ΛΑΚΩΝΙΑ. Οι προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 που είναι υψίστης σημασίας για το φυσικό περιβάλλον, καταλαμβάνουν σχεδόν τη μισή έκταση του νομού Λακωνίας τόσο σε ορεινά τμήματα όσο και σε παραθαλάσσιες αλλά και θαλάσσιες εκτάσεις.

Το δίκτυο Natura 2000 (Φύση 2000) αφορά ένα πολλά υποσχόμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει στόχο να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον αλλά και απειλούμενα είδη αυτού.

Οι περιοχές που ανήκουν στη Natura δημιουργούν το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο. Όλη αυτή η προσπάθεια στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος αφορά τους οικότοπους μέσα στους οποίους αναπτύσσονται σπάνιοι τύποι χλωρίδας και πανίδας με απώτερο σκοπό την προστασία τους. Ο δεύτερος πυλώνας εστιάζει στην προστασία των άγριων πτηνών καθώς και τους χώρους στους οποίους ζουν ή μεταναστεύουν αυτά.

Το δίκτυο αυτό δεν είναι εχθρικό προς τον άνθρωπο μιας και πιστεύεται πως με μια μελετημένη και σωστή προσέγγιση των πραγμάτων, μπορεί άνθρωπος και φύση να συνυπάρξουν αρμονικά αλλά και να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη και εξέλιξη. Πάντα όμως σε σεβασμό στη φύση και αποφεύγοντας οποιαδήποτε ζημιά στο προστατευόμενο φυσικό περιβάλλον.

Οι ελληνικές περιοχές που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura ανέρχονται στις 446 και καλύπτουν το 28% της χερσαίας και το 20% της θαλάσσιας έκτασης της Ελλάδας.

Από τον Πάρνωνα και το Κυπαρίσσι μέχρι το φιόρδ του Γέρακα και το βράχο της Μονεμβασιάς

Ξεκινώντας από τα βορειοανατολικά του νομού συναντούμε τις προστατευόμενες περιοχές του Πάρνωνα που εκτείνονται σε δύο νομούς, Λακωνία και Αρκαδία. Ο χάρτης αρχίζει από τα χωριά του Πάρνωνα όπως η Καλλιθέα, οι Αγριάνοι, η Βαμβακού, το Πολύδροσο και καταλήγει βορειότερα στους καταρράκτες Λεπίδας και ανατολικά της Αρκαδίας ως το Λεωνίδιο και την Πλάκα.

agrianoi-lakonias-7.jpg
Αγριάνοι

Συνεχίζοντας ανατολικά έχουμε μια μεγάλη προστατευόμενη έκταση με ονομασία Ανατολικά Όρη Λακωνίας που ξεκινάει από το ερειπωμένο χωριό του Πάρνωνα Γκιότσαλι, συνεχίζει στην Κρεμαστή και «πέφτει» στο Κυπαρίσσι για να συνεχίσει σε όλο το ανατολικό κομμάτι της Λακωνίας, μέχρι το φιόρδ του Γέρακα και να καταλήξει στη Μονεμβασιά και την ευρύτερη περιοχή της.

paralia-ampelakia-monemvasia-11.jpg
Παραλία Αμπελάκια, Μονεμβασιά

Υψίστης σημασίας κομμάτι εδώ, είναι η λιμνοθάλασσα στο λιμάνι του Γέρακα όπου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό για άγρια πουλιά καθώς επίσης και ο βράχος της Μονεμβασιάς.

Επίσης το σύμπλεγμα των μικρών βουνών γύρω από την κωμόπολη Μολάοι δημιουργεί μια περιοχή με μικρά βουνά που ανήκουν κι αυτά στο γενικότερο σύμπλεγμα των Ανατολικών Ορών της Λακωνίας.

Από τη Νεάπολη και την Ελαφόνησο μέχρι τις εκβολές του Ευρώτα και τη Νότια Μάνη

Νοτιότερα, στην άκρη του ποδιού της Λακωνίας συναντάμε τον πολύ ιδιαίτερο τόπο της Νεάπολης και της Ελαφονήσου. Ως προστατευόμενη ορίζεται η ευρύτερη περιοχή βορειοδυτικά της Νεάπολης, η παραλία Πούντας, η λίμνη Στρογγύλη και ολόκληρο το νησί της Ελαφονήσου.

Στο λακωνικό κόλπο σε μια μικρή περιοχή, μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας όμως, βρίσκονται οι εκβολές του Ευρώτα και ιδίως το δέλτα του ποταμού με τους συμπεριλαμβανόμενους υγροτόπους. Μετά τις ανθρώπινες παρεμβάσεις το ποτάμι «κόπηκε» και άλλαξε πορεία. Έτσι έχουμε δύο εκβολές, μία είναι το δέλτα (φυσική ροή) και μία η τεχνητή.

Η περιοχή ξεκινάει από τα Τρίνησα και φτάνει σχεδόν μέχρι την Κοκκινιά. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ακτή της Λακωνίας μήκους 16 χιλιομέτρων.

Μια επίσης μεγάλη προστατευόμενη έκταση είναι αυτή της Νότιας Μάνης που ξεκινάει από την Αρεόπολη δυτικά και από το Βαθύ ανατολικά και καταλαμβάνει ολόκληρο το μεσαίο πόδι της Πελοποννήσου μέχρι το νοτιότερο σημείο των Βαλκανίων που είναι το ακρωτήρι Ταίναρο. Μια έκταση διόλου μικρή μιας και μετριέται σε 32 χιλιάδες εκτάρια.

vatheia.jpg
Βάθεια

Τέλος, μεγάλο τμήμα του Ταϋγέτου που εκτίνεται στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας ανήκει στο δίκτυο Natura. Πολύ σημαντικό τμήμα του χάρτη είναι η περιοχή Λαγκαδά Τρύπης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις