ΚΟΡΙΝΘΟΣ. Αν ψάχνεις την ιδανική μονοήμερη εκδρομή αποθήκευσε αυτό το άρθρο γιατί στην Αρχαία Κόρινθο δεν έρχεσαι μόνο για τα μνημεία, τα αξιοθέατα και το καλό φαγητό στα γραφικά ταβερνάκια του πεζόδρομου αλλά για μια μοναδική εμπειρία σε ένα αληθινό διαμάντι της Πελοποννήσου!

Αρχαία Κόρινθος: Ένα διαμάντι που λάμπει εδώ και χιλιάδες χρόνια

Κι όταν λέμε διαμάντι δεν το λέμε για να εντυπωσιάσουμε αλλά γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Η σημερινή πόλη (καλύτερα χωριό) της Κορινθίας έρχεται με τη λαμπρότητα και τον πλούτο του παρελθόντος για να μας δώσει πολύτιμα μαθήματα ιστορίας, ευφυΐας αλλά και δόξας.

Ξέρω πως όταν ακούς για δοξασμένες πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας μπορεί να φαντάζεσαι μπροστάρισσες τη φημισμένη για την ανδρεία της Σπάρτη ή τη τιμημένη για τον πολιτισμό της Αθήνα όμως μην ξεχνάμε πως η Κόρινθος ήταν το επίκεντρο του εμπορικού κόσμου εκείνη την εποχή. Πράγμα που οδήγησε τους Κορίνθιους στην κατασκευή της Διόλκου του πρώτου σιδηρόδρομου στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Το πολεμικό πλοίο τριήρης ήταν έμπνευση επίσης των Κορινθίων και φυσικά εκείνο που έδωσε στους Έλληνες την κυριαρχία στις θάλασσες. Όσο για τον πολιτισμό της Κορίνθου; Πραγματικά όσα σώζονται σήμερα (που δεν είναι καθόλου λίγα!) είναι μόνο τα ψεγάδια του λαμπρού παρελθόντος της.

Το υποτιμημένο κάστρο της Ακροκορίνθου

Πριν φτάσουμε όμως μέχρι το χωριό της Αρχαίας Κορίνθου ας περάσουμε μια βόλτα από το παραμυθένιο κάστρο της Ακροκορίνθου. Έτσι, για να παίρνουμε τα πράγματα με τη σωστή σειρά από την αρχή.

Παρεξηγημένο το κάστρο της Κορίνθου και αρκετά υποτιμημένο αν θες τη γνώμη μου αφού το έχουν επισκιάσει αυτά των διάσημων προορισμών. Αντικειμενικά όμως, πρόκειται για ένα από τα πιο θαυμαστά και ιδιαίτερα κάστρα της Πελοποννήσου αφού μετά από διαδοχικές «καταλήψεις» Ρωμαίων, Φράγκων, Βυζαντινών, Οθωμανών και πολλών ακόμη, ο χώρος αυτός αποτελεί σήμερα ένα συνονθύλευμα πολιτισμών και αρχιτεκτονικής.

Όπως σωστά φαντάζεσαι, καθένας που πέρασε και κατέκτησε το κάστρο άφησε και το στίγμα του. Έτσι σήμερα κάνοντας μια βόλτα σε αυτό το χώρο θα δεις από αρχαίους ναούς, εκκλησίες και πύργους μέχρι τζαμιά με μιναρέδες, παρατηρητήρια και πολεμίστρες. Όλα μαζί, όλα σε ένα, σαν να κάνεις περιήγηση σε διάφορους πολιτισμούς.

Αρχαία Κόρινθος: Εκεί που ένας πεζόδρομος χωρίζει τον αρχαίο από τον σύγχρονο κόσμο

Φτάνοντας στο χωριό της Αρχαίας Κορίνθου θα εκπλαγείς (αν ειδικά αυτή είναι η πρώτη σου φορά εδώ) από την απόλυτα αρμονική συνύπαρξη του αρχαίου κόσμου με το σήμερα. Είναι τόσο όμορφη η «συμβίωση» του νέου με το παλιό που δεν δημιουργείται καμία παραφωνία.

Περπατώντας το λιθόστρωτο κεντρικό καλντερίμι του χωριού ανάμεσα στα ταβερνάκια με τα απλωμένα τραπεζάκια τους στον πεζόδρομο με θέα τον αρχαιολογικό χώρο νιώθεις τη μια στιγμή να ζεις κάμποσα χρόνια προ Χριστού και την άλλη στιγμή στον κόσμο του 2023. Κι αν νομίζεις πως αυτό θα σε μπερδέψει, κάνεις λάθος. Μάλλον θα σε μεταφέρει σε έναν κόσμο σχεδόν μαγικό, σχεδόν γαλήνιο οπωσδήποτε όμως πρωτόγνωρο.

Η βόλτα σου στο χωριό θα καταλήξει στον αρχαιολογικό χώρο τον οποίο επιβάλλεται να επισκεφτείς. Ο επιβλητικός ναός του Απόλλωνα δωρικού ρυθμού ξεχωρίζει κυρίως από το ύψος του και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους και σπουδαιότερους στην Ελλάδα. Σημείωσε πως οικοδομήθηκε έναν αιώνα πριν από τη γνωστή μας Ακρόπολη των Αθηνών.

Ο χώρος είναι πραγματικά μεγάλος, περιποιημένος και με πολλές επιγραφές που θα γεμίσουν την περιήγησή σου με γνώσεις. Φτάσε μέχρι την κρήνη της Γλαύκης και τον εντυπωσιακό ναό της Οκταβίας με τους περίτεχνους κίονες και περπάτησε στη Ρωμαϊκή Αγορά.

Το εισιτήριό σου περιλαμβάνει και την είσοδό σου στο αρχαιολογικό μουσείο εντός του αρχαιολογικού χώρου με τους κούρους, τα αγγεία και τα ειδώλια της προϊστορικής εποχής καθώς επίσης και τα πήλινα αναθήματα πιστών, τα σημερινά δηλαδή «τάματα».

Πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αρχαιολογικά μουσεία όχι μόνο για τα σπάνια εκθέματα αλλά για τον τρόπο που παρουσιάζονται αυτά μέσα από το οπτικοακουστικό υλικό δίνοντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να «νιώσει» τον τρόπο ζωής των Κορινθίων, τον πολιτισμό τους, τις λατρευτικές συνήθεις ακόμη και τα πολεμικά γεγονότα που τους σημάδεψαν.

Καλό φαγητό για όλα τα γούστα με «αρχαία» θέα

Κι όταν δεις και θαυμάσεις όλα ετούτα τα σπουδαία, τότε κάθισε σε κάποιο από τα πανέμορφα (πραγματικά όμως!) και καλόγουστα ταβερνάκια και απόλαυσε τις νοστιμιές που θα σου σερβίρουν. Εδώ θα βρεις από κλασικό μαγειρευτό φαγητό της γιαγιάς και πεντανόστιμα κρεατικά, μέχρι ιταλικές λιχουδιές με πρωταγωνιστή την πίτσα, μπέργκερς και λαχταριστούς μεζέδες.

Όλα τα μαγαζάκια προσφέρουν καλό κρασί, παγωμένη μπύρα (θα τη λαχταρίσεις αν κάνει ζέστη) και μια ευγένεια από τους ανθρώπους που όλο και σπανίζει στις μέρες μας.

Αν πάλι δεν «ψήνεσαι» για φαγητό, τότε πάρε καφέ στο χέρι και άραξε σε κάποιο από τα παγκάκια στο μικρό άλσος απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο. Αν έχεις παιδιά, η σύγχρονη παιδική χαρά, θα γίνει ο παράδεισός τους.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις