Ένα από τα συχνότερα εμφανιζόμενα προβλήματα υγείας, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδία είναι χωρίς αμφιβολία και η χοληστερόλη. Παρότι το όνομά της έχει λάβει απόλυτα αρνητική χροιά, αποτελεί ένα απαραίτητο συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών του σώματος. Ως εκ τούτου, συντίθεται από αυτά και με άλλα λόγια είναι απαραίτητη για την επιβίωση.

Η «κακή» όψη της χοληστερόλης σχετίζεται αποκλειστικά με την παρουσία της σε υψηλά επίπεδα στο αίμα, καθώς τότε αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η χοληστερόλη, μαζί με άλλες ουσίες, όπως το λίπος και το ασβέστιο, συσσωρεύεται σε πλάκες στα τοιχώματα των αρτηριών. Με την πάροδο του χρόνου, τα αιμοφόρα αγγεία στενεύουν και μπορεί να δημιουργηθούν επιπλοκές, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή.

Είναι λοιπόν εμφανές πως πρόκειται για μία πάθηση που δεν πρέπει να φαντάζει ασήμαντη στο μυαλό μας, ωστόσο καλό είναι να γνωρίζουμε πως τίθεται υπό έλεγχο, εάν ακολουθήσουμε τις οδηγίες του γιατρού μας και προβούμε στις αναγκαίες μεταβολές στον τρόπο ζωής μας. Ένα όμως ακόμη σημαντικό βήμα για την αντιμετώπισή της είναι να καταρρίψουμε τους παρακάτω μύθους που συχνά ακούμε γύρω από αυτήν, οι οποίοι όχι μόνο στερούνται επιστημονικής υπόστασης αλλά μπορούν να προκαλέσουν αχρείαστο πανικό και να εμποδίσουν την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος:

Μύθος 1: Η χοληστερόλη είναι πάντοτε κακή

Αλήθεια: Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης. Ο ένας είναι η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), την οποία ίσως γνωρίζετε ως «καλή» χοληστερόλη. Η HDL βοηθά στην απομάκρυνση μέρους της «κακής» χοληστερόλης από το σώμα σας.Ο δεύτερος τύπος χοληστερόλης είναι η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL). Αυτή είναι η «κακή» χοληστερόλη προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών σας. Η υπερβολική πλάκα μπορεί να φράξει τα αιμοφόρα αγγεία, οδηγώντας τελικά σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Η υψηλή LDL είναι ανησυχητική, αλλά μην πανικοβάλλεστε καθώς η μείωση των επιπέδων της είναι εφικτή, με την κατάλληλη αγωγή και καθοδήγηση από έναν γιατρό.

Μύθος 2: Η χοληστερόλη είναι πρόβλημα που αφορά μόνο τα υπέρβαρα άτομα

Αλήθεια: Παρότι τα υπέρβαρα άτομα είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλή χοληστερόλη, αυτό δεν σημαίνει ότι τα άτομα με χαμηλό ή φυσιολογικό ΔΜΣ δεν επηρεάζονται. Όλοι οι άνθρωποι ηλικίας 20 ετών και άνω θα πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους τακτικά.

Μύθος 3: Η χοληστερόλη δεν έχει καμία χρησιμότητα για τον οργανισμό

Αλήθεια: Η χοληστερόλη είναι ένα λιπίδιο που ο οργανισμός μπορεί να παράγει μόνο στο συκώτι. Ο ρόλος της είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς συμμετέχει στον μεταβολισμό των τροφών, στην σύνθεση ορμονών και -όπως προαναφέρθηκε- στην σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών. Επειδή όμως το σώμα μας είναι σε θέση να συνθέσει την χοληστερόλη που του είναι απαραίτητη από μόνο του, η πρόσληψη επιπλέον ποσότητας μέσα από τη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε υπερσυσσώρευση, η οποία και είναι επιβλαβής για την υγεία.

Μύθος 4: Όσοι έχουν υψηλή χοληστερόλη πρέπει να κόψουν τα αυγά

Αλήθεια: Εφόσον καταναλώνονται με μέτρο, τα αυγά δεν χρειάζεται να εξοριστούν για πάντα από το διαιτολόγιο ενός ατόμου με χοληστερόλη. Ο οργανισμός American Heart Association συνιστά όχι περισσότερα από 300 mg διατροφικής χοληστερόλης την ημέρα. Τα αυγά μπορεί να περιέχουν έως και 200 mg, που είναι περισσότερο από τα δύο τρίτα της συνιστώμενης ποσότητας. Επειδή όμως το σώμα μας δουλεύει για εμάς, όταν η διατροφική πρόσληψη χοληστερόλης αυξάνεται, παράγει λιγότερη ποσότητα περιορίζοντας την συνολική της ποσότητα στην κυκλοφορία του αίματος.

Μύθος 5: Τα παιδιά δεν έχουν χοληστερόλη

Αλήθεια: Υπάρχει μια κληρονομική μορφή υψηλής χοληστερόλης, που ονομάζεται οικογενής υπερχοληστερολαιμία. Αυτή θέτει τα παιδιά σε υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ταυτόχρονα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, στον οποίο περιλαμβάνονται το γρήγορο φαγητό, η καθιστική ζωή και η έξαρση της παιδικής παχυσαρκίας, βάζουν τα παιδιά σε κίνδυνο για την εμφάνιση υψηλών επιπέδων χοληστερόλης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις