ΛΑΚΩΝΙΑ. Το Καστόρι Λακωνίας στις πλαγιές του βόρειου Ταϋγέτου είναι ένα πανέμορφο και πολύχρωμο χωριό χωμένο στην καταπράσινη αγκαλιά του βουνού.

Όμως δεν είναι μόνο αυτά που κάνουν αυτή την πινέζα του χάρτη να ξεχωρίζει μα όλα εκείνα τα όμορφα και πολύ ενδιαφέροντα που μπορείς να κάνεις και να δεις άπαξ και σε βγάλει ο δρόμος σε αυτό το μέρος. Και γιατί να μη σε βγάλει δηλαδή; Είμαι περισσότερο και από βέβαιη πως μετά από αυτό το άρθρο, θα κανονίσεις την επόμενη εξόρμησή σου στα ορεινά της Λακωνίας.

Το Καστόρειο (όπως θα το δεις να γράφεται στους χάρτες) λεγόταν Καστανιά μέχρι το 1921. Το όνομα Καστόρι (όπως συνηθίζεται να αποκαλείται) πήρε το όνομά του από το μυθικό ήρωα Κάστορα.

Σήμερα μπορεί ο πληθυσμός του χωριού να συρρικνώνεται όλο και περισσότερο (σε σχέση με το παρελθόν) μα η αρχοντιά αυτού του τόπου εξακολουθεί και το χαρακτηρίζει δίνοντας του έναν αέρα ευμάρειας και μεγαλοπρέπειας.

Η ομάδα του Notospress εξερεύνησε το Καστόρι και κατέγραψε τα #sos που πρέπει να θυμόμαστε για μια ενδιαφέρουσα εκδρομή στις πλαγιές του Ταϋγέτου.

Καστόρι: Άγρια φύση, φαράγγια, ποτάμια και ξωκλήσια περικυκλώνουν το χωριό

Σε αυτή την καταπράσινη πλαγιά εκείνο που πρωταγωνιστεί είναι το εντυπωσιακό άγριο και ασυμβίβαστο τοπίο του βουνού. Φυσικά για να γνωρίσεις καλύτερα αυτό το μέρος πρέπει να το περπατήσεις. Κι όταν λέμε να το περπατήσεις, εννοούμε να το περπατήσεις κυριολεκτικά. Τι μένει λοιπόν; Να πάρουμε ένα χάρτη στα χέρια μας και να διαλέξουμε την πεζοπορική διαδρομή που ταιριάζει καλύτερα στα γούστα και στις αντοχές μας.

Ιδανική διαδρομή ακόμα και για αρχάριους είναι αυτή που κινείται περιμετρικά στο χωριό και περνάει από τα πιο #sos σημεία της περιοχής. Ξεκινώντας λοιπόν από το Μαρμαρογέφυρο θα κινηθούμε παράλληλα με τον ποταμό Κάστορα και στο δεύτερο χώρο αναψυχής θα πάρουμε το μονοπάτι για το Βρυσιώτικο φαράγγι.

Από εκεί με μια μικρή παράκαμψη 10 λεπτών θα δούμε το σπηλαιώδες εκκλησάκι του Λουκά και επιστρέφοντας στη δεξαμενή από το μονοπάτι, θα πάρουμε το δρόμο για τον οικισμό ακολουθώντας τη σχετική σήμανση για να βρεθούμε μέσω του περιφερειακού χωματόδρομου στις πηγές του Αγίου Μάμα.

Αυτή η εύκολη κυκλική διαδρομή μετράει 5,5 χιλιόμετρα και θα χρειαστείς μαζί με τις στάσεις περίπου 2 ώρες.

Για τους πιο προχωρημένους το Φαράγγι των Μύλων είναι η διαδρομή μέσα στο καταπράσινο υδάτινο φαράγγι που πρέπει οπωσδήποτε να τολμήσουν. Ξεκινώντας από το Γεωργίτσι θα κατέβουν το φαράγγι μέχρι να φτάσουν στο Καστόρι σε μια απόσταση 10 σχεδόν χιλιομέτρων μέσα σε τέσσερις ώρες. Οι εικόνες, οι ήχοι, τα χρώματα και γενικά όλη η εμπειρία είναι κάτι μοναδικό. Δεν είναι τυχαίο πως αυτό το φαράγγι αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πεζοπορικές δραστηριότητες σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Οι λάτρεις της φύσης και των πεζοποριών σε αυτή, ανεβαίνουν μέχρι την Ξεροβούνα που θεωρείται η πιο απαιτητική διαδρομή της περιοχής. Η απόσταση από το Καστόρι μέχρι την Ξεροβούνα είναι 8,5 χιλιόμετρα και χρειάζονται 4,30 ώρες. Η θέα από τον τερματισμό είναι απλώς εκπληκτική και δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Παναγία η Μισοσπορίτισσα: Ο θρύλος για το ξωκλήσι του βράχου

Από τις πηγές του Αγίου Μάμα μπορούμε να φτάσουμε στην Παναγία τη Μισοσπορίτισσα σε 500 μέτρα και σε λιγότερο από 15 λεπτά περπάτημα. Αρχικά θα κινηθούμε στο δρόμο (υπάρχουν ταμπελάκια) και τα τελευταία μέτρα θα ανέβουμε τα πλατιά σκαλιά μέχρι το ξωκλήσι.

Η παράδοση θέλει μια γυναίκα του χωριού να βλέπει στον ύπνο της την εικόνα της Παναγίας να βρίσκεται στο βράχο. Πήγε ως εκεί και όντως η εικόνα ήταν χωμένη στη σπηλιά. Την πήρε λοιπόν και την πήγε στο σπίτι της. Μα σαν από θαύμα, η εικόνα επέστρεψε στην αγκαλιά του βράχου κι έτσι οι κάτοικοι πήραν το μήνυμα να χτίσουν εκεί μια εκκλησία για την Παναγία.

Ονομάστηκε Μισοσπορίτισσα γιατί στην εορτή της 21 Νοέμβρη, οι αγρότες βρίσκονται στη μέση της σποράς των χωραφιών τους. Η πόρτα είναι ανοιχτή και μπορείς να μπεις μέσα. Να θυμάσαι όμως πως φεύγοντας πρέπει να σβήσεις τα κεριά γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της φωτιάς.

Καστόρι: Η γιορτή της μπουκουβάλας, το καρναβάλι της Μουτζουροδευτέρας και η διάσημη μονάδα παραγωγής πέστροφας

Κι επειδή τα χωριά δεν τα κάνουν ούτε τα σπίτια, ούτε τα φαράγγια αλλά οι άνθρωποι έλα να σου πω για τις φημισμένες γιορτές που φέρνουν πλήθος κόσμου σε αυτή τη γωνιά του Ταϋγέτου.

Το καρναβάλι της Καθαρής Δευτέρας, η διάσημη στην περιοχή Μουτζουροδευτέρα, προσφέρει κέφι, σάτιρα και πλούσια εδέσματα στους επισκέπτες. Μάλιστα το καρναβάλι του Καστορείου είναι ένα από τα παλιότερα αλλά και μεγαλύτερα της Λακωνίας.

Μια ακόμη γιορτή θεσμός αφιερωμένη στη γη και στον αγρότη είναι αυτή της Μπουκουβάλας. Γίνεται κάθε χρόνο το Νοέμβρη και σηματοδοτεί το μάζεμα της ελιάς. Νοστιμότατο έδεσμα της ημέρας το ψημένο ψωμί στα κάρβουνα βουτηγμένο σε φρέσκο ελαιόλαδο, ρίγανη από το βουνό και λεμόνι. Φυσικά κανείς δε μένει μόνο σε αυτά αφού ένα όμορφο υπαίθριο πανηγύρι στήνει την πιο διασκεδαστική φθινοπωρινή γιορτή.

Τέλος στο Καστόρι λειτουργεί από το 1969 η μονάδα παραγωγής πέστροφας και σολομού από την οικογένεια Γεροντίδη. Η πολυβραβευμένη μονάδα παράγει ελληνικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας με βάση την πέστροφα και το σολομό. Οι πρωτοποριακές αντιλήψεις μάλιστα των νεότερων της οικογένειας, έβαλαν στα ράφια γκουρμέ και καπνιστά προϊόντα που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις