Ας είμαστε ειλικρινείς. Στην καθημερινότητά μας υπάρχουν κάποιες εργασίες -ή μάλλον καλύτερα αγγαρείες- που θα προτιμούσαμε να κάνουμε κυριολεκτικά οτιδήποτε άλλο, παρά να ασχοληθούμε με αυτές. Για κάποιους η «μαύρη λίστα» μπορεί να περιλαμβάνει το πλύσιμο των πιάτων, για κάποιους άλλους το να πληρώσουν τους λογαριασμούς, να πάρουν το λεωφορείο μέχρι τη δουλειά, να σταθούν στην ουρά της τράπεζας και ούτω καθεξής. Αν τα παραπάνω σας μοιάζουν κάπως γνώριμα… σας έχουμε κακά νέα! Γιατί μία νέα μελέτη έρχεται να συνδέσει την αναβλητικότητα με την κακή υγεία και τα αποτελέσματα σίγουρα δεν είναι αυτά που περιμέναμε!

Συγκεκριμένα, η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, εξετάζει την επίδραση που έχει η αναβλητικότητα στη σωματική και ψυχική υγεία νέων ενηλίκων. Οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες 2.587 φοιτητών, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα εκείνων που είχαν μεγαλύτερη τάση προς την αναβλητικότητα (όπως βαθμολογήθηκαν σε μια κλίμακα αναβλητικότητας) με εκείνων που είχαν χαμηλότερη.

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν την τάση να αναβάλλουν πιο συχνά συνδέθηκαν με υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και στρες εννέα μήνες αργότερα.

Οι συγκεκριμένοι φοιτητές ήταν επίσης πιθανότερο να εμφανίσουν σωματικά συμπτώματα όπως πόνο στους ώμους ή στα χέρια και κακό ύπνο, αυξημένες οικονομικές δυσκολίες και μοναξιά.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η αναβλητικότητα μπορεί να είναι σημαντική ένδειξη για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων που αφορούν την υγεία, όπως τα προβλήματα ψυχικής υγείας, του πόνου και του ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν αρκετές φορές κατά την περίοδο των εννέα μηνών ώστε να διαπιστωθεί τι προηγήθηκε, η αναβλητικότητα ή η κακή υγεία. Και παρότι τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν την αιτία και το αποτέλεσμα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν το συσχετισμό εντονότερα από προηγούμενες «διατομεακές» μελέτες.

Πώς μπορεί η αναβλητικότητα να οδηγήσει σε κακή υγεία;

Ο συσχετισμός αναβλητικότητας και κακής ποιότητας ζωής δεν είναι τόσο παράλογος. Αν αναλογιστούμε πώς οι αναβλητικοί άνθρωποι τείνουν να «σπρώχνουν» για την επόμενη ημέρα το ραντεβού στον οδοντίατρο, το γυναικολόγο ή τον δερματολόγο για προβλήματα υγείας που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν, με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη επιβάρυνση της υγείας τους, η παραπάνω σύνδεση βγάζει απολύτως νόημα. Ακόμη, η προδιάθεση των αναβλητικών ανθρώπων να μην συμμετέχουν ή να ακυρώνουν συχνότερα την συμμετοχή τους σε κοινωνικά δρώμενα μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε απομόνωση και τελικά στη μοναξιά.

Και βέβαια είναι εύκολο να αντιληφθούμε πώς η συνεχής αναβολή εργασιών, όπως η τακτοποίηση λογαριασμών, για μπορεί να συμβάλει στην δημιουργία χρόνιου άγχους και στρες.

Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από την αναβλητικότητα;

Αρχικά είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως η αναβλητικότητα δεν είναι πάντοτε προβληματική. Όλοι ενίοτε χρειάζεται να πάρουμε το χρόνο μας και να ανασυγκροτηθούμε, ιδιαίτερα σε περιόδους μεγάλου άγχους ή όταν έχουν προηγηθεί σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας. Όταν ωστόσο μιλάμε για αναβολές τέτοιου μεγέθους, ώστε να επηρεάζεται η ευημερία μας, τότε είναι σημαντικό να κάνουμε κάτι.

Οι ερευνητές της παραπάνω μελέτης προτείνουν τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία σαν έναν αποτελεσματικό τρόπο για τη μείωση της αναβλητικότητας, επειδή βοηθά τους ανθρώπους να χωρίσουν μεγάλες εργασίες σε πιο διαχειρίσιμους βραχυπρόθεσμους στόχους.

Στο μεταξύ, μπορείτε να δοκιμάσετε και αυτές τις πολύ απλούστερες συμβουλές:

Αποσυνδεθείτε από το κοινωνικά δίκτυα. Αυτό θα μειώσει τον πειρασμό να συνομιλήσετε ενώ πρέπει να εκμεταλλευτείτε το χρόνο σας κάνοντας κάτι άλλο.

Κρατήστε το τηλέφωνό σας σε διαφορετικό δωμάτιο ή συρτάρι, με απενεργοποιημένες τις ειδοποιήσεις.

Σηκωθείτε κάθε 30 λεπτά από το γραφείο για ένα γρήγορο περπάτημα. Εάν η προσοχή σας αποσπάται εύκολα, η τακτική ροή του αίματος μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ανανεωμένοι. Μάλιστα, μία σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι αρκούν μόνο 21 λεπτά άσκησης για να αυξήσουν τη συγκέντρωση.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις