Ο έλεγχος αποτελεί ένα κλασικό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου εγκεφάλου: η επιθυμία να αισθανόμαστε κάποια προβλεψιμότητα, να έχουμε λόγο στο πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Ένα άτομο που αισθάνεται ότι δεν έχει λόγο στη ροή της ημέρας του, στη δουλειά του ή σε σημαντικές συνθήκες της ζωής του μπορεί να βιώσει έντονο στρες, μπαίνοντας σε ένα μηχανισμό απόκρισης απέναντι σε κάποια απειλή που κορυφώνεται αλλά δεν λύνεται ποτέ. Κατά συνέπεια, μια σταθερή, χρόνια κατάσταση άγχους γεννιέται από αβεβαιότητα και αδυναμία.

Το πρόβλημα είναι ότι η ζωή δεν είναι προβλέψιμη και πάρα πολλά πράγματα βρίσκονται εκτός του ελέγχου μας. Έτσι, ενώ θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε το άγχος και το στρες προσπαθώντας να αγκιστρωθούμε σε ό,τι μοιάζει σταθερό, αυτό είναι λίγο πολύ χαμένη υπόθεση. Γιατί πάντα στη ζωή θα προκύψουν σενάρια και καταστάσεις που ξεφεύγουν από τον έλεγχό μας και δεν μπορούμε με κανέναν τρόπο να επηρεάσουμε.

Επομένως, η καλύτερη προσέγγιση και διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης είναι να διδαχτούμε πώς να μην σπαταλάμε ψυχική και συναισθηματική ενέργεια, ανησυχώντας για πράγματα που βρίσκονται έξω από τη σφαίρα μας.

Η υγιής προσέγγιση στο ζήτημα του ελέγχου

Το πρώτο βήμα για να έχετε μια πιο υγιή προσέγγιση στο άγχος και την ανάγκη για έλεγχο είναι απλό: υπολογίστε ακριβώς τι έχετε τη δύναμη να διαχειριστείτε και τι όχι.

Στην πραγματικότητα, ελέγχουμε πολύ λιγότερο από όσο νομίζουμε. Δεν ελέγχουμε γεγονότα, άλλους ανθρώπους και αποτελέσματα πραγμάτων που προσπαθούμε να επηρεάσουμε. Ελέγχουμε τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στα γεγονότα και εκεί μπορούμε να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας για να αναπτύξουμε ανθεκτικότητα στο στρες.

Πάρτε ένα στυλό και ένα χαρτί και γράψτε κάθε μεμονωμένο πράγμα που σας προκαλεί άγχος αυτή τη στιγμή, μεγάλο ή μικρό. Στη συνέχεια, μεταβείτε στη λίστα και ταξινομήστε κάθε στοιχείο: εντός του ελέγχου σας και εκτός ελέγχου. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας σχετικά με αυτό – μπορεί να θέλετε να πιστεύετε ότι όλα εξαρτώνται από εσάς, αλλά όντως ισχύει κάτι τέτοιο;

Κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει άμεσα είναι να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση του πού πηγαίνει η ψυχική σας ενέργεια. Παρατηρήστε όταν ξοδεύετε πολύ χρόνο προσδοκώντας κάτι που δεν έχει συμβεί ή σκέφτεστε κάτι που ήδη έχει συμβεί. Όταν κάτι απορροφά το νοητικό εύρος ζώνης σας, αναρωτηθείτε: είναι κάτι που είναι στον έλεγχό μου;

Εάν αγχώνεστε για κάτι που δεν έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε, ίσως είναι η στιγμή να αναρωτηθείτε, ποιο νόημα έχει να ανησυχείτε για αυτό; Έπειτα, είναι καιρός να εξασκηθείτε στην αποδοχή - και ναι, είναι κάτι που θα χρειαστεί να εξασκήσετε.

Μπορεί να βοηθήσει πρώτα να αναγνωρίσουμε ότι το κυνήγι του ελέγχου έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία. Ο έλεγχος είναι υπέροχος όταν τον έχουμε, όμως είναι δίκοπο μαχαίρι: μπορεί να λειτουργήσει ως τακτική όταν υπάρχει ένα σταθερό, προβλέψιμο περιβάλλον, αλλά όχι όταν δεν υπάρχει.

Κατανοήστε ότι η επιδίωξη ελέγχου είναι μια φυσική απάντηση στην δυσάρεστη απρόβλεπτη πραγματικότητα και είναι ένας τρόπος με τον οποίο προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε. Μια σχετική μελέτη σε μπαμπουίνους διαπίστωσε ότι όταν προσπαθούν να ελέγξουν πράγματα που δεν μπορούν, βιώνουν υψηλότερες ορμόνες στρες και περισσότερες ασθένειες. Είναι πιθανό το ίδιο να ισχύει και για τους ανθρώπους.

Ένα επιπλέον βήμα είναι η ουσιαστική αλλαγή των ζητημάτων στη ζωή που βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας. Εάν το «Δεν βγαίνω αρκετά έξω» είναι στη λίστα με τους στρεσογόνους παράγοντες σας, αλλάξτε τη ρουτίνα σας για να μπορείτε να περνάτε λίγη ώρα στη φύση. Εάν η εργασιακή καθημερινότητά σας είναι μια συνεχής πηγή άγχους, υπολογίστε ποια σημεία της μπορείτε να τροποποιήσετε. Το να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας τους τομείς που βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο ενδυναμωμένοι και σίγουροι για τον εαυτό σας.

Το τελευταίο βήμα είναι η ριζική αποδοχή: να αποδεχτείτε ότι λίγα πράγματα είναι υπό τον έλεγχό σας, αλλά ένας είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδράτε. Δεν έχετε τη δύναμη να υπαγορεύσετε ακριβώς τι συμβαίνει στη ζωή σας ή στην ημέρα σας. Αλλά αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να μην αφήνετε κάθε πράγμα να σας απογοητεύει ή να σας βάζει εκτός πορείας. Εσείς αποφασίζετε αν θα ξοδέψετε το χρόνο σας επαναλαμβάνοντας στο μυαλό σας μία κατάσταση ή αν θα αφήσετε τα πράγματα να κυλίσουν με τον τρόπο τους, χωρίς να ξοδεύετε την ενέργειά σας πάνω σε αυτά.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις