ΛΑΚΩΝΙΑ. Πολλά τα όμορφα παραθαλάσσια χωριά της Λακωνίας αν και άγνωστα τα περισσότερα, στον Αρχάγγελο όμως όλα έχουν τους δικούς τους ρυθμούς και κυλάνε σε πελάγη ηρεμίας και γαλήνης.

Αυτό το μικρό χωριό στα νότια της Πελοποννήσου είναι η απόδειξη πως δεν έχουν υποταχθεί τα πάντα στη φρενίτιδα του τουρισμού και του εκσυγχρονισμού, θυσία στο βωμό του κέρδους. Εδώ όλα έχουν παραμείνει απλά, όμορφα και ήρεμα. Χωρίς αυτό να αποτελεί αρνητικό πρόσημο για τις νεαρότερες ηλικίες οι οποίες επιλέγουν σταθερά τον Αρχάγγελο για τις βουτιές τους, τη βόλτα τους και το φαγητό τους.

25 χιλιόμετρα μακριά από τη Νεάπολη και 30 χιλιόμετρα από τη Μονεμβασιά, ο Αρχάγγελος υποδέχεται όλους εκείνους που αποζητούν χαλαρές διακοπές χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα τους λείψει η θα στερηθούν το παραμικρό. Εξάλλου η Λακωνία πλημμυρισμένη από #top προορισμούς αλλά και πιο ήρεμες καταστάσεις, όλα σε απόσταση αναπνοής μεταξύ τους, καλύπτει όλα τα γούστα.

Αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν βαρεθείς τη χαλαρότητα αυτού του μέρους πολύ απλά μπορείς να εξερευνήσεις ένα τεράστιο κομμάτι του λακωνικού κόλπου έχοντας σαν ορμητήριο τον Αρχάγγελο.

Παραλίες, χωριά και φυσικά τοπία δίπλα από τον Αρχάγγελο

Η παραλία μέσα στο χωριό, τα τελευταία χρόνια κερδίζει γαλάζια σημαία. Αυτό σημαίνει πως τα νερά της είναι πεντακάθαρα και ασφαλή. Υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες στην αμμουδιά αλλά και ελεύθερος χώρος για να στήσεις τη δική σου πραμάτεια.

Οι συκιές στην άκρη της παραλίας προσφέρουν φυσική σκιά και γιατί όχι, νόστιμους καρπούς από τον Αύγουστο και μετά. Τα λιγοστά καφενεία καλύπτουν τις ανάγκες σε γρήγορο φαγητό και καφέδες ενώ τα επίσης λιγοστά εστιατόρια και ταβέρνες προσφέρουν εξαιρετικά ποιοτικό φαγητό τόσο σε θαλασσινούς μεζέδες όσο και σε παραδοσιακά τοπικά πιάτα.

Όμως πέρα από το χωριό θα βρεις κάμποσες ερημικές παραλίες που θα τις απολαύσεις όπως θες εσύ. Δεν έχει σημασία αν θα «ταλαιπωρηθείς» μέχρι να φτάσεις σε αυτές (βλέπε ακτή μακρύ Γιαλού) αλλά όλα όσα θα χαρείς κολυμπώντας στα νερά τους. Η πιο διάσημη ανοργάνωτη παραλία είναι αυτή της Χαρακιάς στην οποία καταλήγει το φαράγγι του Μπαλλή. Μια αμμουδιά 3,5 χιλιομέτρων για να βρεις το ιδανικό σημείο να αφεθείς στην ηρεμία αυτού του τόπου.

Προχωρώντας 20 χιλιόμετρα βόρεια του Αρχάγγελου συναντάμε το πανέμορφο, γραφικό ψαροχώρι της Ελιάς με τις αμμουδερές ακτές και τα ρηχά νερά. Αν συνεχίσουμε για άλλα δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο, θα βρεθούμε στη μεγαλύτερη ακτής της Λακωνίας μήκους 16 χιλιομέτρων. Πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους υγροτόπους της Ελλάδας, προστατευόμενος από το διεθνές δίκτυο Natura.

Νοτιότερα του Αρχαγγέλου θα βρούμε τον μοναχικό οικισμό του Μαραθιά κι ένα από τα πιο πορφυρά ηλιοβασιλέματα του λακωνικού κόλπου, αν πετύχουμε αυτό το μέρος την κατάλληλη στιγμή.

Η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς αποτελεί πάντα καλή ευκαιρία για μια ρομαντική βόλτα ενώ η τροπική Ελαφόνησος, το μοναδικό νησί της Λακωνίας, σε περιμένει να γνωρίσεις τις φυσικές ομορφιές του. Τέλος, η παρεξηγημένη Νεάπολη έχει να επιδείξει έναν σπάνιο πλούτο από φυσικά αξιοθέατα, μουσεία κι ένα άκρως ενδιαφέρον δίκτυο μονοπατιών.

Όπως σωστά συμπεραίνεις, ο Αρχάγγελος μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις καλοκαιρινές σου διακοπές είτε σαν το προσωπικό σου «λιμανάκι» είτε σαν ένα ορμητήριο κάνοντας σε τον πιο εναλλακτικό πειρατή.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις