Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος

Λέγεται, ότι οι ανθρώπινες αξίες αμφισβητούνται, αφού δύσκολα προσδιορίζονται. Όταν όμως εκπορεύονται από ένα ιδιαίτερο άτομο γεμάτο αρετή, τιμιότητα και καλοσύνη, τότε είναι υπαρκτές, πραγματικές και εύκολα κατανοητές.

Τα ψυχικά χαρίσματα, τα αγνά αισθήματα και τα πηγαία συναισθήματα είναι γνωρίσματα των ξεχωριστών ανθρώπων, που πρόταξαν και έβαλαν σκοπό στη ζωή τους τον ανθρωπισμό και τον πολιτισμό θεμελιώνοντας ολοένα και περισσότερο την αλληλεγγύη και την αδελφοσύνη μεταξύ των ανθρώπων. Το μεγαλείο του αληθινού ανθρώπου δεν μετριέται με τα υλικά αγαθά, τις εφήμερες απολαύσεις και την τεχνητή ευημερία, αλλά με την καθημερινή ανίχνευση, σφυρηλάτηση, καλλιέργεια και έκφραση προς τα έξω των πνευματικών αξιών, οι οποίες βρίσκονται στον εσωτερικό του διάκοσμο, που η φύση του δώρισε και τον προίκισε για να πορευθεί ομαλά, προκειμένου να αγγίξει τα όρια της πραγματικής ευδαιμονίας. Η ηθική, ως αδιαμφισβήτητη αξία αποτελεί τη βάση της υπαρξιακής οντότητας του ανθρώπου, της ισότιμης και αρμονικής συνύπαρξης και τον καταλύτη όσον αφορά τη συμπεριφορά, την κοινωνικότητα και τη συμφιλίωση.

Η αναδρομή στο παρελθόν επαναφέρει στη θύμηση τις παραπάνω αρχές και αξίες που στεφάνωναν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του τον Παναγιώτη Κοντάκο, ο οποίος έφυγε προχθές από τη ζωή.

Κατά τη συνυπηρέτηση στο 2ο Γυμνάσιο της Σπάρτης, η εμπειρία του και ο καλοπροαίρετος και ειλικρινής του διάλογος με τους νεώτερους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, είχαν θετική επίδραση σε όλους. Στο μικρό γραφείο των καθηγητών του σχολείου που δεν είχε θέσεις για όλους μας, μάς είπε όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του διευθυντή. «Συνάδελφοι, σας παρακαλώ όταν έρχεται ένας γονέας να του προσφέρουμε τη θέση μας να καθίσει».

Οι αξίες και τα πρόσωπα που τις υπηρέτησαν θα μας συνοδεύουν για πάντα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις