ΣΠΑΡΤΗ. Μια ακόμα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης. Από τις τελευταίες με την συγκεκριμένη σύνθεση αφού από 1/1/24 αναλαμβάνει την διακυβέρνηση του δήμου ο Μιχάλης Βακαλόπουλος με 6κομματικό συμβούλιο.

Η συνεδρίαση της 16ης Νοεμβρίου χαρακτηρίστηκε από σημαντικές παρεμβάσεις αλλά κυρίως από την παρέμβαση των εργαζόμενων στον δήμο και συγκεκριμένα στην καθαριότητα, στο πράσινο και στον ηλεκτροφωτισμό.

Εκτεθειμένη σε ραδιενέργεια

Επί χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι αυτοί, αρκετές δεκάδες ανθρώπων, δεν λαμβάνουν τα μέσα που ο νόμος προβλέπει για την ατομική προστασία τους μιας και οι συνθήκες εργασίας είναι απειλητικές. Σήμερα διαμαρτύρονται και απαιτούν όσα δικαιούνται. Σαφή απάντηση δεν πήραν ούτε όταν ανέφεραν ότι είναι εκτεθειμένοι ακόμα και σε ραδιενεργά απορρίμματα που παράνομα κάποιοι ρίχνουν στους κάδους του Δήμου.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κανακάκος ανέφερε ότι η Υπηρεσία Καθαριότητας θα προμηθευτεί ανιχνευτή ραδιενέργειας και θα σαρώνει τους ύποπτους κάδους, έξω από Ιατρικά Κέντρα.

Σε ότι αφορά στα Μέσα Ατομικής Προστασίας και τα οφειλόμενα από άλλα έτη, φαίνεται ότι αυτό είναι δουλειά της νέας Δημοτικής Αρχής.

Η γενική γραμματέας

Η συζήτηση για τα δικαιώματα των εργατών και υπαλλήλων του δήμου έφερε στο προσκήνιο την σημαντική παρέμβαση, προ καιρού, της γενικής γραμματέως του Δήμου Μαρίας Χάτζου, για να επιλυθούν προβλήματα αλλά και την απόφαση του δημάρχου να μην συνεργαστεί μαζί της τον τελευταίο μήνα της θητείας του(!). Στην απορία το δημάρχου γιατί η γ.γ. συνεχίζει να εργάζεται στον δήμο έλαβε, από την ίδια, την απάντηση σύμφωνα με την οποία έως ότου εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ είναι υποχρεωμένη να εργάζεται καθ’ ότι είναι μετακλητή υπάλληλος. Η κ. Χάτζου ευχαρίστησε όλους για τη συνεργασία κι έθεσε εαυτόν στη διάθεσή των αιρετών αν υπάρξει ανάγκη ενημέρωσης τους. Σθεναρή η στάση για υπέρ της γ.γ. του Χρήστου Πλειώτα.

Υπέρ του αεροδρομίου ο νέος δήμαρχος

Ο Μιχάλης Βακαλόπουλος, δήμαρχος Σπάρτης από 1/1/24, ανέφερε στο Σώμα ότι το Αεροδρόμιο της Σπάρτης πρέπει να ανοίξει και κάλεσε τον δήμαρχο Πέτρο Δούκα να προσκαλέσει άμεσα τους επενδυτές για συζήτηση ενώπιον των Νομικών Τμημάτων Επενδυτών και Δήμου. Χαρακτήρισε δε την σύσκεψη κορυφής για το αεροδρόμιο, που προηγήθηκε, σημαντική. Ο Πέτρος Δούκας εξέφρασε την χαρά του για την εξέλιξη.

«Παγώνει» η Παλαιολόγου

Έκπτωτος κηρύχθηκε ο εργολάβος του έργου ανάπλασης της Παλαιολόγου και Άλσους Γουδέ σύμφωνα με όσα είπε η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Ζαχαράκη. Ο ανάδοχος των έργων δεν ανταποκρίθηκε στις προσκλήσεις και στις παρατηρήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου και κηρύχθηκε έκπτωτος από τα έργα διατηρώντας το δικαίωμα της ένστασης. Ο δήμαρχος Σπάρτης ανέφερε ότι το άλλο έργο που εκτελεί, το Open Μall, προχωρά αργά ενώ για το έργο ανακαίνισης του Σπυροπουλείου, στο Καστόρι δεν πρόκειται να υπογράψει σύμβαση, γιατί δεν θεωρεί τον ανάδοχο συνεπή, εκτός και αν δεχθεί σχετική εντολή από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αστικό για το Νοσοκομείο

Το παλαιό Νοσοκομείο Σπάρτης κατεδαφίζεται και γύρω στον Μάρτιο ξεκινά η ανέγερση του νέου. Σύμφωνα με το ΙΣΝ δεν θα υπάρχουν χώροι στάθμευσης για προσωπικό και επισκέπτες, συνεπώς ο δήμος πρέπει να προβλέψει τακτική συγκοινωνία από Σπάρτη προς Νοσοκομείο και αντίστροφα. Ο Μιχάλης Βακαλόπουλος ανέφερε ότι είχε επαφή με το ΙΣΝ και όλα θα διευθετηθούν.

Ασυνεπής ο Νίκας έναντι των 1000 παιδιών της Σπάρτης

Σοβαρή καταγγελία έκανε κατά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Σπάρτης Σταύρος Περγαντής σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοίνωσε επίσημα την εκτέλεση έργων σε γήπεδα του δήμου που δεν έχουν γίνει. Η Περιφέρεια υποσχέθηκε έργα 1.000.000€ αλλά δεν υπήρχαν καν μελέτες με αποτέλεσμα να χαθούν πόροι κι έργα. Ο Βαγγέλης Βαλιώτης αποδέχθηκε την καταγγελία κατά της Περιφέρειας αλλά αναρωτήθηκε τι έκανε γι’ όλα αυτά ο Αθλητικός Οργανισμός.

Να επιστρέψουν τα οστά του Πλήθωνα

Την επιστροφή των οστών του Γεωργίου Πλήθωνος Γεμιστού έθεσε στο Σώμα ο Πέτρος Δούκας εξηγώντας ότι έχει κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για να παρέμβει ο Σταύρος Αργειτάκος και να τονίσει ότι τα οστά ανήκουν στην Εκκλησία της περιφέρειας Εμίλια -Ρομάνια που έχει στο παρελθόν αποκλείσει τέτοιο ενδεχόμενο. Ο δήμαρχος τόνισε ότι τα οστά είχε εμπιστευθεί η Ελλάδα στην Ιταλία για λόγους ασφάλειάς τους σε δύσκολους καιρούς.

Προτομές Σπαρτιατών

Συζήτηση στο Σώμα έγινε και για τις προτομές του ιατρού Καρβούνη και του μουσουργού Μαχαίρα. Η μεν πρώτη έχει τραγικά καθυστερήσει να φιλοτεχνηθεί και να τοποθετηθεί ή δε δεύτερη θα πρέπει να τοποθετηθεί σε κατάλληλο και προσήκοντα χώρο και τέτοιος δεν φαίνεται να είναι το Πάρκο ΙΣΝ (ΟΤΕ).

Πολυτεχνείο και Γάζα στο αίμα

Εντυπωσιακή και ουσιαστική η παρέμβαση του Αντώνη Καλομοίρη για την 17η Νοέμβρη αλλά και για την κτηνωδία στη Γάζα. Έκανε λόγο στο μεν Πολυτεχνείο για τις ευθύνες της αστικής Κυβέρνησης αλλά και τα θύματα ειρήνης επί Καραμανλή, στη δε Γάζα για την εγκληματική διαχρονική στάση του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις