Στις μέρες μας, οι κρίσεις πανικού και οι διαταραχές άγχους γενικότερα, είναι κάτι εξαιρετικά συνηθισμένο. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι το 35% του πληθυσμού θα βιώσει τουλάχιστον μία κρίση πανικού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του, με συχνότερη την εμφάνιση σε νεαρές γυναίκες, ηλικίας 20-25 ετών.

Τι είναι η κρίση πανικού;

Η κρίση πανικού είναι ένα σύντομο επεισόδιο έντονου άγχους, το οποίο ενεργοποιεί το αίσθημα του φόβου στο σώμα. Μπορεί να εκδηλωθεί με σωματικά συμπτώματα όπως ταχυπαλμία, δύσπνοια, ζάλη, τρόμο και μυϊκή ένταση. Οι κρίσεις πανικού συμβαίνουν συχνά και απροσδόκητα και συχνά δεν σχετίζονται με καμία εξωτερική απειλή. Μια κρίση πανικού μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως μισή ώρα. Ωστόσο, οι σωματικές και συναισθηματικές επιπτώσεις της ενδέχεται να διαρκέσουν για ώρες μετά το συμβάν.

Για πολλούς ανθρώπους, τα συναισθήματα πανικού εμφανίζονται μόνο περιστασιακά, σε περιόδους έντονου άγχους. Ένα άτομο που βιώνει επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού λέγεται ότι πάσχει από διαταραχή πανικού, που είναι ένας τύπος αγχώδους διαταραχής. Τα άτομα που υποφέρουν από τις κρίσεις πανικού έχουν επαναλαμβανόμενες και απροσδόκητες κρίσεις πανικού και διαρκή φόβο για τον ενδεχόμενο ερχομό μιας μελλοντικής κρίσης. Ο φόβος αυτός όμως δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο καθώς εντείνει το άγχος και τον τρόμο του ασθενούς και αυξάνει την πιθανότητα να επέλθει όντως μια νέα κρίση πανικού.

Ο αμυντικός μηχανισμός «πάλη ή φυγή»

Όταν το ανθρώπινο σώμα βρεθεί αντιμέτωπο με άμεσο κίνδυνο, ο εγκέφαλος δίνει στο το αυτόνομο νευρικό σύστημα την εντολή να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό «φυγή ή πάλη». Το σώμα κατακλύζεται από εκατοντάδες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της αδρεναλίνης. Η συγκεκριμένη ουσία δημιουργεί επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού και της αναπνοής αλλά και διοχέτευση του αίματος στους μύες, καθώς το σώμα προετοιμάζεται για σωματική μάχη ή φυγή. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, ενεργοποιείται ο παραπάνω μηχανισμός άμυνας, χωρίς όμως το σώμα να διατρέχει κάποιον εξωτερικό κίνδυνο. Μάλιστα, το αίσθημα «πάλης ή φυγής» και η συνακόλουθη κρίση πανικού ενδέχεται να προκληθούν και σε στιγμές όπου τα ερεθίσματα είναι μηδενικά, όπως κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να ωθήσουν το σώμα να ενεργοποιήσει εσφαλμένα τον μηχανισμό «φυγή ή πάλη» περιλαμβάνουν:

- Χρόνιο στρες, το οποίο αναγκάζει το σώμα να παράγει υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα χημικών ουσιών, όπως η αδρεναλίνη.

- Οξύ στρες, το οποίο μπορεί αιφνιδίως να πλημμυρίσει το σώμα με μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών για το στρες.

- Έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ακραίες αντιδράσεις σε ορισμένους ανθρώπους.

- Υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης, η οποία αποτελεί ισχυρό διεγερτικό.

- Ξαφνική αλλαγή περιβάλλοντος – όπως το περπάτημα σε ένα περιβάλλον με ζέστη, συνωστισμό και αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Τα προειδοποιητικά σημάδια της κρίσης πανικού

Τα κυριότερα συμπτώματα που προϊδεάζουν για μία κρίση πανικού είναι τα ακόλουθα:

- Ταχυπαλμία
- Εφίδρωση
- Εξάψεις
- Ρίγη
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Αίσθημα πνιγμού
- Πόνος στο στήθος
- Ναυτία
- Ζάλη
- Αίσθημα λιποθυμίας
- Μούδιασμα και τσιμπήματα στο στήθος
- Ξηροστομία
- Αιφνίδια ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα
- Βούισμα στα αυτιά
- Αίσθημα τρόμου
- Φόβο θανάτου
- Ανακάτεμα στο στομάχι
- Κρυάδα και τουρτούρισμα
- Κλονισμός και έντονο τρέμουλο σε ολόκληρο το κορμί

Αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού

Οι κρίσεις πανικού δεν έχουν την ρίζα τους σε οργανικές παθήσεις αλλά περισσότερο σε ψυχολογικά αίτια. Συνεπώς, για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους είναι σημαντικό να εντοπίσετε την αιτία ή τις αιτίες που πυροδοτούν το άγχος σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πρόσκαιρη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, κατόπιν υπόδειξης ψυχιάτρου και η ψυχοθεραπεία μπορούν να σας βοηθήσουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις