ΛΑΚΩΝΙΑ. Μπορεί η Λακωνία να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Μάνη και τις άγριες παραλίες της ή με την παραμυθένια καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, όμως αυτός ο νομός έχει να επιδείξει κι έναν γνήσιο, ορεινό πλούτο στα βουνά του.

Ο Πάρνωνας το πιο «μαλακό» βουνό της Λακωνίας που την πλαισιώνει από τα ανατολικά, έχει καρφιτσωμένα στις πλαγιές του υπέροχα, παραδοσιακά χωριά. Για να τα γνωρίσεις, αρκεί ένα road trip στους σκεπασμένους από κωνοφόρα, δρόμους του βουνού. Διαδρομές που θυμίζουν ταξίδια στην Προβηγκία του γαλλικού νότου ή στα όρη της βόρειας Ιταλίας.

Αυτή η εποχή, αναμφίβολα είναι ιδανική για τέτοιους είδους εξορμήσεις. Η φύση μετά το χειμωνιάτικο ύπνο της, ξυπνάει ορεξάτη και μυρωδάτη. Έτοιμη να μας μαγέψει. Εμείς τι έχουμε να κάνουμε; Απλώς να αφεθούμε στην ομορφιά της.

Καρυές: Ο τόπος καταγωγής των καρυάτιδων της αρχαιότητας

Ξεκινώντας αυτό το πολύχρωμο ταξίδι, πρώτη στάση στις Καρυές, τον ιστορικό τόπο των Καρυάτιδων. Το γραφικό χωριό της Λακωνίας, χτισμένο σε υψόμετρο 950 μέτρων, θεωρείται ένα από τα πιο ζωντανά της Πελοποννήσου.

Τα σοκάκια με τα ανθισμένα δέντρα, οι Καρυάτιδες (αντίγραφο του Ερέχθειου στην Ακρόπολη), τα παλιά αλώνια, η πλατεία με το γέρο πλάτανο στη μέση, το πέτρινο σχολείο και τα πλατάνια του Παυσανία ηλικίας 3000 ετών, δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα σειρά από αξιοθέατα μέσα στο χωριό. Ενώ οι αφηγήσεις των γερόντων στα καφενεία και οι παραδοσιακές γεύσεις που σερβίρονται στις ταβέρνες, συμπληρώνουν το κατάλληλο κλίμα για μια γερή απόδραση σε άλλους καιρούς.

Το σπουδαίο πεζοπορικό δίκτυο μονοπατιών γύρω από το χωριό καθώς επίσης και οι ποδηλατικές διαδρομές σε συνδυασμό με τις τουριστικές δομές της περιοχής, καθιστούν τις Καρυές σαν έναν από τους ολοένα και εξελισσόμενους εναλλακτικούς προορισμούς τεσσάρων εποχών στη νότια Ελλάδα.

Τσίντζινα (Πολύδροσο): Το χωριό που γνώρισε την απόλυτη ευμάρεια αλλά το δίχασε μια βεντέτα

Τα διάσημα Τσίντζινα (κατά την παραδοσιακή προσφώνηση του χωριού) ή αλλιώς Πολύδροσο (σύμφωνα με την επίσημη πλέον ονομασία), αποτελούν ίσως τον top ορεινό προορισμό για την άνοιξη. Ένα χωριό εκτεινόμενο σε μια εύφορη κοιλάδα, θαρρείς κρυμμένο από ανθρώπου μάτι.

Κατοικήθηκε πρώτη φορά τη βυζαντινή περίοδο αλλά άκμασε κατά την κατάκτηση από τους Οθωμανούς ανοίγοντας μεγάλους εμπορικούς δρόμους και εκτοξεύοντας την ευμάρεια των κατοίκων στα ύψη. Πολύ αργότερα, μια βεντέτα δίχασε το χωριό και σε συνδυασμό με τη μετανάστευση, τα Τσίντζινα σχεδόν ερήμωσαν.

Σήμερα όμως το χωριό παίρνει ξανά πνοή και μέσα από τη θετική αύρα του, προσελκύει πολλούς επισκέπτες όλο το χρόνο. Οι περίπατοι μέσα στα δαιδαλώδη σοκάκια του χωριού ή ακόμα πιο μακριά ακολουθώντας κάποιο από τα μονοπάτια που το πλαισιώνουν, είναι ίσως ο ιδανικός τρόπος για να γνωρίσεις αυτό το μέρος.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος φωλιασμένος ψηλά στη σπηλιά μοιάζει σαν αετός που διαφεντεύει την περιοχή. Το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων θεωρείται το αρχαιότερο της Λακωνίας και θα φτάσεις ως εκεί είτε οδηγώντας για 11 χλμ είτε από το μονοπάτι σε 1,5 ώρα.

Στο χωριό λειτουργεί ξενώνας, ταβέρνα – εστιατόριο κι ένα καφενείο.

Αγριάνοι: Το χωριό που σύμφωνα με το θρύλο έχτισε ο Μέγας Αλέξανδρος

Επόμενος σταθμός, ξεφεύγοντας πλέον από τους #must προορισμούς του Πάρνωνα, κάνουμε στάση στους Αγριάνους. Το θρυλικό χωριό της Λακωνίας που ο θρύλος θέλει να το έφταιξε ο Μέγας Αλέξανδρος δίνοντάς του την ονομασία Αγριανή. Όνομα που προερχόταν από τη φυλή Αγριάνων της Θράκης οι οποίοι φημίζονταν για την ανδρεία και τη γενναιότητα τους. Ο μακεδόνας βασιλιάς δεν πρόλαβε να επεκτείνει τη βασιλεία του προς τα νότια αφού το 323 π.Χ. έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 33 ετών.

Στο σήμερα όμως, έχουμε ένα από τα ορεινότερα χωριά της Λακωνίας (1000 μ. υψόμετρο) και αναμφίβολα ένα από τα πιο γνήσια. Η αγάπη των λιγοστών πια κατοίκων, είναι έκδηλη αφού κρατούν το χωριό τους πάντα καθαρό, περιποιημένο και απαλλαγμένο από σύγχρονες παρεμβολές.

Από την πλατεία του χωριού θα θαυμάσεις την εκπληκτική θέα ενώ θα βρεις μέρη να αράξεις και να νιώσεις την ανοιξιάτικη αύρα να χαϊδεύει το πρόσωπό σου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις