Κάθε χρόνο μόλις η θερμοκρασία πέφτει, οι περισσότεροι ερχόμαστε αντιμέτωποι με ιώσεις, κρυολογήματα και φυσικά, τα τελευταία χρόνια, την μεγάλη απειλή του κορωνοϊού. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να μην είμαστε ενήμεροι για ορισμένους επιπλέον κινδύνους για την υγεία μας που έρχονται στο προσκήνιο τους χειμερινούς μήνες.

Γιατί ο χειμώνας είναι επικίνδυνος για την υγεία μας;

Οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν αντίκτυπο στην υγεία μας, αλλά υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι τον χειμώνα, συμπεριλαμβανομένων των σωματικών τραυματισμών από γλιστρήματα, παραπατήματα και πτώσεις.

Ιδιαιτέρως οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν μεγαλύτερη δυσκολία στο να προσαρμοστούν στις απότομες μεταπτώσεις της θερμοκρασίας, καθώς με την πάροδο των χρόνων το σώμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αντιληφθεί το κρύο, γεγονός που μπορεί θέσει σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία.

Συγκεκριμένα, όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση στο κρύο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών, πνευμονίας, κατάθλιψης, επιδείνωσης της αρθρίτιδας και αυξημένων ατυχημάτων στο σπίτι (που σχετίζονται με απώλεια δύναμης και επιδεξιότητας στα χέρια).

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την υγεία το χειμώνα

Κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ιογενής μολυσματική ασθένεια της ανώτερης αναπνευστικής οδού που επηρεάζει κυρίως τον αναπνευστικό βλεννογόνο της μύτης, του λαιμού, των κόλπων και του λάρυγγα. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν λιγότερο από δύο ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και ενδέχεται να περιλαμβάνουν βήχα, πονόλαιμο, ρινική καταρροή, φτέρνισμα, πονοκέφαλο και πυρετό.

Οι περισσότεροι ασθενείς συνήθως αναρρώνουν σε 7-10 ημέρες, ωστόσο ορισμένα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν έως και τρεις εβδομάδες. Περιστασιακά, όσοι έχουν άλλα υποκείμενα προβλήματα υγείας διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν πνευμονία ή άλλες σοβαρότερες αναπνευστικές παθήσεις.

Γρίπη

Η γρίπη μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους και επειδή μπορεί να αποδειχτεί πολύ σοβαρότερη από όσο πιστεύουμε, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός προσφέρεται δωρεάν σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, τόσο για την προστασία τους από τη γρίπη όσο και την αποφυγή ανάπτυξης σοβαρών επιπλοκών.

Κορωνοϊός

Τα τελευταία χρόνια αποτελεί την πιο ανησυχητική μορφή ασθένειας του αναπνευστικού, η οποία παρουσιάζει έξαρση ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Συνεπώς, αν παρουσιάζετε ένα ή περισσότερα από τα κύρια συμπτώματα του κορωνοϊού, είναι σημαντικό να υποβληθείτε σε εξέταση το συντομότερο δυνατό:

  • Πυρετός
  • Επίμονος βήχας
  • Απώλεια ή αλλαγή στην αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης

Καρδιά

Ο κρύος καιρός λειτουργεί ως αγγειοσυσταλτικό, που σημαίνει ότι στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό -ιδιαιτέρως οι ηλικιωμένοι- να μην εκτίθενται στο κρύο και να παραμένουν σε ζεστούς εσωτερικούς χώρους όταν η θερμοκρασία πέφτει αισθητά. Ντυθείτε ζεστά όταν βγαίνετε από το σπίτι και αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους που μπορεί να πιέσουν την καρδιά.

Υποθερμία

Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν κίνδυνο υποθερμίας, κατά την οποία η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος πέφτει πολύ χαμηλά. Η παρατεταμένη έκθεση ακόμη και σε ήπιο κρύο μπορεί να την προκαλέσει για αυτό είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα σημάδια υποθερμίας και να ντύνεστε πολύ καλά όταν βγαίνετε από το σπίτι. Ενδείξεις που δεν πρέπει να αγνοήσετε περιλαμβάνουν τη δυσκαμψία στο λαιμό, τα χέρια και τα πόδια. Σε περίπτωση που τα εντοπίσετε, καλέστε αμέσως βοήθεια.

Παραπατήματα και πτώσεις

Ο κίνδυνος μίας πτώσης αφορά τους πάντες αλλά κυρίως τους ηλικιωμένους. Σπασίματα, διαστρέμματα και κατάγματα είναι πιθανότερο να συμβούν όταν η ολισθηρότητα του εδάφους αυξάνεται λόγω χιονιού ή πάγου. Συνεπώς, όταν πρέπει οπωσδήποτε να βγείτε από το σπίτι, επιλέξτε αντιολισθητικά παπούτσια και δείξτε όση περισσότερη προσοχή μπορείτε!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις