ΤΡΙΠΟΛΗ. «Η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν αγρότη να αισθανθεί ανυπεράσπιστος και αβοήθητος και το ΥΠΑΑΤ δίνει έμφαση στην κατασκευή αρδευτικών έργων υποδομής που θα βοηθήσουν και στη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και στην διεύρυνση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, καθιστώντας τα προϊόντα μας πιο ανταγωνιστικά».

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, σε ευρεία σύσκεψη για τον πρωτογενή τομέα, που έγινε, στο πλαίσιο της επίσκεψης τού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη.

 • Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση

Στη σύσκεψη, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας και συντονιστής ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Παραγωγής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Στάθης Αναστασόπουλος, «έγινε εκτενής συζήτηση και τέθηκε το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες».

Σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα με τους εργάτες γης, το οποίο έγινε δυσκολότερο μετά την πανδημία, ο ΥπΑΑΤ, Γ. Γεωργαντάς είπε, ότι «…γίνονται διακρατικές συμφωνίες - έγιναν ήδη με Μπαγκλαντές και Αίγυπτο-, χορηγούνται άδειες πενταετίας για να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία και στα νέα Σχέδια Βελτίωσης δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς οικίσκων, με επιδότηση 50%».

 • Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα αλλάξει η αντιστοίχιση καλλιεργούμενων εκτάσεων με αριθμό εργατών γης που δύνανται να κληθούν ανά περιφερειακή ενότητα.

Πρόγραμμα Νέων Γεωργών

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα προγράμματα του ΠΑΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη, σημειώνοντας ότι «…στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών ύψους 525 εκατ. € στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις 1.099 δικαιούχων στους οποίους, αντιστοιχούν 40.570.000 € και έχει ήδη πληρωθεί το 70% της επιδότησης που τους αναλογεί».

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα συνεργατικά σχήματα καθώς «…μέσα από αυτά μπορούν να επιλυθούν καλύτερα τα προβλήματα, όπως η εξεύρεση εργατών γης αλλά και αυτό της μείωσης του κόστους παραγωγής», θυμίζοντας ότι «η κυβέρνηση μείωσε το φόρο κατά 50% στους μετέχοντες σε αυτούς».

 • Τόνισε μάλιστα ότι για να έχει μέλλον η ελληνική αγροτική παραγωγή πρέπει να ενισχυθούν τα συνεργατικά σχήματα και η κατάρτιση και εκπαίδευση των αγροτών.

Αναδιάρθρωση καλλιεργειών

Σε ό,τι αφορά στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι «…η κλιματική κρίση επιβάλλει την αναζήτηση νέων πιο ανθεκτικών καλλιεργειών και τη δημιουργία συνθηκών για ασφαλέστερη παραγωγή».

 • Το σχετικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 163 εκατ. €, το οποίο προς το παρόν αφορά μόνο συνεργατικά σχήματα, δεν έχει την απορροφητικότητα που πρέπει και εξετάζεται η επέκτασή του.

Ανέφερε ακόμα ότι μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης, προϋπολογισμού 230 εκατ. €, δίνεται η δυνατότητα αγοράς όμορης γης για καλλιέργεια.

Σε ό,τι αφορά στα Σχέδια Βελτίωσης, ανακοίνωσε ότι πέραν του τρέχοντος προγράμματος της μεταβατικής περιόδου, θα ακολουθήσει και νέο πρόγραμμα στο πλαίσιο της ΚΑΠ 2023- 2027.

«Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους παραγωγής, δίνοντας έμφαση στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι δεν άλλη πηγή εισοδήματος», είπε ο Γ. Γεωργαντάς.

Αναφερόμενος στα αρδευτικά σημείωσε ότι «…το νερό είναι εθνικός πλούτος τον οποίο οφείλουμε να αναδείξουμε και να διανείμουμε σωστά. Στόχος μας είναι η αναβάθμιση των υφισταμένων δικτύων και η κατασκευή φραγμάτων».

Στο Μηναγιώτικο Φράγμα ο Γ. Γεωργαντάς είπε ότι θα γίνει ταυτόχρονα και η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου, συνολικού προϋπολογισμού 246 εκατ. €. Στο πλαίσιο δε του προγράμματος "Ύδωρ 2.0", προϋπολογισμού 1,8 δις €, αναμένεται να ενταχθούν κι άλλα έργα.

 • Αναλυτική αναφορά στα υπό κατασκευή έργα

Αναλυτική αναφορά στα υπό κατασκευή έργα έκανε ο ΓΓ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημ. Παπαγιαννίδης.

Σε ό,τι αφορά στον ΕΛΓΑ ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι «…από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι σήμερα έχουν δοθεί αποζημιώσεις άνω των 500 εκατ. €, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά προέρχονται από τον προϋπολογισμό».

Και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν αγρότη να αισθανθεί ανυπεράσπιστος και αβοήθητος.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος τόνισε ότι ο Οργανισμός λειτουργεί «…λόγω της στήριξης που παρέχει προσωπικά ο πρωθυπουργός, καθώς μέχρι σήμερα οι αποζημιώσεις ανέρχονται σε 651 εκατ. € εκ των οποίων ο προϋπολογισμός έχει συμβάλλει με 400 εκατ. €».

Σημείωσε δε, ότι σήμερα οι αποζημιώσεις δίνονται σε ταχύτερο χρόνο.

Αναλυτικά - Έργα ΥπΑΑΤ Περιφέρειας Πελοποννήσου

Αργολίδα

 • Κατασκευή έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου στους Δήμους Ασκληπείου και Επιδαύρου Ν. Αργολίδας (15,5 εκατ. €)
 • Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Ανάβαλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Δήμο Μίδεας Ν. Αργολίδας (14 εκατ. €)
 • Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Ανάβαλου σε Δήμο Ερμιονίδας (68.350.000 €)

Αρκαδία

 • Δίκτυα αξιοποίησης ταμιευτήρα Τάκας Ν. Αρκαδίας (18,5 εκατ. €)
 • Μεταφορά νερού από πηγές Αναβάλλου στην παραλιακή ζώνη Βόρειας Κυνουρίας (60 εκατ. €)

Λακωνία

 • Κατασκευή Φράγματος Κελεφίνας Ν. Λακωνίας (24.000.000 €)
 • Μελέτη Αρδευτικού Δικτύου Τρινάσου Ν. Λακωνίας (368.537 €)

Μεσσηνία

 • ΥΔΩΡ 2.0 Φράγμα Μιναγιώτικο και δίκτυο άρδευσης (246.250.000 €)
 • Αρδευτικά Δίκτυα Αξιοποίησης Φράγματος Λεκάνης Φιλιατρινού Ν. Μεσσηνίας (45 εκατ. €)
 • Ανάπτυξη αλιευτικού καταφυγίου Μαραθόπολης (ΠΕ Μεσσηνίας) (5,4 εκατ. €)

Κορινθία

 • Κατασκευή Φράγματος Ασωπού Ν. Κορινθίας (54,6 εκατ. €)
 • Συμπληρωματικά έργα στο αλιευτικό Καταφύγιο Βραχατίου (ΠΕ Κορινθίας) (2,6 εκατ. €)

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις