Η κατακράτηση νερού, γνωστή και ως κατακράτηση υγρών προκύπτει όταν στο σώμα μας συσσωρεύονται υπερβολικά υγρά. Τα σημεία στα οποία συμβαίνει εντονότερα είναι το κυκλοφορικό σύστημα οι ιστοί και οι κοιλότητες του σώματος ενώ το φαινόμενο ενδέχεται να εκδηλωθεί με πρήξιμο στα χέρια, τα πόδια, τους αστραγάλους και τα πέλματα.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για την πρόκληση κατακράτησης υγρών, με κυριότερες:

- Ορμονικές αλλαγές
- Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
- Νεφρική νόσος
- Προβλήματα λεμφικού συστήματος
- Παχυσαρκία
- Υποσιτισμός
- Λοιμώξεις
- Αλλεργίες
- Λήψη φαρμακευτικών ουσιών

Αν και η κατακράτηση υγρών ενδέχεται να είναι σημάδι αρκετών σοβαρών παθήσεων που απαιτούν ιατρική παρέμβαση και θεραπεία, στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείτε να την μειώσετε με μερικά απλά βήματα. Σε κάθε περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι δεν συντρέχει κάποιο υποκείμενο νόσημα, πριν εφαρμόσετε τις παρακάτω τεχνικές.

1. Καταναλώστε λιγότερο αλάτι

Το αλάτι αποτελείται από νάτριο και χλώριο. Το νάτριο συνδέεται με το νερό στο σώμα σας και βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών τόσο εντός όσο και εκτός των κυττάρων. Εάν τρώτε συχνά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το σώμα σας είναι πιθανό να συγκρατήσει περισσότερο νερό από αυτό που χρειάζεται.

Η πιο συνηθισμένη συμβουλή για τη μείωση της κατακράτησης υγρών είναι η μείωση της πρόσληψης νατρίου. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι και πολλοί ακόμη παράγοντες εμπλέκονται στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στον οργανισμό, συνεπώς η επίδραση του αλατιού στην κατακράτηση νερού μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο

2. Αυξήστε την πρόσληψη μαγνησίου

Το μαγνήσιο είναι ένα πολύ σημαντικό ορυκτό το οποίο συμμετέχει σε περισσότερες από 300 ενζυμικές αντιδράσεις που βοηθούν το σώμα σας να λειτουργεί σωστά. Επιπλέον, η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης υγρών.

Στην πραγματικότητα, αρκετές έρευνες διαπιστώνουν ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS), συμπεριλαμβανομένου του πρηξίματος και της κατακράτησης νερού.

3. Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης Β6

Η βιταμίνη Β6 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που παίζει κεντρικό ρόλο στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, στη λειτουργία του εγκεφάλου και στην υγεία του ανοσοποιητικού. Ρυθμίζει επίσης την ισορροπία των υγρών και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης υγρών.

Συγκεκριμένα, μία μελέτη διαπίστωσε ότι η βιταμίνη Β6 μπορεί να μειώσει το φούσκωμα και τη συσσώρευση υγρών σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Παρότι δεν υπάρχουν ερευνητικά στοιχεία σχετικά με το αν η βιταμίνη Β6 επηρεάζει την κατακράτηση υγρών εκτός του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, μπορείτε εύκολα να αυξήσετε την πρόσληψή της τρώγοντας τρόφιμα όπως μπανάνες, πατάτες, ρεβίθια, καρύδια και τόνο.

4. Καταναλώστε περισσότερες τροφές πλούσιες σε κάλιο

Το κάλιο εξυπηρετεί πολλές σημαντικές λειτουργίες, ειδικά όσον αφορά την υγεία της καρδιάς, τις μυϊκές συσπάσεις και τη λειτουργία των νεύρων του σώματος. Είναι επίσης απαραίτητο για τη διατήρηση του όγκου του αίματος και της ισορροπίας των υγρών στον οργανισμό. Λειτουργεί εξουδετερώνοντας τις επιδράσεις του νατρίου και αποτρέπει τη συσσώρευση υγρών και το πρήξιμο, καθώς και αυξάνοντας την παραγωγή ούρων.

Συγκεκριμένα, τα χαμηλά επίπεδα καλίου μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και διαταραχές στη λειτουργία του εντέρου, οδηγώντας σε προβλήματα όπως φούσκωμα στο στομάχι και δυσφορία. Έτσι, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο όπως οι μπανάνες, το αβοκάντο και η ντομάτα είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της υγιούς ισορροπίας των υγρών στο σώμα.

5. Περιορίστε την πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων

Οι πηγές επεξεργασμένων υδατανθράκων τις περισσότερες φορές είναι πλούσιες σε προστιθέμενη ζάχαρη και φτωχές σε φυτικές ίνες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.

Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης μπορεί να προκαλέσουν περισσότερη κατακράτηση νατρίου αυξάνοντας την επαναρρόφηση αυτού του μετάλλου στα νεφρά σας. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο όγκο υγρών στο σώμα σας και αυξημένη κατακράτηση νερού. Επιπλέον, το συκώτι και οι μύες αποθηκεύουν υδατάνθρακες ως γλυκογόνο, μια μορφή ζάχαρης που συνδέεται με το νερό. Επειδή κάθε γραμμάριο γλυκογόνου αποθηκεύεται με τουλάχιστον 3 γραμμάρια νερού, η υιοθέτηση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσει αυξημένη κατακράτηση υγρών.

Είναι συνεπώς καλύτερο να προτιμάτε δημητριακά ολικής αλέσεως πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως κινόα, βρώμη, καστανό ρύζι ή ψωμί ολικής αλέσεως.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις