Είναι πλέον γνωστό σε όλους μας πως το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί την άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στις ασθένειες. Ωστόσο, κάτι που αρκετές φορές αγνοούμε είναι πως αυτή η άμυνα δεν είναι ανεξάρτητη από τον τρόπο ζωής μας και τις επιλογές που κάνουμε καθημερινά και αφορούν την σωματική και ψυχική μας υγεία.

Φυσικά δεν είναι νέο πως η διατροφή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μίας καλής υγείας και πως οτιδήποτε καταναλώνουμε επιδρά -με θετικό ή αρνητικό τρόπο- στο ανοσοποιητικό μας. Πολυάριθμες μελέτες υποδεικνύουν τις ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη D, ως τους «συνήθεις υπόπτους» για ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό, ευάλωτο σε εξωτερικούς εισβολείς.

Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί ακόμα «εχθροί» της άμυνας του οργανισμού, όπως η συχνή έκθεση σε συνθετικά χημικά, η ανισορροπία του εντερικού μικροβιώματος, η φλεγμονή, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και πολλά ακόμη. Και επειδή όλοι οι παραπάνω κίνδυνοι σχετίζονται άμεσα με τη διατροφή μας, είναι σαφές πως οτιδήποτε μπαίνει στο πιάτο μας έχει τεράστια σημασία για την υγεία μας.

Αν λοιπόν θέλετε να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας, ιδιαίτερα την συγκεκριμένη εποχή όπου ιώσεις και γρίπες καραδοκούν, σκεφτείτε το διπλά πριν καταναλώσετε τις παρακάτω τροφές:

Αλκοόλ

Πρώτο-πρώτο στη λίστα και αυτό επειδή τα αλκοολούχα ποτά δεν παρουσιάζουν κανένα απολύτως όφελος για κανένα σύστημα του οργανισμού. Αντίθετα όμως, κάποιες μορφές αλκοόλ, όπως τα λικέρ, περιέχουν μεγάλες ποσότητες σακχάρων. Σε κάθε περίπτωση, η υπερβολική κατανάλωσή του επηρεάζει τον πληθυσμό των μικροοργανισμών στο έντερο ή μεταλλάσσει την ακεραιότητα του εσωτερικής «επένδυσης» του εντέρου. Αυτή η διαταραχή στο εντερικό μικροβίωμα εξασθενεί την συνολική ικανότητα ανοσίας του οργανισμού, κάνοντάς μας πιο ευάλωτους σε ασθένειες -εποχιακές και όχι μόνο.

Τυποποιημένα τρόφιμα

Η περιστασιακή κατανάλωση κονσερβοποιημένων τροφίμων ενδεχομένως δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία. Ωστόσο είναι καλό να γνωρίζουμε πως πολλές τροφές σε κονσέρβα, όπως οι σούπες, περιέχουν τεχνητά συστατικά και υψηλά επίπεδα νατρίου, ενώ παράγοντα κινδύνου αποτελούν και τα χημικά που εισχωρούν στην τροφή από τις ίδιες τις συσκευασίες αλουμινίου.

Αν θέλετε να φροντίσετε για το ανοσοποιητικό σας, αποφύγετε και τα κονσερβοποιημένα φρούτα, τα οποία διατηρούνται σε χυμό ή σιρόπι, καθώς τα πρόσθετά σάκχαρά που περιέχουν τους αφαιρούν τον υγιεινό τους χαρακτήρα.

Τουρσί

Λόγω του ότι το αλάτι είναι ένας ακόμη εχθρός του ανοσοποιητικού, οι τροφές τουρσί και η συχνή κατανάλωσή τους ενοχοποιούνται από αρκετούς ειδικούς. Αυτό γιατί το υπερβολικό νάτριο προκαλεί αφυδάτωση του οργανισμού, κατακράτηση υγρών ή ακόμη και σοβαρότερες καταστάσεις, όπως παθήσεις των νεφρών.

Προτιμήστε, όταν καταναλώνετε τουρσί, να το ξεπλένετε καλά, έτσι ώστε να αφαιρείται κάποιο μέρος του νατρίου και γενικότερο φροντίστε να καταναλώνετε τροφές τουρσί με μέτρο.

Επεξεργασμένα σιτηρά

Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι μια πάθηση που τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει πολύ τους ειδικούς αλλά και το ευρύ κοινό. Μάλιστα, αρκετοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι μέρος του προβλήματος οφείλεται στο ότι τα σιτηρά έχουν εισχωρήσει σε διάφορες τροφές, που φαινομενικά δεν σχετίζονται μαζί τους.

Φυσικά, δεν υπονοούμε πως χρειάζεται να αποβάλλετε εξ' ολοκλήρου τα σιτηρά από τη διατροφή σας, καθώς αποτελούν μία απαραίτητη διατροφική ομάδα. Προτιμήστε όμως τις εκδοχές τους σε προϊόντα ολικής αντί των επεξεργασμένων, τα οποία έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να επιδράσουν αρνητικά στο σάκχαρο του αίματος και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Αναψυκτικά

Φυσικά τα αναψυκτικά, δεν μπορούν να λείπουν από μία ακόμη «αρνητική» λίστα. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη τα καθιστά εχθρούς του ανοσοποιητικού, καθώς οδηγούν σε απότομη αύξηση της ινσουλίνης στα αίμα, πράγμα που με τη σειρά του οδηγεί σε αύξηση της κορτιζόλης, η οποία τελικά επιβαρύνει το ανοσοποιητικό.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, η ζάχαρη πρέπει να μειωθεί από την καθημερινότητά σας και ο έλεγχος του σακχάρου είναι το πρώτο που πρέπει να σας απασχολεί για μια καλή υγεία. Κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι τα προϊόντα που επισημαίνονται «χωρίς ζάχαρη» ή «διαίτης» συχνά δεν αποτελούν καλύτερη λύση, καθώς τα υποκατάστατα ζάχαρης ενδέχεται να περιέχουν χημικά που είναι εξίσου επικίνδυνα για τον οργανισμό.

Σπορέλαια

Τα επεξεργασμένα έλαια όπως το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο και γενικότερα τα σπορέλαια παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να δημιουργήσουν ανισορροπία στον οργανισμό και να οδηγήσουν σε φλεγμονή.

Συνοψίζοντας, το μυστικό για καλύτερη υγεία και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό μπορεί να βρίσκεται στο πιάτο μας. Άρα αποφεύγουμε οτιδήποτε θέτει σε κίνδυνο τον οργανισμό μας και φροντίζουμε για την εύρυθμη λειτουργία του, τροφοδοτώντας τον με όλα όσα συμβάλλουν στην ευημερία του.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις