ΜΕΣΣΗΝΗ. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ,Youth for Europe, πραγματοποιείται στον Δήμο Μεσσήνης από τις 12 έως και τα 16 Μαΐου ,με την συμμετοχή επτά οργανισμών από αντίστοιχες χώρες, και το οποίο υποστηρίζεται στην υλοποίηση των δράσεων του από την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΡΕΚΤΗΣ». Πρόκειται για ένα έργο που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και στην διαπολιτισμική και κοινωνική συμμετοχή τους για την ανταλλαγή καλών πρακτικών στις τοπικές κοινωνίες.

Το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα σταθεί αφορμή για την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων ευρωπαϊκών οργανισμών , την Κυριακή στις 9 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. στο Δημαρχείο Μεσσήνης.

Για την σημερινή μέρα είναι προγραμματισμένη η υποδοχή από τον Δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Αθανασόπουλο, των αντίστοιχων ομολόγων του από τις συμμετέχουσες ευρωπαϊκές χώρες , σε μια συνάντηση γνωριμίας στο γραφείο του. Οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι: Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Ουγγαρία και Λιθουανία (δεν θα παραστούν Κύπρος και Λετονία).

Πρόγραμμα:

Με βάση το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί οι συμμετέχοντες του Youth for Europe, αύριο το πρωί, θα ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και στο Ανδρομονάστηρο.

Το Σάββατο 14 Μαΐου στις 9:15 π.μ. στο Κέντρο Ανάδειξης Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Καρτερόλι Μεσσηνίας, θα γίνουν παρουσιάσεις των οργανισμών συμμετοχής από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών ομάδων. Στις 10:30 π.μ. θα υλοποιηθεί από την ΡΕΚΤΗΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ, καλλιτεχνικό εργαστήρι κεραμικής στον προαύλιο χώρο του Καρτερολίου, όπου οι συμμετέχοντες θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλλιτεχνικού έργου, που θα παραπέμπει στους σκοπούς του προγράμματος. Οι δημιουργίες θα αποδοθούν στον δήμο Μεσσήνης.

Στις 12:45 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι γευσιγνωσίας, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του κέντρου ανάδειξης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στο Καρτερόλι. Εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών ομάδων θα παρουσιάσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ένα αντιπροσωπευτικό γεύμα του τόπου τους, με σκοπό την ανάδειξη της διαπολιτισμικής γαστρονομικής ταυτότητας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών συμμετοχής. Ακολούθως θα παρατεθεί γεύμα με τα πιάτα που θα δημιουργηθούν από τους εκπρόσωπους των ευρωπαϊκών ομάδων μαζί με πιάτα από ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα. Η παραμονή στο Καρτερόλι θα ολοκληρωθεί με την ξενάγηση στον μουσειακό χώρο του κέντρου ανάδειξης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Την Κυριακή 15 Μαΐου στις 9 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η επίσημη εκδήλωση της υπογραφής της συμφωνίας φιλίας. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τον χαιρετισμό και το καλωσόρισμα του Δημάρχου Μεσσήνης και στη συνέχεια θα υπογραφεί η συμφωνία φιλίας και συνεργασίας για την αδελφοποίηση των πόλεων των συμμετεχόντων ευρωπαϊκών οργανισμών και θα γίνει ανταλλαγή δώρων και αναμνηστικών. Στη συνέχεια θα γίνει παρουσίαση των δράσεων των οργανισμών, από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών ομάδων και θα συζητηθεί το ζήτημα της διαπολιτισμικής και κοινωνικής ευαισθητοποίησης των νέων, στις τοπικές κοινωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις