Βρισκόμαστε και επίσημα στην καρδιά του φθινοπώρου και παρότι ο καιρός μπορεί ακόμα να μας μπερδεύει, η εποχή αυτή στη συνείδησή μας έχει συνδεθεί με άνετα πουλόβερ, ζεστά ροφήματα και πολύχρωμα φύλλα που στρώνουν σαν υπέροχο χαλί το έδαφος. Καθώς οι μέρες γίνονται πιο δροσερές και μικρές, το σώμα μας ποθεί ζεστασιά και τροφή και ευτυχώς η φύση έχει τον τρόπο να μας δίνει πάντα ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε. Η γενναιοδωρία του φθινοπώρου δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς η εποχή αυτή φέρνει μαζί τις πολλά υπέροχα superfoods που δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά καλύπτουν και τις διατροφικές μας ανάγκες.

Βέβαια, superfoods βρίσκουμε παντού γύρω μας καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, ωστόσο η ενσωμάτωση εποχιακών τροφίμων στη διατροφή μας είναι σαν να ευθυγραμμιζόμαστε με τους ρυθμούς της φύσης. Πολύ περισσότερο, αυτά τα τρόφιμα βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους σε γεύση και θρεπτικό περιεχόμενο την εποχή που ευδοκιμούν, προσφέροντας μια πιο φρέσκια και ζωντανή εναλλακτική λύση στα προϊόντα εκτός εποχής. Επιπλέον, η αφθονία τους αυτή την περίοδο τα καθιστά πιο προσιτά, γεγονός που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, δεδομένου ότι οι περισσότερες υπερτροφές είναι συνήθως απαγορευτικές λόγω του υψηλού τους κόστους. Ας τα γνωρίσουμε μέσα από το notospress.

Ποια είναι τα φθινοπωρινά superfoods που αξίζουν μια θέση στο πιάτο σας;

Ρόδι

Το ρόδι αναδεικνύεται ως το φρούτο–βασιλιάς του φθινοπώρου, προσφέροντας όχι μόνο γευστική απόλαυση αλλά και ένα καταπληκτικό κοκτέιλ θρεπτικών οφελών για τον οργανισμό μας. Είτε καταναλώνουμε τα σπόρια του είτε το πίνουμε ως χυμό, είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την υγεία μας.

Συγκεκριμένα, περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών όπως Α, C, και E, καθώς και φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλλιο και φυτικές ίνες, ενώ περιλαμβάνουν ελάχιστες θερμίδες. Εκτός από τη θρεπτική τους αξία, τα ρόδια επιδεικνύουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και επουλωτική δράση.

Αυτά τα εκπληκτικά φρούτα δεν είναι απλώς γευστικά, αλλά λειτουργούν ως μια φυσική ασπίδα για τον οργανισμό μας, ενισχύοντας την ανοσία και προστατεύοντάς μας από τις πρώτες απειλές του φθινοπώρου. Έτσι, συμπεριλαμβάνοντας το ρόδι στη διατροφή σας όχι μόνο απολαμβάνετε μια γευστική εμπειρία αλλά και ενισχύετε τη φυσική σας άμυνα για μια υγιή και ενεργητική φθινοπωρινή σεζόν!

Κάστανα

Αν το ελληνικό φθινόπωρο μπορούσε να ταυτιστεί με μία μόνο τροφή, αυτή θα ήταν το κάστανο! Αυτός ο ευλογημένος καρπός, εκτός από την απολαυστική του γεύση, προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, γεγονός που τον κατατάσσει δικαίως στα superfoods.

Συγκεκριμένα, τα κάστανα είναι χαμηλά σε λιπαρά και αποτελούν μια καλή πηγή υγιεινών υδατανθράκων, πράγμα που τα καθιστά ένα εξαιρετικά υγιεινό σνακ που χαρίζει ενέργεια στο σώμα μας τους κρύους μήνες. Ταυτόχρονα είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα τα οποία υποστηρίζουν τη συνολική υγεία, αλλά και αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κολοκύθα

Η κολοκύθα, με το φωτεινό χρώμα της που οφείλεται στη βήτα-καροτίνη, αναδεικνύεται και αυτή ως μία φθινοπωρινή υπερτροφή. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, χαλκό, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ω-3 λιπαρά οξέα. Η αντιοξειδωτική της δράση και οι αντικαρκινικές ιδιότητες την καθιστούν εξαιρετική για την υγεία. Επιπλέον, προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα και θεωρείται αντιφλεγμονώδης. Με την γευστική ευελιξία να ενσωματώνεται τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές, η κολοκύθα είναι ένα θρεπτικό και νόστιμο superfood ου αξίζει μια θέση στο φθινοπωρινό τραπέζι σας.

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι μπορεί να μοιάζει ένα απλό και ταπεινό λαχανικό, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ένα superfood με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Χαμηλό σε υδατάνθρακες και υψηλό σε φυτικές ίνες, βοηθά στην υγιεινή απώλεια βάρους και ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα. Επιπλέον, είναι πλουσιο σε Ω3 και περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, σίδηρο, φυλλικό οξύ, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο. Οι αντικαρκινικές του ιδιότητες, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μείωση της χοληστερόλης, το καθιστούν αναντικατάστατο κομμάτι μιας φθινοπωρινής -και όχι μόνο- διατροφής.

Γλυκοπατάτα

Οι γλυκοπατάτες, με το χαρακτηριστικό πορτοκαλί τους χρώμα, την ιδιαίτερη υφή και την γλυκιά γεύση είναι πλούσιες σε βήτα-καροτίνη και αναδεικνύονται ως μια υπερτροφή για την υγεία. Η βιταμίνη Α που περιέχουν ενισχύει την όραση και το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ οι υψηλές ποσότητες φυτικών ινών τους προάγουν την υγιή πέψη, μειώνουν την όρεξη και συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Επιπλέον, οι γλυκοπατάτες βοηθούν στη ρύθμιση του σάκχαρου στο αίμα αλλά και στην πρόληψη αναιμίας, χάρη στο σίδηρο που περιλαμβάνουν. Με λίγα λόγια, αποτελούν την ιδανική επιλογή για μια υγιεινή διατροφή που ταιριάζει απόλυτα στην φθινοπωρινή περίοδο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις