ΕΛΛΑΔΑ. «Το κόστος της ενέργειας, το νούμερο ένα πρόβλημα για όλους τους πολίτες , δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία. Είναι μια εξέλιξη που διογκωνόταν για μήνες αλλά την αποσιώπησε η κυβέρνηση» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στον τ/στ «OPEN TV», τονίζοντας παράλληλα ότι «τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι απολύτως ανεπαρκή».

«Πρέπει να υπάρξει σοβαρή ρυθμιστική παρέμβαση από το κράτος στον κλάδο της ενέργειας», συνέχισε ο ίδιος, αναφέροντας το «πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή», την «μείωση του ΕΦΚ σε ενέργεια και καύσιμα, για την οποία έχουμε καταθέσει τροπολογία ήδη από τις 28 Σεπτεμβρίου», την «φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και αναδιανομή τους στην κοινωνία» και την «ισχυρή δημόσια παρουσία στην ΔΕΗ».

«Απαιτούνται ρεαλιστικά αλλά και ριζοσπαστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση», ξεκαθάρισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας την «αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και αναπτυξιακής προοπτικής καθώς θα ενισχυθεί το εισόδημα των νοικοκυριών αλλά και η κατανάλωση», μέτρο που πρέπει να συνδυαστεί με την «ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της κρίσης σε 120 δόσεις και κούρεμα της βασικής οφειλής με συγκεκριμένα κριτήρια».

«Η κυβέρνηση επικαλείται το δημοσιονομικό κόστος όταν πρέπει να στηρίξει την κοινωνία, ψήφισε όμως την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που κοστίζει μεσοσταθμικά στα δημόσια ταμεία 1,5 δισ. ετησίως, όσο δηλαδή η μείωση του ΕΦΚ για έναν χρόνο» επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης, καταλήγοντας: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα προοδευτικό πρόγραμμα σε πλήρη αντιδιαστολή με την κυβερνητική λογική της αυτορρύθμισης των αγορών και της μη παρέμβασης στην οικονομία».

Δείτε την συνέντευξη εδώ:

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις