές ακτές της Λακωνίας, χτισμένο μέσα σε ένα φιόρδ, το γραφικό λιμάνι του Γέρακα προσφέρει εικόνες σπάνιας ομορφιάς. Μόλις 22 χλμ. από τη Μονεμβασιά, το άγνωστο σε πολλούς λιμάνι του Γέρακα θεωρείται ένα από τα πιο γραφικά της Πελοποννήσου θυμίζοντας αιγαιοπελαγίτικο νησί.

Τα ασβεστωμένα σπίτια με τα γαλάζια παράθυρα και τα κόκκινα κεραμίδια και οι ψαροταβέρνες δίπλα στα ήσυχα νερά συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό. Ο Γέρακας ή «Ιέραξ», όπως ονομαζόταν κατά τα βυζαντινά χρόνια, αποτέλεσε το ναυτικό σταθμό των Βυζαντινών για την καταπολέμηση των Σαρακηνών, καθώς και το αγκυροβόλιο Υδραίων και Σπετσιωτών εμπόρων, αλλά και όσων απέφευγαν τις τρικυμίες. Στην απόληξη του όρμου του υπάρχει σημαντικός υγροβιότοπος. Τα φυτά της λιμνοθάλασσας έχουν μια κοκκινωπή απόχρωση, δίνοντας την εντύπωση μιας «κόκκινης λιμνοθάλασσας».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  • Προτίθεστε όπως προβείτε - με γνώμονα τον σεβασμό στην ομορφιά της φύσης της περιοχής και τη μοναδικότητα της λιμνοθάλασσά της - σε σχεδιασμό τουριστικής περαιτέρω προβολής του Γέρακα Λακωνίας, διασφαλίζοντας παράλληλα το πέριξ μαγευτικό τοπίο και προστατεύοντας την «ερυθρή λιμνοθάλασσά» του;

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις