ΜΑΝΗ. Αυτή η μικρή όαση που βρίσκεται στην πλευρά της προσηλιακής Μάνης στο χωριό Κότρωνας μοιάζει να βγήκε από χολιγουντιανό σκηνικό _ διπλή παραλία Σκοπά.

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει όταν φέρνουμε στο μυαλό μας τη Λακωνική Μάνη να φανταζόμαστε μια άνυδρη περιοχή με πανύψηλους πύργους (που καθόλου δεν απέχει από την πραγματικότητα αυτή η εικόνα), αλλά η περιοχή κρύβει πολλά και όμορφα μυστικά.

Ένα από αυτά είναι αυτή η μικρή «πινέζα» στο χάρτη της Μάνης που στ’ αλήθεια μοιάζει με μια όαση στη μέση μιας ξερής γης. Πρόκειται για τη διπλή παραλία Σκοπά που βρίσκεται στο χωριό Κότρωνας, 30 χιλιόμετρα νότια του Γυθείου.

Το αξιοπερίεργο είναι πως αυτό το σημείο έχει μεγάλη αρχαιολογική σημασία μιας από τα ευρήματά που έχουν έρθει στο φως, διαπιστώνεται πως επρόκειτο για ένα εμπορικό και λατρευτικό κέντρο της αρχαιότητας.

Μια μακρά ιστορία για τη νησίδα Σκοπά από τα χρόνια της Νεολιθικής Εποχής

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, στην ευρύτερη περιοχή του Κότρωνα ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη Τευθρώνη η οποία ανήκε στις ανεξάρτητες πόλεις που απάρτιζαν την Πολιτεία των Ελευθερολακώνων. Στην περιοχή που σήμερα ονομάζουμε Σκοπά βρισκόταν η θαλασσινή ακρόπολη.

Κυρίαρχη θεότητα της περιοχής ήταν η Ισσωρία Άρτεμις και στη χερσονησίδα ήταν χτισμένος ένας ναός δωρικού ρυθμού αφιερωμένος σε αυτήν. Τα τελευταία χρόνια διεξάγεται αγώνας δρόμου προς τιμήν της προστάτιδας θεάς.

Τα ευρήματα από τη νεολιθική εποχή μαρτυρούν την ύπαρξη ανθρώπου πάνω στη χερσονησίδα εδώ και χιλιάδες χρόνια ενώ τα ρωμαϊκά ιαματικά λουτρά δηλώνουν την αδιάκοπη παρουσία πολιτισμού σε αυτή τη μικρή έκταση, τουλάχιστον μέχρι τα μεσαιωνικά χρόνια.

Σήμερα είναι ευδιάκριτα τα «απομεινάρια» εκείνης της λαμπρής εποχής ενώ πάνω στο ναό της Ισσωρίας Άρτεμις, είναι χτισμένο το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου.

Πως θα φτάσουμε στη διπλή παραλία του Κότρωνα

Για να φτάσουμε ως εδώ αρκεί να περπατήσουμε από το κέντρο του Κότρωνα για 1,5 χιλιόμετρο. Το αυτοκίνητο δεν καταβαίνει μέχρι την παραλία. Υπάρχει ένα στενός δρόμος που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι αλλά υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούμε στο σοκάκι αν συναντηθούν δύο αυτοκίνητα ενώ δεν υπάρχει καθόλου χώρος στάθμευσης στο τέλος του δρόμου όπου συναντάμε τη θάλασσα και ο δρόμος τελειώνει.

Ξεκινώντας λοιπόν από το λιμάνι του χωριού και κατευθυνόμενοι προς Λάγια, στρίβουμε αριστερά στην παιδική χαρά που θα συναντήσουμε. Από εκεί δε θα χρειαστεί να περπατήσουμε πάνω από 10 λεπτά μέχρι να φτάσουμε στη θάλασσα.

Οπωσδήποτε αξίζει μια βόλτα πάνω στο νησάκι. Το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου προσφέρεται για να χαλάρωση κάτω από τη σκιά ενώ τα πεντακάθαρα νερά της μαύρης βοτσαλωτής παραλίας είναι ιδανικά και βουτιές. Τα νερά είναι ιδιαίτερα ζεστά στην περιοχή εξού τα λουτρά που λειτουργούσαν κατά το παρελθόν.

Τους καλοκαιρινούς μήνες ίσως πετύχουμε και μικροπωλητές στο προαύλιο της εκκλησίας ή καλλιτέχνες που αντλούν έμπνευση από το τοπίο και δημιουργούν τα δικά τους έργα.

Ακολουθώντας το μονοπάτι ανάμεσα στα ελαιόδεντρα πίσω από το εκκλησάκι, θα βρεθούμε σε μια ακόμη μικρή παραλία επίσης στρωμένη με μαύρο βότσαλο.

Σε όλη την έκταση της νησίδας υπάρχουν διάσπαρτα ευρήματα για να μας θυμίζουν πως δεν ανακαλύψαμε εμείς αυτό το μέρος. Χιλιάδες χρόνια πριν, κάποιοι πρόγονοί μας είχαν δει την ομορφιά αυτού του τόπου, είχαν αφουγκραστεί την αύρα του και είχαν δώσει ζωή σε αυτή την κουκίδα του πλανήτη.

Το μόνο που έχουμε να προσφέρουμε εμείς στην ιστορία, είναι να μην πειράζουμε τίποτα από τα ευρήματα (έστω κι αν οι αρχές τα έχουν αφήσει στη μοίρα τους), να μην αφήνουμε σκουπίδια και πάντα να σεβόμαστε τα μέρη που επισκεπτόμαστε!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις