Αλήθεια, τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο ευτυχισμένο; Κατά κάποιον τρόπο, το παραπάνω ερώτημα μοιάζει ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που θα μπορούσαν να μας απασχολήσουν στη ζωή μας. Γιατί, ακόμη και αν συχνά το ξεχνάμε, στο τέλος της ημέρας, καμία επιτυχία -επαγγελματική, κοινωνική ή οικονομική- δεν μπορεί από μόνη της να φέρει την πληρότητα. Το «κυνήγι της ευτυχίας» λοιπόν δεν είναι παράλογο που απασχολεί όλους τους ανθρώπους και μία έρευνα έρχεται να δώσει απάντηση σε αυτό το βαθιά υπαρξιακό ερώτημα!

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ προσπάθησαν να επιστρατεύσουν την επιστήμη προκειμένου να δώσουν την απάντηση στο φλέγον ζήτημα, μέσα από μία έρευνα διάρκειας 80 ετών!

Συγκεκριμένα, παρακολουθούν δύο πολύ διαφορετικές ομάδες ανδρών για περισσότερα από 80 χρόνια - 268 απόφοιτοι του Χάρβαρντ και 456 άνδρες που μεγάλωσαν στο κέντρο της πόλης της Βοστώνης. Μάλιστα, πρόκειται για την μακροβιότερη μελέτη που έχει γίνει ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία. Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για τους κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ευημερία αργότερα στη ζωή.

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Φέτος, οι τρέχοντες διευθυντές της μελέτης —ο καθηγητής του Χάρβαρντ Robert Waldinger και ο καθηγητής του Bryn Mawr, Marc Schulz— δημοσίευσαν ένα βιβλίο με τίτλο The Good Life: Lessons From the World's Longest Scientific Study of Happiness, για να μοιραστούν όσα έμαθαν.

Η μεγάλη εικόνα του έργου τους μπορεί να συνοψιστεί στο εξής: Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που ήταν πιο ευτυχισμένοι, παρέμειναν περισσότερο υγιείς και έζησαν περισσότερο είχαν τις πιο δυνατές και στοργικές διαπροσωπικές σχέσεις.

Έκτοτε και άλλες μελέτες έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα. Τα άτομα με ισχυρές κοινωνικές σχέσεις είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες, ψυχικές ασθένειες και απώλεια μνήμης. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η ποιότητα των σχέσεων των ανδρών στην ηλικία των 47 προέβλεπε πώς θα προσαρμοστούν στο άγχος της γήρανσης δεκαετίες αργότερα.

Αν και οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για τους λόγους που προκύπτουν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, η ισχυρότερη εικασία μέχρι σήμερα αφορά στο άγχος. Συγκεκριμένα, το σώμα μας όταν αγχωνόμαστε βρίσκεται αντιμέτωπο με την απόκριση μάχης ή φυγής, με συνέπεια να εντείνεται ο παράγοντας που οδηγεί σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση, μαζί με άλλες σωματικές αλλαγές.

Εάν το σώμα μας δεν αναρρώσει από αυτή την αντίδραση μάχης ή φυγής, βιώνουμε χρόνιο στρες. Αυτό συμβαίνει όταν οι ορμόνες του στρες συνεχίζουν να κυκλοφορούν στο σώμα, οδηγώντας σε παρατεταμένες σωματικές αλλαγές που τελικά καταλήγουν σε φλεγμονή και χρόνιες ασθένειες.

«Όταν έχουμε μια σύνδεση εγγύτητας με κάποιον άλλο άνθρωπο, συχνά αυτό που συμβαίνει είναι ότι επιτρέπει στο σώμα μας να ηρεμήσει», εξήγησε ο Waldinger.

Αναλύει ένα σχετικό παράδειγμα: «Συμβαίνει κάτι στη μέρα μου που προκαλεί αναστάτωση και ανησυχία γι’ αυτό και το σκέφτομαι όλη μέρα. Αν πάω σπίτι το βράδυ και έχω κάποιον εκεί ή κάποιον που μπορώ να καλέσω στο τηλέφωνο και να μιλήσω για την ημέρα μου, μπορώ κυριολεκτικά να νιώσω το σώμα μου να ηρεμεί. Και αυτή είναι η διαδικασία που πιστεύουμε ότι συμβαίνει όταν οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν αυτή τη λειτουργία ανακούφισης από το άγχος. Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά μας αφήνουν χωρίς αυτόν τον πόρο, και αυτό σημαίνει ότι μας αφήνουν δυνητικά σε μια κατάσταση χρόνιου στρες».

Εκτός από την ικανοποίηση από τη ζωή και τη σωματική υγεία, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι σχέσεις βοήθησαν στον προσδιορισμό της οικονομικής επιτυχίας των συμμετεχόντων. Η ύπαρξη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων ήταν πιο πιθανό να προβλέψουν την οικονομική επιτυχία από τη γνωστική νοημοσύνη. Οι συμμετέχοντες με τις περισσότερες σχέσεις εγγύτητας και θαλπωρής κέρδισαν σημαντικά περισσότερα κατά τα έτη αιχμής τους σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με χαμηλότερες βαθμολογίες.

Άλλα ευρήματα που αξίζει να κρατήσουμε από την έρευνα:

Μία επιπλέον σημαντική ενέργεια που έκαναν οι συμμετέχοντες για να εξασφαλίσουν την υγεία τους αργότερα στη ζωή τους ήταν να αποφύγουν το κάπνισμα. Η μελέτη ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930 προτού αναγνωριστούν ευρέως οι επιβλαβείς επιπτώσεις του καπνίσματος. Οι συμμετέχοντες που απέφευγαν το κάπνισμα ή το έκοψαν νωρίτερα παρουσίασαν μεγαλύτερα επίπεδα υγείας αργότερα στη ζωή τους.

Η χρήση αλκοόλ συσχετίστηκε με πολύ υψηλότερα ποσοστά διαζυγίων για τους άνδρες. Από τους διαζευγμένους άνδρες της μελέτης, το 57% απέδωσαν το διαζύγιό τους στην κατανάλωση αλκοόλ. Επιπλέον, η κατάχρηση αλκοόλ συχνά προηγήθηκε της κατάθλιψης — όχι το αντίστροφο.

Όλοι οι τύποι διαπροσωπικών σχέσεων είναι σημαντικοί για την υγεία και την ευημερία, συμπεριλαμβανομένων των ερωτικών συντρόφων, των στενών φίλων, των συγγενών και των συναδέλφων. Οι πιο ευτυχισμένοι, υγιείς άνθρωποι στα τελευταία τους χρόνια ανέφεραν ότι είχαν διαφορετικά είδη ισχυρών σχέσεων. Αντί λοιπόν να ξοδεύετε άπειρο χρόνο στα social media, καλέστε στο τηλέφωνο έναν παλιό φίλο ή έναν «χαμένο» συγγενή και αναθερμάνετε τις σχέσεις σας.

Το ηχηρό μήνυμα- συμπέρασμα της έρευνας είναι λοιπόν ξεκάθαρο: Το κλειδί για μια ευτυχισμένη, γεμάτη και πλήρη ζωή είναι να καλλιεργήσουμε ισχυρές σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω μας!

Με πληροφορίες από: psychologytoday.com

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις