ΕΛΛΑΔΑ. Συσχέτιση του εγκλεισμού που ζούμε σήμερα, λόγω Covid-19, με την παιδική παχυσαρκία κάνει σχετική έρευνα. Πολλά προβλήματα που συνδέονται με την υγεία σχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία καθώς αυτή οδηγεί επίσης σε κινδύνους για την υγεία κατά την ενηλικίωση. Το ανησυχητικό για τη χώρα μας είναι ότι, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομάδα Εργασίας για την Παχυσαρκία (IOTF), η Ελλάδα κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στην Ευρώπη.

Η κατάσταση πλέον χρειάζεται ψύχραιμη αντίδραση και επιστημονική αντιμετώπιση από ειδικούς. Για την Διατροφή είτε σε φυσιολογικές είτε σε έκτακτες καταστάσεις όπως είναι η πανδημία, μπορείτε να εξασφαλίσετε οδηγίες πάνω στα μέτρα και στα δεδομένα κάθε περίπτωσης τονίζει το Διαιτολογικό γραφείο του Δρ. Παναγιώτη Μπασουράκου στη Σπάρτη. Διαμορφώνοντας μια διατροφή πλήρως εξειδικευμένη στην περίπτωση του κάθε ατόμου, αξιολογώντας την κάθε περίπτωση για την εκπόνηση διατροφής για παιδιά και για εφήβους που έχουν υποστεί τις συνέπειες του εγκλεισμού, λόγω πανδημίας.

Ας δούμε τι επισημαίνει ο διαιτολόγος - διατροφολόγος Λεωνίδας Ναθαναηλίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τα στοιχεία για τη συχνότητα της εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας στο γενικό πληθυσμό, είναι αρνητικά για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομάδα Εργασίας για την Παχυσαρκία, η Ελλάδα κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στην Ευρώπη. Σε άλλη έρευνα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) φαίνεται ότι το 21,3% των παιδιών 2-5 ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ενώ το ποσοστό αυτό φάνηκε να αυξάνεται όσο αυξανόταν η ηλικία. Ενώ η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το 2016, έδειξε ότι το 44% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Τέλος, σε πρόσφατη επίκαιρη έρευνα αναφέρεται θετική συσχέτιση του εγκλεισμού που ζούμε σήμερα λόγω Covid-19 με την παιδική παχυσαρκία», σημειώνει ο κ. Ναθαναηλίδης.

Παράλληλα, αναφέρει ότι οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την παιδική παχυσαρκία είναι κληρονομικοί, προγεννητικοί (υποσιτισμός μητέρας, διαβήτης κύησης, κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη, βάρος μητέρας κατά την εγκυμοσύνη), παράγοντες κινδύνου μετά τη γέννηση (μητρικός θηλασμός, διατροφή, φυσική δραστηριότητα) και κοινωνικοοικονομικοί.

Αναφερόμενος στα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία επισημαίνει ότι αυτά δεν είναι μόνο φυσικά αλλά και ψυχολογικά και κοινωνικά και σημειώνει ότι βασικές παραμέτρους για την αντιμετώπιση αποτελούν η παραδοχή του προβλήματος, η υποστήριξη της οικογένειας και η ενθάρρυνση προς τον αθλητισμό.

Μπορεί ένα παιδί να κάνει δίαιτα;

«Στην αντιμετώπιση του προβλήματος, βασικές παράμετροι είναι η παραδοχή του προβλήματος, η υποστήριξη της οικογένειας και η ενθάρρυνση προς τον αθλητισμό. Μπορεί ένα παιδί να κάνει δίαιτα; Η ζωή ενός παιδιού είναι μέσα σε πρόγραμμα και κανόνες. Ακούν πιο εύκολα αυτό που θα πει ένας ειδικός απ’ αυτό που λένε οι γονείς του. Κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία βάζουμε τα θεμέλια της μετέπειτα ενήλικης ζωής. Είναι κρίσιμο συνεπώς να κτίσουμε γερά θεμέλια απευθυνόμενοι στους ειδικούς», σημειώνει ο κ. Ναθαναηλίδης.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η διατροφή αποτελεί μια μόνιμη πηγή άγχους για τους γονείς. Άλλοι γονείς ανησυχούν για το αν τα παιδιά τους τρέφονται υγιεινά ενώ πολλοί γονείς, λόγω του φόρτου εργασίας και των υποχρεώσεων, επιτρέπουν στα παιδιά να τρώνε «πρόχειρο» φαγητό συνοδευόμενο από λίτρα αναψυκτικών και άλλοι αγχώνονται υπερβολικά μήπως τα παιδιά τους γίνουν παχύσαρκα και οδηγούνται σε ακραίες συμπεριφορές και περιορισμούς.

«Αυτό που χρειάζεται είναι να βρεθεί μια ισορροπία», λέει ο κ. Ναθαναηλίδης και προσθέτει πως το βέβαιο είναι ότι τα παιδιά που δεν τρέφονται ισορροπημένα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να συνεχίσουν να κάνουν λάθος διατροφικές επιλογές ως έφηβοι και ως ενήλικες αργότερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις