Τα μέχρι πριν από λίγα χρόνια παντελώς άγνωστα γάλατα φυτικής προελεύσεως έχουν σήμερα κατακλύσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ και αποτελούν μία εξαιρετική διατροφική επιλογή για όλους εμάς που είτε αντιπαθούμε τη γεύση του κανονικού γάλατος, είτε έχουμε κάποια δυσανεξία στη λακτόζη είτε απλά βρισκόμαστε σε περίοδο νηστείας.

Ωστόσο, είναι αλήθεια πως αυτού του τύπου τα «γάλατα» έχουν πολλά επιπλέον οφέλη για την υγεία. Περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά (με ορισμένες εξαιρέσεις), δηλαδή λιπαρά που προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία και το υπέροχο δέρμα! Επιπλέον, περιλαμβάνουν περισσότερες φυτικές ίνες συγκριτικά με το γαλακτοκομικό γάλα.

Βέβαια, είναι αυτονόητο ότι εάν έχετε αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, θα πρέπει να περιοριστείτε σε μερικές μόνο από τις επιλογές φυτικού γάλακτος που υπάρχουν στην αγορά. Ωστόσο, η επιλογή του πιο υγιεινού προϊόντος δεν έχει να κάνει μόνο με τη βάση του γάλακτος, αλλά και με το τι είδους πρόσθετα περιλαμβάνει. Ανάλογα με τη μάρκα που θα επιλέξετε, μπορείτε να βρείτε πρόσθετη ζάχαρη, αρωματικά και πηκτικά αλλά και έξτρα προσθήκη βιταμινών και πρωτεΐνης που τα καθιστούν περισσότερο ισάξια διατροφικά με το γαλακτοκομικό γάλα.

Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, οι κορυφαίες επιλογές σε φυτικά γάλατα που μπορείτε να κάνετε φέτος τη Σαρακοστή -και όχι μόνο- εξασφαλίζοντας τη μέγιστη υγεία, είναι οι εξής:

Γάλα καρύδας

Φυσικά γλυκό και κρεμώδες, αυτό το γάλα είναι μια διατροφική… υπερδύναμη! Η καρύδα αποτελεί μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές τριγλυκεριδίων και καλών λιπαρών που συμβάλλουν στην διατήρηση ενός υγιούς βάρους, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τον μεταβολισμό, ρυθμίζοντας τις ορμόνες της όρεξης και αυξάνοντας την οξείδωση του λίπους.

Ένα μειονέκτημα του γάλακτος καρύδας είναι ότι περιέχει κορεσμένα λιπαρά. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα κορεσμένα λιπαρά ίσα. Αντιθέτως, αυτά που περιέχονται στο γάλα καρύδας έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν σημαντικά την καλή χοληστερόλη, μειώνουν το οξειδωτικό στρες και την αρτηριακή πίεση και ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Παρότι το γάλα καρύδας δεν περιέχει πολλές πρωτεΐνες, είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και νάτριο - πολύ σημαντικούς ηλεκτρολύτες που υποστηρίζουν την αθλητική απόδοση, την αποκατάσταση μετά την προπόνηση και τη μακροζωία.

Γάλα αμυγδάλου

Μία από τις πιο κοινές πεποιθήσεις για το γάλα αμυγδάλου είναι ότι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη. Στην πραγματικότητα όμως, το βασικότερο όφελος του συγκεκριμένου προϊόντος είναι η υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις φλεγμονές και το στρες, βοηθά στην προστασία από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο και βελτιώνει την υγεία των οστών, των ματιών και του εγκεφάλου. Επιπλέον, είναι μία καλή πηγή ψευδάργυρου, ο οποίος διατηρεί το δέρμα σας λαμπερό και αποτρέπει την τριχόπτωση.

Το κύριο μειονέκτημα του γάλακτος αμυγδάλου είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του. Όχι μόνο η καλλιέργεια αμυγδάλου απαιτεί περισσότερο από τον μέσο όγκο νερού, αλλά συνήθως γίνεται σε μέρη που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την σπατάλη τόσο μεγάλης ποσότητας νερού.

Γάλα σόγιας

Το γάλα σόγιας υπήρξε η αγαπημένη εναλλακτική του κανονικού γάλακτος την δεκαετία του 1990 για έναν πολύ καλό λόγο: είναι το φυτικό γάλα που περιέχει ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με το αγελαδινό γάλα, πολύ λίγα λιπαρά και αποτελεί μια καλή πηγή βιταμίνης Α, καλίου και της άπιαστης βιταμίνης Β-12. Εάν υποφέρετε από υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι καλή ιδέα να αναζητήσετε προβιοτικές ή ζυμωμένες ποικιλίες γάλακτος σόγιας.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το γάλα σόγιας έχει πέσει σε δυσμένεια, κυρίως επειδή οι περισσότεροι σπόροι σόγιας που καλλιεργούνταν στις ΗΠΑ προέρχονταν από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς -ωστόσο η παραπάνω πεποίθηση έχει καταρριφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Γάλα ρυζιού

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του γάλακτος από ρύζι είναι ότι είναι το λιγότερο πιθανό από όλα τα φυτικά γάλατα να προκαλέσει αλλεργίες. Είναι επίσης φυσικά γλυκό, πράγμα που σημαίνει ότι οι ποικιλίες ρυζόγαλου είναι λιγότερο πιθανό να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Από την άλλη πλευρά, αυτή η φυσική γλυκύτητα προέρχεται από μια μεγάλη ποσότητα απλών υδατανθράκων, που είναι λίγο-πολύ το μόνο θρεπτικό στοιχείο που περιέχει το ρύζι.

Γάλα βρώμης

Το γάλα βρώμης έχει λιγότερη πρωτεΐνη από τα γαλακτοκομικά ή το γάλα σόγιας, αλλά πολύ περισσότερη από άλλα φυτικά γάλατα όπως αμύγδαλο, κάσιους, καρύδα και ρύζι. Περιέχει επίσης τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β θειαμίνη και φυλλικό οξύ και τα μέταλλα μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και χαλκό. Η υψηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων του αντισταθμίζεται από την παρουσία βήτα-γλυκανών -μια διαλυτή ίνα που συνδέεται με τη χοληστερόλη και μειώνει την απορρόφησή της.

Επίσης, επειδή η βρώμη απορροφά το νερό πιο εύκολα από τους ξηρούς καρπούς, περισσότερη από την πραγματική βρώμη καταλήγει στο γάλα, δίνοντας στο γάλα πιο κρεμώδη υφή χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα πηκτικά. Ενώ η ίδια η βρώμη δεν περιέχει γλουτένη, μερικές φορές μπορεί να επηρεαστεί από άλλες συγγενείς καλλιέργειες που περιέχουν γλουτένη. Εάν λοιπόν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη, είναι καλύτερο να αγοράσετε γάλα βρώμης με την ένδειξη «χωρίς γλουτένη».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις