Από το 2002 και κάθε χρόνο έκτοτε, στις 6 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας (World Day for Physical Activity). Η ιδέα για την καθιέρωσή αυτής της ημέρας προήλθε από τη Βραζιλία και υποστηρίχτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύντομα απέκτησε διεθνή χαρακτήρα, μέσω του οργανισμού Agita Mundo – World Physical Activity Network, μιας ομάδας κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, που προωθούν τη διάδοση ενός πιο δραστήριου και υγιεινού τρόπου ζωής μέσω της καθημερινής άσκησης κάποιας φυσικής δραστηριότητας.

Το σλόγκαν του φετινού εορτασμού (2023) είναι «Να περνάς καλά. Να είσαι δραστήριος!» και δίνει έμφαση στη σημασία της διασκέδασης όταν κάνουμε οποιαδήποτε μορφής σωματική άσκηση.

Ο όρος «φυσική δραστηριότητα» περιλαμβάνει κάθε μορφή κίνησης που παράγεται από τους σκελετικούς μύες σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους και απαιτεί κατανάλωση ενέργειας. Πολλές φορές θεωρείται έννοια ταυτόσημη με την «σωματική άσκηση», η οποία αφορά στην προγραμματισμένη, δομημένη και συστηματική σωματική δραστηριότητα, με στόχο τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας, της δύναμης και της ευλυγισίας.

Οι δύο όροι δεν είναι ταυτόσημοι, ωστόσο αποτελούν τα μέσα για τη βελτίωση της κατάστασης του καρδιοαναπνευστικού και μυοσκελετικού συστήματος, του λιπιδαιμικού και μεταβολικού προφίλ και της ποιότητας ζωής όλων των ανθρώπων, σε κάθε ηλικία. Παρότι τα πιο πάνω οφέλη μας είναι λίγο πολύ γνώριμα, υπάρχουν και ορισμένα επιπλέον πλεονεκτήματα τα οποία απορρέουν από την φυσική δραστηριότητα (οργανωμένη ή μη) τα οποία είναι καλό να γνωρίζουμε.

Συγκεκριμένα, η φυσική δραστηριότητα:

1. Απελευθερώνει ενδορφίνες

Μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας και να μειώσει τα επίπεδα στρες, το άγχος και την κατάθλιψη. Η άσκηση αυξάνει την ευαισθησία του εγκεφάλου στις ορμόνες του σώματος, ανακουφίζοντας τα συναισθήματα της κατάθλιψης και απελευθερώνοντας ενδορφίνες. Είτε θέλετε να εγγραφείτε σε γυμναστήριο είτε να κάνετε έναν περίπατο στη γειτονιά σας, όλες οι μορφές φυσικής δραστηριότητας μπορούν να ωφελήσουν τη διάθεσή σας και να ενισχύσουν τις ενδορφίνες που παράγει το σώμα σας.

2. Βελτιώνει τις κοινωνικές σχέσεις

Ένα τεράστιο όφελος που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τις κοινωνικές επαφές. Η ένταξη σε οργανωμένες ομάδες άσκησης, όπως η συμμετοχή σε ένα γυμναστήριο ή κάποιο άθλημα θα σας βοηθήσει να κοινωνικοποιηθείτε, γνωρίζοντας άτομα με όμοια ενδιαφέροντα.

3. Καταπολεμά τον εθισμό

Ένα κρυφό όφελος της άσκησης που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν είναι ότι σας βοηθά να ελέγξετε τον εθισμό. Η άσκηση λειτουργεί σαν ένα εθιστικό φάρμακο που σας βοηθά να αποφύγετε όλους τους τοξικούς εθισμούς. Συγκεκριμένα, απελευθερώνει και εξισορροπεί μια χημική ουσία στον εγκέφαλο που ονομάζεται ντοπαμίνη, που ελέγχει οποιαδήποτε λαχτάρα για εθιστικές συνήθειες όπως ναρκωτικά, αλκοόλ ή φαγητό.

4. Βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας

Έχετε παρατηρήσει ποτέ αυτή τη λάμψη που έχει η επιδερμίδα σας μετά την προπόνηση υψηλής έντασης; Αυτό συμβαίνει λόγω της αυξημένης ροής αίματος, η οποία συμβάλλει στην παροχέτευση περισσότερων θρεπτικών συστατικών στο δέρμα σας. Παράλληλα, συμβάλλει στην απομάκρυνση τυχόν κηλίδων και ακαθαρσιών, με αποτέλεσμα να έχετε μια πιο υγιή και καθαρή επιδερμίδα.

5. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση

Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα επίπεδα αυτοπεποίθησης αλλάζοντας τη φυσική σας εμφάνιση και ωφελώντας την ψυχική σας ευεξία. Η επίτευξη στόχων, η δημιουργία νέων σχέσεων και η απελευθέρωση ενδορφινών είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς τρόπους που μπορούν να βελτιώσουν την αυτοπεποίθησή σας και να αλλάξουν τη νοοτροπία σας βοηθώντας σας να αποκτήσετε έναν πιο υγιεινό και πιο ευτυχισμένο τρόπο ζωής.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις