ΛΑΚΩΝΙΑ. Η Λακωνία είναι ένας νομός που μπορεί να καλύψει ακόμα και τα πιο ιδιαίτερα ταξιδιωτικά γούστα. Εδώ θα βρεις διάσημα, τουριστικά, πολυσυζητημένα μέρη αλλά και απόμακρα, ήσυχα κι αυθεντικά χωριά. Ιστορικά, θρησκευτικά αλλά και φυσικά αξιοθέατα, παρελαύνουν στον τόπο με τα χίλια πρόσωπα ενώ δε λείπει από πουθενά η όμορφη φιλοξενία.

Λακωνική Μάνη: Γη καμωμένη από άπλετο φως, αγριάδα και μυστικά

Ένα ταξίδι στη Μάνη είναι ιδανικό για αναζωογόνηση όλες τις εποχές του χρόνου. Μα όταν ο καιρός αρχίζει να φτιάχνει και η άνοιξη ξεμυτίζει από το παράθυρο του χειμώνα, τότε αυτός ο τόπος είναι ευλογία.

Μπορεί στο άκουσμα της Μάνης να έχουμε οριοθετήσει στο μυαλό μας μια περιορισμένη έκταση αλλά στην πραγματικότητα η Μάνη εκτείνεται σε δυο νομούς και χωρίζεται στη Μέσα (λακωνική) και την Έξω (μεσσηνιακή) Μάνη.

Η Μέσα Μάνη αφορά χωριά (και μικρές πόλεις) με κύριο χαρακτηριστικό τους πύργους για κατοικίες, τις άγριες αλλά πέρα για πέρα γοητευτικές θάλασσες και το ξερό, πέτρινο, άνυδρο τοπίο. Μα αυτές ακριβώς οι ιδιαιτερότητες καθιστούν αυτό τον τόπο, μοναδικό. Εξού και οι περισσότεροι οικισμοί έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέοι.

Φτάνοντας στο νοτιότερο άκρο της Μάνης το Ταίναρο, θα περπατήσεις μέχρι το φάρο (45 λεπτά εύκολης διαδρομής σε μονοπάτι) και θα βρεθείς στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας και των Βαλκανίων.

Το Πόρτο Κάγιο είναι επίσης το νοτιότερο φυσικό λιμάνι της ηπειρωτικής Ελλάδας και των Βαλκανίων και στο παρελθόν αποτέλεσε το ορμητήριο διάσημων πειρατών. Εδώ θα απολαύσεις ένα ήσυχο μέρος με εξαιρετικό θαλασσινό φαγητό.

Η Αρεόπολη θεωρείται η αρχόντισσα της Μάνης με μια βαθιά ιστορία να πλαισιώνει τα γραφικά σοκάκια της. Ενώ το Λιμένι, επίνειο της Αρεόπολης, δημιουργεί ένα παραμυθένιο χωριό που βουτάει τα πόδια στου στη θάλασσα.

Οι παραδοσιακοί οικισμοί της Αλύπας, της Βάθειας και του Γερολιμένα δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό, θαρρείς βγαλμένο από ταινία. Αν αναλογιστείς όμως πως η Αλύπα έχει πρωταγωνιστήσει στον κινηματογράφο και σε γυρίσματα διαφημίσεων, τότε καταλαβαίνεις πως οι γνήσιοι τόποι είναι από μόνοι τους ιδανικά σκηνικά για κινηματογραφικές παραγωγές χωρίς καμία παρέμβαση.

Τα σπήλαια του Διρού είναι ίσως το σημαντικότερο αξιοθέατο για τους λάτρεις της φυσικής ιστορίας ενώ δε λείπουν και οι πεζοπορικές διαδρομές στα μονοπάτια της Μάνης.

Ελαφόνησος το μοναδικό νησί της Λακωνίας και η διάσημη διπλή παραλία

Το νησί που πήρε το όνομά του από τα Ιερά της θεάς Αρτέμιδος και το πλούσιο κυνήγι ελαφιών (σύμφωνα με τον Παυσανία), προστατευμένος βιότοπος Natura με σπάνια χλωρίδα και πανίδα κι ένας πολύ σημαντικός σταθμός για τα μεταναστευτικά πτηνά.

Είναι ο αγαπημένος καλοκαιρινός (και όχι μόνο) προορισμός της νότιας Ελλάδας. Ένα νησί σπάνιας φυσικής ομορφιάς και πολύ κοντά στην ξηρά. Πράγμα που σημαίνει πως δε χρειάζεται να φας τις ώρες σου πάνω σε ένα κατάστρωμα μέχρι να φτάσεις, αλλά μόλις 15 λεπτά από το χρόνο σου.

Το κεντρικό χωριό όπου και βρίσκονται οι περισσότερες τουριστικές δομές διατηρεί έναν κυκλαδίτικο χαρακτήρα κι ας απέχει πολλά μίλια από τα νησιά του Αιγαίου. Η εικόνα με τις ψαρόβαρκες στην προκυμαία και τις ταβέρνες με το φρέσκο ψάρι, είναι απλώς ειδυλλιακή. Το νησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα με το ομώνυμο εκκλησάκι που μόλις τα τελευταία χρόνια συνδέθηκε με τη στεριά, είναι το σήμα κατατεθέν του λιμανιού.

Η εξωτική ακτή του Σίμου στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού θεωρείται η ομορφότερη διπλή παραλία της Μεσογείου. Κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά, χρυσή άμμος, μ’ ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα για το κλείσιμο της μέρας. Οι τεράστιοι αμμόλοφοι στην παραλίας δημιουργούν ένα φυσικό τείχος προστασίας για τη χλωρίδα της ακτής με το λευκό κρινάκι να κυριαρχεί επάνω τους.

Κυπαρίσσι: ο μίνι παράδεισος της Λακωνίας με θέα το απέραντο γαλάζιο του Μυρτώου

Το μέρος που διάλεξε η πριγκίπισσα Νταϊάνα να κρυφτεί, εκεί που τα νερά είναι τόσο καθαρά και μοιάζουν με καθρέφτη και που ένα ολόκληρο βουνό πάνω από το χωριό, μοιάζει προστάτης και φρουρός αυτού του εκπληκτικού μέρους στις ανατολικές ακτές της Λακωνίας.

«Βούτηξε ο Πάρνωνας τα πόδια του στο Μυρτώο και φύτρωσε ένα Κυπαρίσσι» θα ακούσεις τους ντόπιους να λένε και νομίζω δε θα μπορούσαν να περιγράψουν καλύτερα και με τόσες λίγες λέξεις, αυτό το μέρος.

Βουνό και θάλασσα, πράσινο και γαλάζιο, σε μια συνουσία μαγική που μόνο η φύση είναι ικανή να δημιουργήσει.

Το Κυπαρίσσι μόλις το 2018 απέκτησε το δεύτερο δρόμο που το συνδέουν με τον … «πολιτισμό». Αυτό σημαίνει πως το χωριό, το οποίο αποτελείται από 3 οικισμούς, έχει καταφέρει να διατηρήσει τον δικό του προσωπικό χαρακτήρα που δε θέλει να μοιάσει σε κανέναν. Κάτι ανάμεσα σε νησί του Αιγαίου και χωριό της Σικελίας χτισμένο στην κόψη του βράχου. Κάτι που δεν έχεις ξανά δει και που σίγουρα θα σου μείνει αξέχαστο!

Όμορφα μονοπάτια γύρω από το χωριό μέσα σε κατάφυτα τοπία αλλά και ιστορικές πεζοπορικές διαδρομές, καλύπτουν τις ανάγκες των φυσιολατρών. Το εξαιρετικό φαγητό πάνω στο κύμα με θέα το απέραντο γαλάζιο, εξασφαλίζει ένα ιδιαίτερο γευστικό ταξίδι. Η απομακρυσμένη παραλία της Αγίας Κυριακής μοιάζει με ησυχαστήριο στην άκρη του κόσμου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις