To αυχενικό σύνδρομο είναι μία από τις συχνότερα εμφανιζόμενες παθήσεις του αυχένα που δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις – μπορεί να εμφανιστεί σε ηλικίες από 25 ετών και πάνω. Στην πραγματικότητα, θα ήταν σωστότερο να μιλήσουμε για «αυχενικά σύνδρομα», καθώς στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν περισσότερα του ενός προβλήματα που έχουν ως αίτια παθήσεις του αυχενικού τμήματος της σπονδυλικής στήλης. Εν ολίγοις, οποιαδήποτε πάθηση, ενόχληση ή σύμπτωμα εμφανιστεί στην περιοχή του αυχένα και οφείλεται σε παθήσεις των αυχενικών σπονδύλων, των αρθρώσεων, των νεύρων ή των μυών της περιοχής, μπορεί να χαρακτηριστεί ως αυχενικό σύνδρομο.

Συχνά, ήπιες μορφές αυχενικού συνδρόμου, όπως ο πόνος στον αυχένα, οφείλονται σε απλές αιτίες, όπως η κόπωση των μυών ή το διάστρεμμα κάποιας άρθρωσης στον αυχένα έπειτα από κάκωση. Σοβαρότερες εκδηλώσεις του αυχενικού συνδρόμου μπορεί να οφείλονται σε εκφυλιστική νόσο της αυχενικής σπονδυλικής στήλης (σε νεότερες ηλικίες) ή σε σπονδυλοαρθροπάθεια (σε μεγαλύτερες ηλικίες). Ενδέχεται όμως η πηγή του προβλήματος να μην βρίσκεται καν στον αυχένα και να πρόκειται για αντανακλαστικό πόνο από προβλήματα στο θώρακα ή από εκδήλωση παθήσεων όπως η ημικρανία και οι παθήσεις του λαβυρίνθου.

Είναι λοιπόν εμφανές ότι μιλάμε για μία αρκετά γενική κατηγορία παθήσεων και συμπτωμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ίδιο το σύνδρομο είναι αδιόρατο. Το αντίθετο μάλιστα: οι πάσχοντες εκδηλώνουν ενοχλητικά συμπτώματα, που υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής τους.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου

- Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η δυσκαμψία και ο πόνος στον αυχένα, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σοβαρός και εξουθενωτικός. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, δεν εμποδίζει τους πάσχοντες από το να συμμετέχουν κανονικά στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

- Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν όταν κρατάτε το λαιμό σας στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα όταν διαβάζετε ένα βιβλίο ή όταν οδηγείτε.

- Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, μυϊκή αδυναμία και αίσθημα τριξίματος όταν ο λαιμός κινείται.

- Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα νεύρα στον αυχένα μπορεί να παγιδευτούν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο ή αίσθηση σαν «τσίμπημα» στα χέρια και τα πόδια. Τα παγιδευμένα νεύρα μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε απώλεια αίσθησης στα χέρια και τα πόδια, προβλήματα συντονισμού και δυσκολία στο περπάτημα.

3 ασκήσεις για να απαλλαγείτε από τον πόνο

Οι παρακάτω ασκήσεις βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του αυχενικού συνδρόμου, μειώνοντας το στρες και την ένταση στον αυχένα και τις περιοχές γύρω από αυτόν. Μπορείτε να τις εκτελέσετε από την άνεση του σπιτιού σας και δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό. Σας προτείνουμε να κάνετε τις ασκήσεις σε καθιστή ή όρθια θέση και να αναπνέετε βαθιά καθ' όλη τη διάρκεια.

1. Διπλώστε το πηγούνι προς το στήθος

Τοποθετήστε το λαιμό σας σε όρθια στάση, κοιτάζοντας ευθεία μπροστά στο ύψος των ματιών. Από αυτή τη θέση, μετακινήστε αργά το πηγούνι σας προς το στήθος και κρατήστε το εκεί για λίγα δευτερόλεπτα. Με την εκτέλεση αυτής της κίνησης θα πρέπει να νιώσετε το τέντωμα από το κάτω μέρος του κρανίου και στο σημείο του αυχένα.

Επαναλάβετε 15-30 φορές.

2. Πλευρικές διατάσεις αυχένα

Ξεκινήστε χαλαρώνοντας τους ώμους σας. Μετακινήστε αργά το αριστερό σας αυτί προς τον αριστερό σας ώμο για να λυγίσετε τον λαιμό σας προς τα αριστερά. Όταν νιώσετε το τέντωμα στο πλάι του λαιμού σας, κρατήστε το εκεί για λίγα δευτερόλεπτα. Επιστρέψτε απαλά στην αρχική θέση και επαναλάβετε στη δεξιά πλευρά. Αυτή η άσκηση τεντώνει και τις δύο πλευρές του λαιμού.

Επαναλάβετε 15-30 φορές.

3. Ανυψώσεις των ώμων

Τοποθετήστε τα χέρια σας σε φυσική θέση, δίπλα στα πλευρά σας. Σηκώστε και τους δύο ώμους ελαφρώς προς τα αυτιά σας. Κρατώντας τα σε αυτή τη θέση, σηκώστε αργά το ένα χέρι ευθεία μπροστά σας στις 90 μοίρες και στη συνέχεια επιστρέψτε ξανά προς τα κάτω. Επαναλάβετε στο άλλο χέρι και συνεχίστε κάνοντας εναλλαγές αριστερά και δεξιά. Προσπαθήστε να κρατάτε τους ώμους ακίνητους και σε ελαφρώς ανυψωμένη θέση καθ' όλη τη διάρκεια της άσκησης.

Επαναλάβετε 2 σετ των 15 επαναλήψεων σε κάθε χέρι.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις