ΛΕΩΝΙΔΙΟ. Μπορεί η κωμόπολη του Λεωνιδίου να μη βρέχεται από θάλασσα, έρχεται όμως η Πλάκα να αποτελέσει ένα «νησιώτικο» επίνειο που αυτό το καλοκαίρι θα γίνει αγαπημένος, κορυφαίος προορισμός.

Η ευρύτερη περιοχή του Λεωνιδίου κάθε άλλο παρά αδιάφορη είναι όσον αφορά το τουριστικό κομμάτι. Είναι ένας τόπος που συνδυάζει ιδανικά τις ομορφιές του βουνού και τη γοητεία της θάλασσας όλες τις εποχές του χρόνου. Ο επισκέπτης έχει να επιλέξει από ορειβατικά μονοπάτια και πάρκα αναρριχήσεων μέχρι τις ανέσεις της θάλασσας και αξέχαστα road trips στην ανατολική Αρκαδία.

Άλλωστε το Λεωνίδιο αποτελεί έναν από τους #top πασχαλινούς προορισμούς της Ελλάδας προσελκύοντας κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες κατά τη διάρκεια της μεγάλης Εβδομάδας.

Επιπλέον, η περιοχή είναι θαρρείς «περικυκλωμένη» από μοναστήρια φωλιασμένα σε απόκρημνα βράχια όπως αυτό της Έλωνας και του Αγίου Νικολάου Σίντζα.

Το ορεινά χωριά δε, αποτελούν ένα πολύ δυνατό χαρτί της περιοχής για τους λάτρεις των ορεινών προορισμών. Πρωταγωνιστής φυσικά ο Κοσμάς με τα τεράστια πλατάνια στην πλατεία και το γάργαρο νερό που τρέχει από τις κρήνες σε σχήμα λιονταριών, ερχόμενο κατευθείαν από τις πηγές του βουνού.

Πλάκα Λεωνιδίου: Το ψαροχώρι με τον κοσμοπολίτικο αέρα

Η καρδιά του καλοκαιριού αναμφίβολα χτυπάει σε αυτή την μικρή πινέζα του χάρτη που ο νησιώτικος χαρακτήρας της δεν περνάει απαρατήρητος από τους επισκέπτες που «ψάχνονται» για το παραπέρα των #must προορισμών. Αποτέλεσμα αυτού, η Πλάκα να γίνεται ένα μικρό τουριστικό κέντρο για Έλληνες και ξένους ταξιδευτές.

Μπορεί το μέρος να φαντάζει μικρό αλλά δεν υστερεί σε τίποτα από τα απαραίτητα για να περάσεις άνετες διακοπές ή για να εφοδιαστείς τα απαραίτητα αν είσαι περαστικός ή αν ταξιδεύεις από τη θάλασσα. Η ευρύτερη περιοχή διαθέτει καταλύματα για όλα τα γούστα ενώ το κάμπινγκ της Πλάκας συγκεντρώνει μια από τις υψηλότερες βαθμολογίες στους τουριστικούς οδηγούς.

Η μεγάλη παραλία που απλώνεται βόρεια του οικισμού απροστάτευτη από τους ανέμους, είναι οργανωμένη μόνο σε μερικά σημεία αφήνοντας άπλετο χώρο για όλους. Χαρακτηριστικό της ακτής είναι το χοντρό λευκό βότσαλο και τα βαθιά, απότομα νερά. Όπως σε όλο σχεδόν το μήκος της ακτογραμμής της ανατολικής Πελοποννήσου, έτσι κι εδώ το χρώμα των νερών θυμίζει έντονα εξωτικές ακτές.

Αντίθετα, η μικρή παραλία μπροστά από τις ταβέρνες είναι πιο ρηχή σε σχέση με τη μεγάλη, απάνεμη και φυσικά πιο ασφαλής για μικρά παιδιά.

Τα γειτονικά Πούλιθρα, κερδίζουν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της τουριστικής πίτας σταθερά τα τελευταία χρόνια, κάτι που το αξίζουν και με το παραπάνω. Λίγο παρακάτω όμως στα σύνορα με τη Λακωνία, ο ερημίτης Φωκιανός, μπορεί να μας παιδέψει μέχρι να τον βρούμε αλλά άπαξ και πατήσουμε το πόδι μας στην ακτή του, θα κατανοήσουμε επιτέλους εκείνο το χιλιοειπωμένο «κέφια είχε ο θεός όταν έφτιαχνε αυτό το μέρος».

Γευστικές περιπλανήσεις στη Μύκονο της Πελοποννήσου

Θυμήσου πως τα βράδια, όταν κοπάσει η φρενίτιδα της μέρας, η Πλάκα μεταμορφώνεται σε μια μικρή Μύκονο. Κάνοντας την περατζάδα σου στο λιμάνι θα νιώσεις να κινείσαι σε κάποιο κυκλαδίτικο κοσμοπολίτικο νησί και όχι σε ένα ψαροχώρι της Αρκαδίας.

Το μέρος φημίζεται για το εξαιρετικό φαγητό βασισμένο σε ψάρια και άλλα φρέσκα καλούδια της θάλασσας. Η τσακώνικη μελιτζάνα δίνει τη δικής της γευστική παράσταση τόσο σε αλμυρές παρασκευές όσο και σε γλυκές. Είναι αμαρτία να φύγεις από δω και να μην έχεις δοκιμάσει κάτι που να έχει βάση το αριστοκρατικό μοβ λαχανικό. Στα #top φυσικά των εκλεκτών γεύσεων συγκαταλέγεται η μελιτζανοσαλάτα και φυσικά το γλυκό κουταλιού μελιτζανάκι. Για τους απαιτητικούς ουρανίσκους, το παγωτό με γεύση από γλυκό μελιτζανάκι θα σφραγίσει γευστικά αυτό το ταξίδι.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις