Η σχέση παχυσαρκίας και άγχους

Ως παχυσαρκία ορίζεται ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), δηλαδή μια μέτρηση του σωματικού λίπους με βάση το ύψος και το βάρος, ο οποίος είναι 30 ή μεγαλύτερος. Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015, ο ΔΜΣ έχει περιορισμούς κατά τον προσδιορισμό της μάζας σωματικού λίπους και για αυτό συνιστάται να μην χρησιμοποιείτε αυτό το εργαλείο αποκλειστικά για τον προσδιορισμό των συνθηκών υγείας ή των επιλογών θεραπείας που θα ακολουθήσετε.

Η παχυσαρκία είναι μία κατάσταση που συνδέεται στενά με τις διαταραχές ψυχικής υγείας, αλλά ο συσχετισμός είναι πολύπλοκος. Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με περίπου 25% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών διάθεσης και άγχους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έντονη ανησυχία για την αύξηση του σωματικού βάρους ή η δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος μπορεί να προκαλέσει αισθήματα άγχους. Ομοίως, μελέτη του 2017 σε μαθητές γυμνασίου έδειξε ότι η δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος ταυτίζεται με συμπτώματα αγχωδών διαταραχών, όπως:

- γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (GAD)
- διαταραχή πανικού
- κοινωνική αγχώδης διαταραχή
- σχολικό άγχος

Το άγχος σχετίζεται με αυξημένη δραστηριότητα σε ένα μέρος του εγκεφάλου που είναι γνωστό ως άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA). Μια μελέτη σε ζώα του 2009, υποδηλώνει ότι η όρεξη ενός ατόμου μπορεί να αυξηθεί όταν ο άξονας HPA δεν λειτουργεί σωστά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Ακολούθως, μία διαφορετική μελέτη σε ζώα που εκπονήθηκε το 2021 αποκάλυψε σημαντικές πληροφορίες για τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα νευρικό κύκλωμα στον εγκέφαλο που ρυθμίζει τη διάθεση και την όρεξη μπορεί να είναι βασικός παράγοντας που επηρεάζει και τις δύο καταστάσεις. Όταν έδωσαν σε ποντίκια έναν συνδυασμό δύο φαρμάκων που δρουν σε αυτό το κύκλωμα, τα ζώα παρουσίασαν λιγότερο άγχος και έχασαν βάρος.

Μερικά συχνά συμπτώματα άγχους ενδέχεται να περιλαμβάνουν:

- αισθήματα ανησυχίας ή τρόμου που παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή
- προβλήματα συγκέντρωσης
- κούραση
- δυσκολίες ύπνου
- ανεξήγητους πονοκεφάλους, στομαχόπονους ή άλλες μορφές πόνου

Η σχέση παχυσαρκίας και κατάθλιψης

Σύμφωνα με το αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου το 43% των ενηλίκων με κατάθλιψη από το 2005 έως το 2010 είχαν παχυσαρκία. Με άλλα λόγια, οι ενήλικες που έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι από εκείνους που δεν έχουν τη διαταραχή. Σύμφωνα μάλιστα με μια μεγάλη μελέτη του 2014, η κατάθλιψη έχει υψηλότερο επιπολασμό σε άτομα με παχυσαρκία ή λιποβαρή.

Αν και οι ακριβείς λόγοι αυτής της συσχέτισης δεν είναι γνωστοί, πιθανώς εμπλέκονται γενετικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Επιπλέον, τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που χορηγούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης ενδέχεται να προκαλέσουν αύξηση βάρους σε ορισμένα άτομα. Η κατάθλιψη ταυτόχρονα είναι μία πάθηση που συχνά συνδέεται με χαμηλά επίπεδα ενέργειας, οδηγώντας πιθανώς σε λιγότερη σωματική δραστηριότητα και, τελικά, αύξηση του σωματικού βάρους.

Μερικά κοινά σημάδια της κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνουν:

- σοβαρή ή επίμονη θλίψη
- αισθήματα απελπισίας, αναξιότητας, ενοχής, ευερεθιστότητας ή αρνητικότητας
- απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε ήταν ευχάριστες
- κούραση
- δυσκολία συγκέντρωσης
- προβλήματα μνήμης
- δυσκολία στον ύπνο
- σκέψεις αυτοκτονίας ή θανάτου
- ανεξήγητους πονοκεφάλους, στομαχόπονους ή άλλους τύπους πόνου
- εναλλαγές στο σωματικό βάρος

Φροντίδα για την ψυχική και σωματική σας υγεία

Η φροντίδα του εαυτού σας, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της συνολικής σας υγείας και να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.

Λάβετε υπόψη τις παρακάτω συμβουλές για να φροντίσετε σωστά τον εαυτό σας:

- Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην κατάθλιψη και να τονώσει τη διάθεσή σας. Είτε κινείστε για 15 λεπτά την ημέρα είτε για μία ώρα, προσπαθήστε να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που κάνουν το σώμα σας να αισθάνεται καλά.

- Καταναλώστε ποικιλία τροφίμων. Βάλτε στο πιάτο σας φρούτα και λαχανικά που περιέχουν απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά για να είστε όσο το δυνατόν περισσότερο υγιείς.

- Μην παραμελείτε την ενυδάτωσή σας. Η κατανάλωση περισσότερου νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία. Μελέτη του 2014 δείχνει ότι η καθημερινή χαμηλή πρόσληψη νερού σχετίζεται με μειωμένη ηρεμία, ικανοποίηση και θετικά συναισθήματα.

- Συνδεθείτε με άλλους ανθρώπους. Ένα ισχυρό δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης μειώνει τα επίπεδα άγχους σε μερικούς ανθρώπους.

- Κρατήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Οι καθημερινές ασκήσεις ευγνωμοσύνης μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τη διάθεσή σας.

- Δοκιμάστε τον διαλογισμό. Οι πρακτικές διαλογισμού και χαλάρωσης μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής σας ευεξίας.

- Σκεφτείτε να λάβετε επαγγελματική βοήθεια. Η συζήτηση με έναν ειδικό ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα ερεθίσματα και να εφαρμόσετε χρήσιμες στρατηγικές.

Με πληροφορίες από: psychcentral.com

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις