Στις 20 Μαρτίου κάθε έτους, η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) ζητά από τον κόσμο να ενωθεί και να βοηθήσει στη μείωση των στοματικών ασθενειών, που επηρεάζουν τα άτομα, τα συστήματα υγείας και τις οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Απόρροια της παραπάνω δράσης είναι η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας (World Oral Health Day), η οποία στοχεύει να ενδυναμώσει τους ανθρώπους με τις γνώσεις, τα εργαλεία και την αυτοπεποίθηση για να εξασφαλίσουν καλή στοματική υγεία.

Οι στοματικές ασθένειες αποτελούν σημαντικό πρόβλημα υγείας για πολλές χώρες και επηρεάζουν αρνητικά τους ανθρώπους σε όλη τους τη ζωή. Οι στοματικές παθήσεις οδηγούν σε πόνο και δυσφορία, κοινωνική απομόνωση και απώλεια αυτοπεποίθησης και συχνά συνδέονται με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Παρόλα αυτά, η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας θέλει να περάσει ένα ηχηρό μήνυμα: δεν υπάρχει λόγος να υποφέρουμε, καθώς οι περισσότερες παθήσεις του στόματος μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προληφθούν και μπορούν να αντιμετωπιστούν στα αρχικά τους στάδια.

Σε ποιους απευθύνεται η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας;

  • Στον κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά, ώστε να αναλάβουμε προσωπική δράση
  • Σε σχολεία και ομάδες νέων για την παροχή μαθησιακών δραστηριοτήτων σχετικά με τη στοματική υγεία
  • Στους επαγγελματίες στοματικής υγείας και την ευρύτερη κοινότητα υγειονομικής περίθαλψης για την εκπαίδευση των πληθυσμών που εξυπηρετούν
  • Στις κυβερνήσεις και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής προκειμένου να προασπίσουν καλύτερη στοματική υγεία για όλους.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας για τα επόμενα τρία χρόνια στέλνει ένα απλό αλλά ισχυρό μήνυμα: Να είστε περήφανοι για το στόμα σας. Με άλλα λόγια, εκτιμήστε και φροντίστε το.

Το μήνυμα αυτό, αναφέρει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, αποτελεί ένα κάλεσμα ενδυνάμωσης για ανάληψη δράσης ώστε οι άνθρωποι να εκτιμήσουν την αξία της στοματικής υγείας και να ενδιαφερθούν για αυτήν. «Η κακή στοματική υγεία επηρεάζει τις καθημερινές μας δραστηριότητες, αλλά, ενώ τα νοσήματα του στόματος μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό, αυτά εξακολουθούν να επιβαρύνουν σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη μας», τονίζει η ΕΟΟ.

Όπως τονίζεται σε σχετική εγκύκλιο της ΕΟΟ, πρωταρχικό μέλημα της φετινής παγκόσμιας ημέρας είναι η ανάληψη δράσης για την φροντίδα της στοματικής υγείας σε κάθε ηλικία. Μέσα από την διοργάνωση δράσεων και την προώθηση διαφημιστικών ενεργειών, η ΕΟΟ στηρίζει τον αγώνα της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και στοχεύει στην ενδυνάμωση των ανθρώπων «μέσω της ενημέρωσης, της προτροπής, της υποστήριξης και της προαγωγής του αλφαβητισμού για τη στοματική υγεία -προκειμένου να εξασφαλίσουν καλή στοματική υγεία και, κατά συνέπεια μία καλύτερη ποιότητα ζωής».

Από πλευράς της, η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία αναφέρει «θέλουμε να εμπνεύσουμε την αλλαγή, εστιάζοντας στην σημασία της στοματικής υγείας σε κάθε στάδιο της ζωής. Γιατί, όσων χρόνων και αν είστε, η φροντίδα του στόματος και της υγείας του έχουν πάντα σημασία».

Πηγές: worldoralhealthday.org, eoo.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις