ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Η διαδρομή μέσα στο δάσος και οι στάσεις σε πανέμορφα παραμυθένια χωριά και χειμωνιάτικα ζεστά στέκια στις πλαγιές του Πάρνωνα κάνουν αυτό το μίνι road trip μια αξέχαστη εμπειρία!

Το να χαθείς με το αυτοκίνητό σου (ή όποιο άλλο μέσο διαθέτεις τέλος πάντων) σε μια περιοχή αποτελεί ίσως και το μοναδικό τρόπο για να γνωρίσεις αυτό το μέρος. Σαν να λέμε πως παίρνεις την απόφαση να περιπλανηθείς σε έναν τόπο, χωρίς χάρτη και πυξίδα. Στις μέρες μας αυτό μεταφράζεται ένα απίστευτο χάσιμο με κλειστά gps αλλά περίσσια διάθεση για να γράψεις χιλιόμετρα σε επαρχιακούς δρόμους. Χωρίς τις ανέσεις των αυτοκινητόδρομων αλλά με μια συγκομιδή από απίθανες μαγικές εικόνες στο τέλος μιας τέτοιας εκδρομής.

Μια τέτοια διαδρομή λοιπόν «τόλμησε» και η ανήσυχη ομάδα του Notospress στον ορεινό όγκο του Πάρνωνα. Περάσαμε από πανέμορφα χωριά, καμαρώσαμε τη φύση στα καλυτέρα της και στο τέλος της ημέρας ήπιαμε τα τσιπουράκια μας και φάγαμε νόστιμους μεζέδες στο πιο εναλλακτικό στέκι της Αρκαδίας.

Από τις Καρυές στον Άγιο Πέτρο μέσα από μια απίθανη ορεινή διαδρομή στον Πάρνωνα

Η πρώτη στάση αυτής της διαδρομής (ή αφετηρία,) είναι οι Καρυές Λακωνίας (Αράχωβα αν το θες, το ίδιο κάνει). Ένα από τα πιο φημισμένα χωριά της Λακωνίας αφενός γιατί συνδέεται ιστορικά με τις Καρυάτιδες (εξού και η ονομασία) αφετέρου γιατί πρόκειται για ένα μέρος κυριολεκτικά απλωμένο σε ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο το οποίο αγαπούν όλοι οι φυσιολάτρες.

Η πλατεία υπό τη σκέπη των αιωνόβιων πλατανιών σε προσκαλεί να πιεις τον πρώτο καφέ της ημέρας, συνοδεία παραδοσιακού γλυκού που θα σε αναγκάσει να γλείψεις τα δάχτυλά σου.

Φεύγοντας από δω παίρνουμε το δρόμο προς Άγιο Πέτρο. Στην εκκλησία πριν αφήσουμε πίσω μας το χωριό στέκουν ακόμα όρθια τα τέσσερα πλατάνια του Μενέλαου. Σωστά υποψιάζεσαι. Η παράδοση θέλει τον ίδιο το βασιλιά της Σπάρτης Μενέλαο, να φυτεύει αυτά τα δέντρα πριν από το θρυλικό ταξίδι του στην Τροία.

Από τις Καρυές μέχρι τον Άγιο Πέτρο θα οδηγήσουμε ένα εικοσάλεπτο για τα 9,5 χιλιόμετρα της διαδρομής μέσα από ένα φιδωτό δρόμο που κυριολεκτικά χώνεσαι κάτω από τούνελ δέντρων. Κάνε εικόνα τη διαδρομή φθινόπωρο και αρχές χειμώνα με τα χρυσαφιά φύλλα πάνω στα δέντρα ή την άνοιξη με τη δροσιά των βελανιδιών και των κωνοφόρων.

Στη μέση σχεδόν της διαδρομής βρίσκονται τα σύνορα των δύο νομών Λακωνίας και Αρκαδίας σε υψόμετρο 1300 μέτρων. Και μόλις ο αρχοντικός Άγιος Πέτρος ξεπροβάλλει με τα πολύχρωμα σπίτια του και τους γαλάζιους τρούλους στις εκκλησίες, χώνεσαι στην αγκαλιά του και γίνεσαι κι εσύ παιδί του.

Αυτό που θα σου κάνει εντύπωση εδώ είναι τα πολύ περιποιημένα μαγαζάκια που μοιάζουν με μπακάλικα περασμένων δεκαετιών. Εδώ θα ψωνίσεις αγνά προϊόντα από τα ράφια και τα ψυγεία, τα περισσότερα από αυτά παραγωγής του οικισμού. Παραδοσιακά τυριά, γλυκά με βάση το κάστανο το αμύγδαλο και άλλα τοπικά προϊόντα, μυρωδικά και αρωματικά από το βουνό, μέλι απευθείας από την κυψέλη, ξηρούς καρπούς, αυθεντικά ζυμαρικά και τόσα ακόμη!

Μη βιαστείς να φύγεις από αυτό το μέρος. Οι άνθρωποί του θα σε κάνουν να νιώσεις αμέσως φίλος τους και η φιλοξενία τους θα σε «σκλαβώσει».

Στα Άνω Δολιανά και στο πιο ευφάνταστο εναλλακτικό στέκι της περιοχής

Επόμενος (και τελευταίος) σταθμός της πορείας μας, μέσα από μία επίσης εκπληκτική διαδρομή στο βουνό και τα περίφημα Καστριτοχωρια Αρκαδίας, είναι τα Άνω Δολιανά. Χωριό που σημάδεψε η ανδρεία του Νικηταρά κατά τη διάρκεια της επανάστασης του ’21.

Εδώ θα βρεις το Ονειρολόγιο, ένα εναλλακτικό καφενείο – μεζεδοπωλείο. Το χειμώνα η ξυλόσομπα καίει από το πρωί και πάνω ψήνονται κάστανα ή βράζει τσάι. Οι ευγενέστατοι ιδιοκτήτες θα σε κάνουν να νιώσεις αμέσως σαν το σπίτι σου. Οι επιλογές για φαγητό είναι λίγες αλλά όλες μία και μία με τις γεύσεις να απογειώνονται από τα αγνά υλικά που χρησιμοποιούνται σαν πρώτες ύλες. Το ρακόμελο ρέει άφθονο, οι μεζέδες καταφτάνουν σε ευφάνταστα σκεύη και δε θα καταλάβεις για το πότε θα σε πιάσει η νύχτα!

Στο Ονειρολόγιο θα βρεις επίσης πολύ έξυπνες ιδέες για προσωπικά αντικείμενα ή δωράκια, όλα χειροποίητα! Επιλογές που ποτέ δε θα μετανιώσεις για την αγορά τους.

Σημείωσε πως από τα Άνω Δολιανά ξεκινούν εκπληκτικές πεζοπορίες και μάλιστα οργανώνονται διάφορες δράσεις στη φύση όπως η συλλογή μανιταριών, κάστανων και άλλα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις