Στις μέρες μας, είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος άνθρωπος που δεν θα χαρακτήριζε τον εαυτό του εξαντλημένο. Παρά τις εξελίξεις στην επιστήμη του ύπνου και το αυξημένο ενδιαφέρον για το μυστικό της καλής ξεκούρασης, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πιο κουρασμένοι από ποτέ. Τι συμβαίνει λοιπόν;

Η απάντηση, σύμφωνα με τη Δρ Saundra Dalton Smith, γιατρό, ερευνήτρια, ομιλήτρια και συγγραφέα έγκειται στα είδη ξεκούρασης που λαμβάνουμε. Γιατί, όσο σημαντικός και αν είναι ο ύπνος για την ικανότητα του σώματός να λειτουργεί, δεν είναι ο μόνος τύπος ξεκούρασης που έχει ανάγκη το σώμα.

Με βάση την έρευνα της Smith, στην πραγματικότητα υπάρχουν επτά "τύποι" ξεκούρασης που είναι απαραίτητοι για το ανθρώπινο σώμα αλλά για το μυαλό. Όταν λοιπόν μας λείπουν μία ή περισσότερες από αυτές τις διαφορετικές μορφές ξεκούρασης, δημιουργείται ένα "έλλειμμα ξεκούρασης", το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα εξάντλησης και διαρκούς κόπωσης.

Πολύ συχνά, αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί άνθρωποι ξυπνούν εξαντλημένοι μετά από έναν καλό ύπνο. Γιατί παρότι παίρνουν αρκετή ξεκούραση ενός τύπου -τη σωματική ξεκούραση- τους λείπει αρκετή από τους άλλους έξι τύπους ξεκούρασης, οι οποίοι είναι οι εξής:

Ψυχική ξεκούραση

Αν συχνά το κεφάλι σας “γυρίζει”, επειδή επικεντρώνεστε σε πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα, το πιθανότερο είναι ότι έχετε ανάγκη από ψυχική ξεκούραση.

Ως ψυχική ξεκούραση γίνεται αντιληπτό οτιδήποτε δίνει στον εγκέφαλό σας ένα διάλειμμα από το να σκέφτεται και να εστιάζει πολύ έντονα -διαλογισμός, μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο ή μία καθημερινή εργασία, όπως να κρεμάσετε τα ρούχα ή να συμμαζέψετε το σπίτι.

Αισθητηριακή ξεκούραση

Αν και μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε σε καθημερινή βάση, οι αισθήσεις σας κατακλύζονται συνεχώς από νέες εικόνες, μυρωδιές και ήχους, από το έντονο φως της οθόνης του τηλεφώνου ή του υπολογιστή μέχρι τον θόρυβο της τηλεόρασης στο παρασκήνιο.

Η αισθητηριακή ανάπαυση έχει να κάνει με το να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να αποσυνδεθείτε από όλα αυτά τα εξωτερικά ερεθίσματα και να δώσετε στις αισθήσεις σας το διάλειμμα που έχουν ανάγκη.

Δημιουργική ξεκούραση

Αν έχετε μια δουλειά όπου πρέπει να βρίσκετε λύσεις σε προβλήματα ή/και να σκέφτεστε νέες ιδέες, το πιθανότερο είναι ότι καταναλώνετε πολλή δημιουργική ενέργεια - και θα χρειαστείτε κάποια δημιουργική ανάπαυση για να εξισορροπήσετε την κατάσταση.

Η δημιουργική ανάπαυση περιλαμβάνει οτιδήποτε σας βοηθάει να νιώσετε έμπνευση, όπως το να κάνετε ένα δημιουργικό χόμπι, να ακούτε μουσική ή να βρεθείτε στη φύση.

Συναισθηματική ξεκούραση

Το να κρατάτε μέσα σας τα συναισθήματά σας -είτε για να ευχαριστήσετε τους άλλους είτε απλώς επειδή αισθάνεστε ανίκανοι να τα εκφράσετε- απαιτεί πολλή ενέργεια.

Η συναισθηματική ανάπαυση έχει να κάνει με την επεξεργασία αυτών των συναισθημάτων και την αίσθηση ότι μπορείτε να τα μοιραστείτε με τους γύρω σας, δηλαδή να είστε περισσότερο ο αληθινός σας εαυτός.

Κοινωνική ξεκούραση

Η κοινωνική ξεκούραση δεν έχει να κάνει με το να περνάτε χρόνο μόνοι σας (αν και αν είστε εσωστρεφείς, μπορεί αυτός ο χρόνος να είναι αναζωογονητικός), αλλά με το να περνάτε χρόνο με ανθρώπους που σας υποστηρίζουν και αναδεικνύουν τον καλύτερο εαυτό σας, αποφεύγοντας εκείνους που σας εξαντλούν.

Πνευματική ξεκούραση

Ο τελευταίος τύπος ανάπαυσης είναι η πνευματική ξεκούραση, δηλαδή η ικανότητα να συνδεθείτε με κάτι πέρα από το σωματικό και το διανοητικό.

Αν είστε θρησκευόμενοι, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ασκείτε τη θρησκεία σας ή πηγαίνετε στην εκκλησία. Αν όχι, μπορεί να σημαίνει να ασχολείστε με κάτι που σας δίνει μια αίσθηση σκοπού, όπως ο εθελοντισμός, ή να κάνετε κάτι που σας προσγειώνει.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις