Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι η χοληστερίνη είναι κακή, στην πραγματικότητα αποτελεί απαραίτητο συστατικό των μεταβολικών διεργασιών στο σώμα. Είναι υπεύθυνη για την ευελιξία των κυτταρικών τοιχωμάτων και για την παραγωγή ορμονών στο σώμα και μόνο όταν υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί προβλήματα. Η αυξημένη χοληστερόλη σχηματίζει πλάκες στις αρτηρίες και είναι η κύρια αιτία καρδιακών παθήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, ακόμη και αν έχετε εμφανίσει υψηλή χοληστερίνη δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε. Πραγματοποιώντας μερικές μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδά της και να επαναφέρετε την ισορροπία στο σώμα σας.

Τι θα συμβεί εάν αγνοήσετε την υψηλή χοληστερίνη

Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να οδηγήσει σε πολλά σοβαρά και μακροπρόθεσμα ιατρικά προβλήματα, ειδικά εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Υπερσυσσώρευση λίπους στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό δημιουργεί «πλάκα» στα τοιχώματα των αγγείων και προκαλεί εμπόδια και μπλοκαρίσματα.

Υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα «μπλοκαρισμένα» από το λίπος κύτταρα δυσκολεύουν την καρδιά στο να αντλήσει αίμα με αποτέλεσμα την υπερλειτουργία της και την αύξηση της πίεσης του αίματος μέσα στις αρτηρίες.

Στεφανιαία νόσο. Αυτή η πάθηση ενδέχεται να προκαλέσει πόνους στο στήθος και κινδύνους για την υγεία.

Καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Όταν η χοληστερίνη δεν ελέγχεται, η συσσώρευση πλάκας μπορεί να οδηγήσει σε μπλοκαρίσματα στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά με φρέσκο αίμα.

6 απλοί τρόποι για να μειώσετε την χοληστερίνη

1. Σωστή διατροφή

Υπάρχουν πολλές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη διατροφή σας για να έχετε μια υγιή καρδιά και να μειώσετε τη χοληστερόλη.

Καλά λιπαρά: Τα κορεσμένα λιπαρά είναι υπεύθυνα για τη συνολική χοληστερόλη και την «κακή» χοληστερόλη LDL στο σώμα. Επιλέξτε φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο αντί για τη μαργαρίνη και το βούτυρο -αυτή η μικρή αλλαγή αρκεί για να δείτε θετικά αποτελέσματα.

Αποβάλλετε από τη διατροφή σας τα τρανς λιπαρά: Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη και μειώνουν την HDL (καλή χοληστερόλη) στο σώμα. Αυτό σας κάνει ευάλωτους σε καρδιακές παθήσεις. Τα τηγανητά και γενικότερα όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν τρανς λιπαρά, συνεπώς αφαιρώντας τα από τη διατροφή σας μπορείτε να δείτε την χοληστερόλη σας να μειώνεται αισθητά.

Αυξήστε τα ωμέγα-3 λιπαρά: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν την LDL και τα τριγλυκερίδια ενώ αυξάνουν την HDL στο σώμα. Τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και τα αμύγδαλα είναι εξαιρετικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Διαλυτές ίνες: Κάντε τις διαλυτές ίνες μέρος της καθημερινής σας διατροφής. Οι φακές, η βρώμη, τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρούτα είναι μερικές καλές επιλογές τέτοιων τροφίμων.

2. Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα

Η άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά είναι απαραίτητη για τη μείωση της χοληστερόλης. Η άσκηση βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερίνης, βελτιώνει τη φυσική σας κατάσταση και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Αν δεν αγαπάτε ιδιαίτερα το να... ιδρώνετε, ακόμη και δέκα λεπτά περπάτημα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα.

3. Κόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι επιβλαβές για την υγεία καθώς αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στη χοληστερίνη. Η πίσσα του καπνού οδηγεί σε ταχύτερη αποθήκευση της χοληστερόλης στις αρτηρίες ενώ η διακοπή του καπνίσματος έχει αποδειχθεί ότι αναστρέφει τα αποτελέσματα.

4. Διαχείριση του σωματικού βάρους

Η απώλεια ακόμη και πέντε κιλών έχει δείξει ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό. Επιλέξτε να τρώτε υγιεινά και να καταναλώνετε 5-6 μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα. Ακόμη, εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας για να μεγιστοποιήσετε την προσπάθεια διαχείρισης ενός υγιούς σωματικού βάρους.

5. Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ασκήσει μεγάλη πίεση στην καρδιά σας. Πίνετε λοιπόν με μέτρο για να αποφύγετε τη συσσώρευση χοληστερόλης.

6. Μείωση του στρες

Το στρες και η χοληστερόλη συνδέονται στενά. Συνεπώς προσπαθήστε να μην αγχώνεστε με το παραμικρό ή δοκιμάστε τρόπους μείωσης του στρες όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός για να αποφορτίσετε τον οργανισμό σας.

Μερικές φορές, η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να μην είναι αρκετή. Όταν η χοληστερίνη σας παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για λάβετε την κατάλληλη αγωγή και θεραπεία.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις