Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος

Προκειμένου το άτομο να κάνει βήματα μπροστά είναι απαραίτητη η σωστή αντίληψη και η βαθιά γνώση της υφιστάμενης κατάστασης, της πραγματικής θέσης του μέσα στον χώρο. Με ιδιαίτερο τρόπο συλλαμβάνει και επεξεργάζεται τα ερεθίσματα, δρα και αντιδρά και έτσι κατανοεί τον εαυτό του, το λόγο της ύπαρξής του, της παρουσίας του και τον προορισμό του. Ανακαλύπτει τα ισχυρά πλεονεκτήματα και το μέγεθος της φαρέτρας των όπλων που διαθέτει, τα κινητοποιεί, τα δρομολογεί και τα προσανατολίζει στην πηγή εκπόρευσης των εντολών, των προσταγών και των δεινών που έχουν κατακλύσει και κυριεύσει την Ελληνική κοινωνία. Η θέση αυτή δεν είναι εύκολο να κατακτηθεί, γιατί η σκέψη και ο νους δεν έχουν πάντοτε την καθαρότητα και τη διαύγεια, δεν ενεργοποιούνται αυτόματα, αλλά χρειάζονται προσπάθεια, επιμονή, χρόνο και υπομονή.

Το πολιτικό σύστημα, οργανωμένο από τα πάνω και υπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, χρησιμοποιεί όλους τους τρόπους για να πετύχει τον αποπροσανατολισμό και την παραπλάνηση. Με τα ισχυρά μέσα που διαθέτει επεμβαίνει στις μικρές κοινωνίες των λαϊκών στρωμάτων, τις οποίες μπερδεύει και ανακυκλώνει, με απώτερο στόχο την εξαπάτηση και τον προσεταιρισμό. Η βαθιά αντίληψη και επίγνωση της πραγματικότητας, η ορθή προσέγγιση της αλήθειας, αλλά και των προθέσεων του συστήματος εξουσίας, θα αποτελέσουν τη βάση για σωστή έκφραση και γνώμη. Τότε, θα ξεσκεπάζονται και θα αποκαλύπτονται οι μασκοφόροι, οι δημοκόποι και οι δημαγωγοί, θα σαρώνονται οι πολιτικές και κοινωνικές σαβούρες, χωρίς να επιτρέπεται στα πολιτικά σκύβαλα και σκουπίδια να προβληματίζουν, να αλλοιώνουν, να εκτρέπουν και να εμποδίζουν την πορεία προς την εξυγίανση και την πρόοδο.

Η επίγνωση της υπάρχουσας κατάστασης είναι επιτακτική και η κοινή για όλους θεσμοθέτηση και προστασία των αρχών και των αξιών είναι υποχρεωτική. Από την ανώτερη και την ανώτατη εκπαίδευση, η συνειδητοποίηση, η αναζήτηση και η αμφισβήτηση του κυβερνείου των εξουσιών, η ομαδική και προσανατολισμένη ένταξη στο πεδίο βολής της ριζικής αλλαγής, της γνήσια και κριτικά σκεπτόμενης νεολαίας και όχι μόνο, αποτελούν μονόδρομο, με συγκεκριμένο στόχο. Η πλειονότητα της κοινωνίας, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της, με πίστη στον περιορισμό, και γιατί όχι στην εξάλειψη της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης, πρέπει να αντιδράσει οργανωμένα και μαζικά με την πεποίθηση ότι, όλα μπορούν να αλλάξουν και θα αλλάξουν. Ο λαός πρέπει να ακυρώνει κάθε φορά τις προηγούμενες παραφωνίες και παρεκτροπές, ώστε να πάψουν να τον εγκαλούν για δήθεν εκλογικά ολισθήματα και να φωτίσει ο ίδιος τη σκιά που του προσάπτει το πολιτικό σύστημα, για τη συμμετοχή του στην καταστροφή. Η ψευδαίσθηση και η αποστροφή, αλλά και η προσδοκία για κάτι καλύτερο φέρνουν στο προσκήνιο πλήθος πολιτικών κομμάτων ασήμαντων ηγετίσκων, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τη συγκυριακή απογοήτευση πλασάρονται στην κοινωνική και πολιτική ζωή ως ευκαιριακές φωτοβολίδες, που γρήγορα σβήνουν, αφού δεν έχουν σταθερή ιδεολογική και λαϊκή βάση.

Είναι αναγκαία η ανατροπή της καθεστωτικής νοοτροπίας και ιδεολογίας και της επιλεκτικής προσφοράς, ο αναπροσανατολισμός και η εκπλήρωση των επιθυμιών των λαϊκών στρωμάτων. Στην επιχειρούμενη δράση για την κατάκτηση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας, οι προσπάθειες και οι αγώνες πρέπει να είναι συνεχείς και αδιάκοποι. Η άρχουσα τάξη και τα παρακλάδια της δεν πρόκειται να περιορίσουν τις αξιώσεις τους και να οπισθοχωρήσουν. Τα πλούτη που για δεκαετίες νέμονταν δεν είναι διατεθειμένοι να τα παραχωρήσουν. Αντλώντας τις δυνάμεις τους από την εκμετάλλευση και την αρπαγή της υπεραξίας της παραγωγής των εργαζομένων, τις οδηγούν και τις κατευθύνουν εναντίον τους. Η αυτογνωσία, η ορθή πολιτικοποίηση, το ξεσκέπασμα των πηγών των δεινών και η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις απόκρουσης θα φέρουν θετικό αποτέλεσμα. Η πάλη συνεχίζεται, με μικρά διαλείμματα, με νέα ορμή και πάθος, αφού είναι γνωστό ότι τίποτα δεν χαρίζεται και τίποτα δεν παραχωρείται. Όλα κατακτώνται στην αρένα με αγώνα, πίστη και αποφασιστικότητα.

Η αντίσταση στην αδιαφορία, την αποστασιοποίηση και την απομάκρυνση που επιχειρούν και επιδιώκουν οι κυρίαρχες δυνάμεις πρέπει να είναι καθολική και μαζική. Το δικαίωμα της ψήφου -το μοναδικό όπλο της Δημοκρατίας- επιβάλλεται να ασκείται ανελλιπώς, με θετική και όχι διαμαρτυρόμενη συμπεριφορά. Με σταθερή και απαρέγκλιτη στάση πρέπει να υποστηρίζονται και να προωθούνται οι δυνάμεις της πραγματικής αλλαγής υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

Το εκλογικό σώμα βρίσκεται σε ένα μήνα περίπου για 2η φορά μπροστά στις κάλπες, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πολύ μειωμένο το ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή. Κόμματα που έφτασαν στα πρόθυρα της Βουλής φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν το 3%. Η αυτοδυναμία που αρχικά φάνηκε περίπατος δεν είναι δεδομένη. Οι απειλές και οι εκβιασμοί στη Ροδόπη και οι αναφορές περί Τουρκικών ή Μουσουλμανικών μειονοτήτων, προφανώς δεν θα υπήρχαν αν τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά. Τα ζητήματα αυτά, αν και έχουν καθοριστεί απόλυτα με τη συνθήκη της Λωζάνης, είναι παραθέσεις αντιπατριωτικές και βαθιά διχαστικές έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, οι οποίοι με περίσκεψη, σοβαρότητα και υπευθυνότητα καλούνται να αποφασίσουν. Η απόσυρση την τελευταία στιγμή από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ του μουσουλμάνου Μουσταφά Κατραντζή είναι τεράστιο λάθος. Στην πολιτική αντιπαράθεση δεν επιτρέπονται επικίνδυνα εθνικά παιχνίδια με τη γειτονική χώρα. Σε μέτρηση της κοινής γνώμης το 32% δηλ. 1.9 εκατ. ψηφοφόροι σκέφτονται να ψηφίσουν άλλο κόμμα, από εκείνο που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές. Επομένως, τίποτα δεν είναι δεδομένο σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις