Η δημοτικότητα των superfoods βρίσκεται στο απόγειό της τα τελευταία χρόνια, με πολυάριθμες μελέτες να έχουν πραγματοποιηθεί προκειμένου να αποδείξουν τα ευεργετικά οφέλη τους για την υγεία. Και είναι δεδομένο πως όλοι θέλουμε να διατρεφόμαστε υγιεινά και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη ευεξία, ωστόσο το να εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας τις διασημότερες υπερτροφές δεν είναι πάντοτε όσο εύκολο φαίνεται. Αυτό διότι σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για τρόφιμα που είναι δυσεύρετα στην αγορά τους είτε για προϊόντα ιδιαίτερα ακριβά, που δεν ανταποκρίνονται στο πορτοφόλι του μέσου Έλληνα.

Άραγε αυτό σημαίνει πως πρέπει να συμβιβαστούμε με μία φτωχότερη διατροφή; Ευτυχώς, όχι. H ελληνική κουζίνα είναι γεμάτη από φυσικές υπερτροφές, πλούσιες σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα, αλλά κυρίως εύκολα προσβάσιμες και οικονομικές. Μάλιστα, μερικά διάσημα ελληνικά superfoods είναι γνωστά και χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα και αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της μεσογειακής διατροφής.

Τα πιο κάτω «άγνωστα» ελληνικά superfoods όχι μόνο θα εμπλουτίσουν τη διατροφή σας αλλά θα σας εξασφαλίσουν καλύτερη υγεία και περισσότερη ευεξία, εάν καταναλώνονται σωστά:

Παρθένο ελαιόλαδο

Η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο και κατέχει την πρώτη θέση στις εξαγωγές παρθένου ελαιολάδου, το οποίο είναι η κορυφαία κατηγορία ταξινόμησης ελαιολάδου παγκοσμίως. Αν και τα ελαιόδεντρα φύονται σε όλη την Ελλάδα, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ελαιολάδου είναι η περιοχή της Πελοποννήσου καθώς και η Λέσβος και η Κρήτη.

Τα οφέλη του ελαιολάδου είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Ο Όμηρος αναφερόταν στο ελαιόλαδο ως «υγρός χρυσός» και ο Ιπποκράτης τόνιζε τη θεραπευτική του αξία. Μελέτες έχουν δείξει ότι το ελαιόλαδο είναι το πιο υγιεινό φυτικό έλαιο. Είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά και προστατεύει από διάφορες ασθένειες. επομένως απαραίτητο για μια ισορροπημένη διατροφή!

Μέλι

Σίγουρα το μέλι ήταν το πρώτο –και για αρκετό καιρό– το μόνο γλυκαντικό που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες στη διατροφή τους. Ενώ η σημασία του χρονολογείται από την αρχαιότητα, ακόμα και στις μέρες μας, παραμένει το πιο διάσημο γλυκαντικό. Οι θρεπτικές αξίες του μελιού, όπως μέταλλα, βιταμίνες, φυσικά σάκχαρα, αντιοξειδωτικά κ.λπ., ωφελούν την υγεία και τους γευστικούς μας κάλυκες κάθε φορά που το γευόμαστε!

Κορινθιακή σταφίδα

Η κορινθιακή σταφίδα ή απλώς… σταφίδα περιέχει αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες που είναι απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή. Η επιστήμη αναγνωρίζει τις ευεργετικές της ιδιότητες καθώς μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Η κορινθιακή σταφίδα είναι ένα μοναδικό, γλυκό προϊόν, που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή μαγειρική και αρτοποιία αλλά είναι επίσης νόστιμη όταν τρώγεται ωμή ως σνακ.

Μαστίχα Χίου

Η περίφημη και μοναδική Μαστίχα Χίου, που παράγεται αποκλειστικά στο νότιο τμήμα του νησιού έχει λάβει επίσημη έγκριση ως φυσικό φάρμακο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Μ.Α.). Η Μαστίχα Χίου περιέχει περισσότερες από 70 διαφορετικές ταξινομημένες ουσίες, αποδεικνύοντας τις ευεργετικές της ιδιότητες σε γαστρεντερικές παθήσεις, στη μείωση των επιπέδων του διαβήτη και της LDL. Είναι επίσης ευεργετική για τη βελτίωση της στοματικής υγιεινής (φλεγμονή των ούλων, οδοντική πλάκα) λόγω της αντιμικροβιακής της δράσης και γενικά για την υποστήριξη της υγείας λόγω των αντιοξειδωτικών της ιδιοτήτων.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι περιέχει «καλά» βακτήρια γνωστά ως προβιοτικά. Η κατανάλωση γιαουρτιού πλούσιου σε προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη, παχυσαρκία και καρκίνο. Αυτά τα προβιοτικά πιστεύεται επίσης ότι έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το ελληνικό γιαούρτι είναι ιδιαίτερα υγιεινό λόγω των υψηλών επιπέδων λίπους και πρωτεΐνης ενώ η απλή εκδοχή του, με πλήρες γάλα είναι ίσως η πιο υγιεινή επιλογή.

Κάπαρη

Ο θάμνος της κάπαρης φύεται άφθονα κυρίως στις βραχώδεις εκτάσεις των Κυκλάδων. Τα χαμηλά σε θερμίδες μπουμπούκια κάππαρης που φέρουν τη λαμπερή γεύση της θάλασσας, συνοδεύουν ιδανικά τις σαλάτες. Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να τρώνε κάπαρη ως ορεκτικό. Ο Πεδάνιος Διοσκουρίδης (αρχαίος Έλληνας γιατρός και φαρμακολόγος) χρησιμοποιούσε φύλλα και ρίζες κάπαρης για την αντιφλεγμονώδη δράση τους. Επιπλέον, η κάπαρη περιέχει βιταμίνες ενώ έχει αντιοξειδωτικές και αντιισταμινικές ιδιότητες.

Άλλα ελληνικά superfoods

Μερικές επιπλέον τροφές με άρωμα Ελλάδας που θα μπορούσαν εξίσου να θεωρηθούν superfoods χάρη στην τεράστια διατροφική τους αξία είναι:

  • Ο κρόκος Κοζάνης, ο σπάνιος «κόκκινος χρυσός» που μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, βελτιώνει την πέψη, προλαμβάνει τη ναυτία, καταπραΰνει τον πόνο της βρεφικής οδοντοφυΐας, προσφέρει αντιφλεγμονώδη δράση και πολλά ακόμη.
  • Η ρίγανη, το αρχαίο φάρμακο που περιέχει φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα, τα οποία έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Το σκόρδο, που συμβάλλει στην δημιουργία ενός ισχυρού ανοσοποιητικού.
  • Το ρόδι, ελιξίριο ομορφιάς και υγείας με αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
  • Το χαρούπι που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα και ασβέστιο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις