Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο φαρμακείο είναι η φύση. Ταυτόχρονα, δεν είναι νέο πως υπάρχουν ορισμένα φυσικά αντιβιοτικά που έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες και θωρακίζουν τον οργανισμό μας απέναντι σε ιούς και βακτήρια. Παρότι η χρήση συνταγογραφούμενων αντιβιοτικών παραμένει (δικαιολογημένα) η δημοφιλέστερη επιλογή σε περίπτωση ασθένειας, οι άνθρωποι στρέφονται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο σε εναλλακτικές μορφές θεραπείας.

Αυτό συμβαίνει γιατί 1 στους 10 ανθρώπους αντιμετωπίζει παρενέργειες που βλάπτουν το πεπτικό σύστημα μετά τη λήψη αντιβιοτικών ενώ περίπου 1 στους 15 ανθρώπους είναι αλλεργικοί σε αυτό το είδος φαρμάκων.

Και σε αυτό το σημείο είναι που εισέρχεται η δύναμη της φύσης. Ήδη από την αρχαιότητα, τα βότανα χρησιμοποιούνται ως φυσικές θεραπείες για διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των ιογενών λοιμώξεων. Λόγω της συγκέντρωσης τους σε ισχυρές φυτικές ενώσεις, πολλά από αυτά βοηθούν στην καταπολέμηση των ιών και εκθειάζονται από τους επαγγελματίες της φυσικής ιατρικής.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί πως τα οφέλη ορισμένων βοτάνων υποστηρίζονται μόνο από περιορισμένο αριθμό ερευνών, συνεπώς η θεραπευτική τους δράση θα πρέπει να προσεγγίζεται με κάποια επιφύλαξη. Αν λοιπόν θέλετε να στραφείτε στη φύση για να προλάβετε τις ασθένειες και να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας, βάλτε στη ζωή σας τα παρακάτω:

Ρίγανη

Η ρίγανη είναι ένα δημοφιλές βότανο που ανήκει στην οικογένεια της μέντας και φημίζεται για τις εντυπωσιακές φαρμακευτικές της ιδιότητες. Οι φυτικές ενώσεις, που περιέχει περιλαμβάνουν την καρβακρόλη, η οποία είτε μεμονωμένα είτε ως συστατικό του ελαίου ρίγανης έχει εξαιρετική δράση κατά των ιών.

Τα παραπάνω παρουσιάζουν αντιική δράση έναντι του ιού του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1), του ροταϊού, που αποτελεί μια κοινή αιτία διάρροιας σε βρέφη και παιδιά καθώς και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), που προκαλεί λοιμώξεις του αναπνευστικού

Σκόρδο

Το σκόρδο θεωρείται πως είναι ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν, ενώ από την αρχαιότητα «έδιωχνε» το κακό μάτι. Πολιτισμοί σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει εδώ και αιώνες το σκόρδο ως ένα φυσικό συστατικό με προληπτικές και θεραπευτικές δυνάμεις, ενώ συχνά θεωρείται ένα φυσικό αντιβιοτικό.

Έρευνες υποστηρίζουν ότι το σκόρδο μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία απέναντι σε πολλές μορφές βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Salmonella και Escherichia coli. Για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι βασίστηκαν στο σκόρδο για να αποφύγουν λοιμώξεις, να υποστηρίξουν την καρδιακή λειτουργία, να τονώσουν το ανοσοποιητικό τους και φυσικά να προσθέσουν γεύση στα τρόφιμα τους!

Τζίντζερ

Το τζίντζερ και τα προϊόντα που παράγονται από αυτό, όπως τα τσάγια και οι παστίλιες, είναι δημοφιλείς φυσικές θεραπείες, για έναν πολύ καλό λόγο. Το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι έχει εντυπωσιακή αντιική δράση χάρη στην υψηλή του συγκέντρωση σε ισχυρές φυτικές ενώσεις.

Έρευνα σε δοκιμαστικούς σωλήνες δείχνει ότι το εκχύλισμα τζίντζερ έχει αντιικές επιδράσεις κατά της γρίπης των πτηνών, του RSV και του καλυκοϊού των αιλουροειδών (FCV), ο οποίος είναι συγκρίσιμος με τον ανθρώπινο νοροϊό.

Επιπρόσθετα, ειδικές ενώσεις που περιλαμβάνονται στο τζίντζερ, όπως οι τζίντζερλες και η ζινγκερόνη, έχουν βρεθεί ότι αναστέλλουν την αντιγραφή του ιού και εμποδίζουν τους ιούς να εισέλθουν στα κύτταρα ξενιστές.

Εχινάκεια

Είναι ένα βότανο με τεράστια φήμη για την τόνωση του ανοσοποιητικού. Οι ιθαγενείς Αμερικανοί και άλλοι παραδοσιακοί θεραπευτές έχουν χρησιμοποιήσει εχινάκεια για εκατοντάδες χρόνια για να θεραπεύσουν λοιμώξεις και πληγές.

Μια μελέτη αναφέρει ότι το εκχύλισμα Echinacea purpurea μπορεί να σκοτώσει πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων. Μπορεί επίσης, να καταπολεμήσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με βακτηριακή λοίμωξη.

Φασκόμηλο

Επίσης μέλος της οικογένειας της μέντας, το φασκόμηλο είναι ένα αρωματικό βότανο που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων. Οι αντιικές ιδιότητες του φασκόμηλου αποδίδονται κυρίως σε ενώσεις που ονομάζονται σαφινικολίδια (safficinolide), οι οποίες βρίσκονται στα φύλλα και το μίσχο του φυτού.

Έρευνα δείχνει ότι αυτό το βότανο μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας τύπου 1 (HIV-1), ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε AIDS. Σε άλλη μελέτη, το εκχύλισμα φασκόμηλου ανέστειλε σημαντικά τη δραστηριότητα του HIV εμποδίζοντας τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα-στόχους. Το φασκόμηλο έχει επίσης αποδειχθεί ότι καταπολεμά τον HSV-1 και τον ιό φυσαλιδώδους στοματίτιδας, ο οποίος μολύνει ζώα εκτροφής όπως άλογα, αγελάδες και χοίρους.

Ευκάλυπτος

Οι έρευνες γύρω από το έλαιο του ευκαλύπτου, αποδεικνύουν πως έχει αντιβακτηριακά αποτελέσματα στα παθογόνα βακτήρια στην ανώτερη αναπνευστική οδό. Πιστεύεται ότι αυτή η ιδιότητα θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για αντιβιοτικά. Ο ευκάλυπτος ανακουφίζει εξαιρετικά από συμπτώματα πονόλαιμου, βήχα, λοίμωξη αναπνευστικού, ιγμορίτιδα και βρογχίτιδα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις