Φανταστείτε το εξής σενάριο: Έχετε ξυπνήσει την πρώτη μέρα των πολυαναμενόμενων διακοπών σας και ξεκινάτε την ημέρα απολαμβάνοντας ένα χαλαρό πρωινό. Κάνετε μία βόλτα στην παραλία, διαβάζετε ένα βιβλίο, πίνετε καφέ, πηγαίνετε για μπάνιο. Όλα δείχνουν να κυλούν ήρεμα και υπέροχα -ακριβώς όπως είχατε υπολογίσει όταν σχεδιάζατε τις διακοπές σας. Μέχρι το απόγευμα της ίδιας ημέρας, έχετε αρχίσει να… πλήττετε αφόρητα!

Αν έχετε νιώσει ποτέ αυτό το συναίσθημα, δεν είστε μόνοι. Και αυτό διότι αποδεδειγμένα, το να έχουμε απεριόριστο ελεύθερο χρόνο δεν είναι πάντα όσο συναρπαστικό περιμέναμε. Είναι γεγονός ότι η καθημερινή εργασία που -όπως είναι λογικό- μας κουράζει και ενδεχομένως μας προκαλεί στρες, προσφέρει μια αίσθηση παραγωγικότητας, σκοπού και νοήματος στη ζωή μας. Ο άπλετος ελεύθερος χρόνος μπορεί να είναι λοιπόν ζητούμενο στην σύγχρονη εποχή, ωστόσο τον λαχταράμε τόσο πολύ για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: επειδή εκτιμούμε την αξία του ακριβώς επειδή είναι περιορισμένος.

Αυτή η ανισορροπία ανάμεσα στο να είμαστε υπερβολικά παραγωγικοί και πολύ βαριεστημένοι εγείρει εύλογα το εξής ερώτημα: Ποια είναι η ιδανική ποσότητα ελεύθερου χρόνου για την ευτυχία μας;

Ερευνητές προσπάθησαν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα μελετώντας δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, συλλέγοντας δεδομένα για το πώς περνούσαν το χρόνο τους και πόσο ευτυχισμένοι ήταν. Τα αποτελέσματα από τη μελέτη τους αποκαλύπτουν τρία βασικά συμπεράσματα, τα οποία προκαλούν έκπληξη!

  • Λιγότερες από δύο ώρες ελεύθερου χρόνου την ημέρα προκαλούν πολύ άγχος και μας αποτρέπουν από το να είμαστε ευτυχισμένοι.

Αφού εξέτασε τα δεδομένα, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το να έχουμε λιγότερες από δύο ώρες ελεύθερο χρόνο την ημέρα δεν ήταν αρκετό για να είμαστε ευτυχισμένοι. Οι συμμετέχοντες με λιγότερες από δύο ώρες ελεύθερου χρόνου την ημέρα ανέφεραν αυξημένο άγχος, που σημαίνει ότι ήταν απλώς πολύ απασχολημένοι με τη δουλειά, τις αγγαρείες, τη φροντίδα των παιδιών ή άλλα θέματα.

Η υπερ-απασχόληση είναι προφανές ότι μπορεί να μειώσει την ευτυχία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι περισσότερος ελεύθερος χρόνος είναι με βεβαιότητα ιδανικός. Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης λένε κάτι διαφορετικό.

  • Περισσότερες από πέντε ώρες ελεύθερου χρόνου την ημέρα προκαλούν έλλειψη αίσθησης παραγωγικότητας, γεγονός που μειώνει την ευτυχία.

Παραδόξως, το να έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο δεν είναι η χρυσή συνταγή για την ευτυχία. Οι άνθρωποι αντλούν μια ορισμένη αίσθηση χαράς από το να είναι παραγωγικοί και να επιτυγχάνουν εργασίες/στόχους. Αυτή η αίσθηση χαράς χάνεται όταν περνάμε όλη την ημέρα χαλαρώνοντας στην παραλία ή παρακολουθώντας Netflix στο σπίτι. Με άλλα λόγια, η συνεχής αφθονία του ελεύθερου χρόνου υπονομεύει την ευτυχία λόγω της πλήξης.

  • Το πώς περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας έχει σημασία.

Το τελευταίο συμπέρασμα από την έρευνα ήταν ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το πώς περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Πρώτον, όταν ο ελεύθερος χρόνος χρησιμοποιείται με πιο παραγωγικούς τρόπους, όπως ένα ομαδικό άθλημα ή ο εθελοντισμός, τότε πέντε ή περισσότερες ώρες την ημέρα μπορούν να διατηρήσουν ή ακόμα και να τονώσουν την ευτυχία. Δεύτερον, ο ελεύθερος χρόνος που αφιερώνεται στην κοινωνικοποίηση με άλλους ανθρώπους έχει παρόμοια θετική επίδραση, ενώ το να περνάμε πέντε ή περισσότερες ώρες ελεύθερου χρόνου κλεισμένοι στο σπίτι μπορούν να υπονομεύσουν την ευτυχία μας.

Συμπερασματικά μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η χρυσή τομή του ελεύθερου χρόνου συνοψίζεται ως εξής: δύο ή λιγότερες ώρες την ημέρα είναι πολύ λίγες, πέντε ή περισσότερες ώρες την ημέρα είναι πάρα πολλές και μεταξύ δύο και πέντε ωρών βρίσκεται η ιδανική ισορροπία!

Με πληροφορίες από: psychologytoday.com

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις