Πάσχετε από ημικρανίες και στρες; Σίγουρα δεν είστε μόνοι! Και είναι πολύ πιθανό να αναρωτιέστε, τελικά ποιο από τα δύο συμπτώματα προηγήθηκε και ποιο ακολούθησε. Ωστόσο, μπορεί να παρατηρείτε ότι κάθε κρίση ημικρανίας, συνοδεύεται από μία έκρηξη άγχους. Και πολύ συχνά ότι μία εξαιρετικά αγχωτική ημέρα, καταλήγει σε ένα ξέσπασμα ημικρανίας…

Και οι δύο παθήσεις είναι χρόνιες και σε κάποιο βαθμό, επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Έτσι, η είδηση ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από ημικρανία έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές από τον υπόλοιπο πληθυσμό, είναι μια επιβεβαίωση για κάτι που εμπειρικά ενδεχομένως ήδη γνωρίζατε. Ωστόσο ποια είναι η ακριβής σύνδεση των δύο;

Η σχέση μεταξύ ημικρανίας και άγχους

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από ημικρανίες –ιδιαίτερα από χρόνιες ημικρανίες– είναι πιο πιθανό να υποφέρουν και από άγχος, επιβεβαιώνουν οι ειδικοί. Η έρευνα έχει δείξει μια σχέση μεταξύ του αριθμού των ημερών που οι άνθρωποι υποφέρουν από ημικρανία κάθε μήνα και της παρουσίας συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.

Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση The Migraine Trust, το άγχος είναι το πιο κοινό πρόβλημα ψυχικής υγείας που σχετίζεται με την ημικρανία, με μελέτες να δείχνουν ότι το να υποφέρει κάποιος από τρεις ημέρες ημικρανίας κάθε μήνα οδηγεί σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο άγχους.

Πολύ περισσότερο, η ημικρανία και το άγχος συνδέονται στενά – μοιράζονται παρόμοια κλινικά χαρακτηριστικά και εμφάνιση και τα δύο είναι επεισοδιακής φύσης. Συνεπώς, έχουν μια αμφίδρομη σχέση όπου το καθένα αυξάνει τον κίνδυνο του άλλου, δηλαδή εάν υποφέρετε από ημικρανίες, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε μια αγχώδη διαταραχή και το αντίστροφο.

Οι ημικρανίες προκαλούν άγχος… ή το άγχος προκαλεί ημικρανίες;

Το να γνωρίζετε ότι είστε επιρρεπείς σε σοβαρές και μακροχρόνιες ημικρανίες, αλλά ποτέ να μην ξέρετε με ακρίβεια πότε μπορεί να εμφανιστεί μια κρίση, είναι πιθανό να προκαλέσει άγχος. Επομένως, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε ποια είναι η βασική αιτία, αλλά δεδομένου ότι τα τελικά αποτελέσματα είναι και εξίσου δυσάρεστα, αξίζει να προσδιορίσετε τα ερεθίσματά σας και για τα δύο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν τα εξής: Τόσο το άγχος όσο και η ημικρανία μπορούν να ξεκινήσουν με παρόμοιο τρόπο και να επηρεάσουν τους ανθρώπους το ίδιο. Καθώς το άγχος και η ημικρανία μπορεί να εμφανιστούν ταυτόχρονα, οι πάσχοντες θα πρέπει να εξετάσουν εάν υποφέρουν επίσης από άγχος. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από ημικρανίες μπορεί να αισθάνονται πιο ανήσυχοι καθώς δεν γνωρίζουν πότε μπορεί να εμφανιστεί η επόμενη ημικρανία τους. Άλλωστε το άγχος είναι μία φυσική απόκριση του οργανισμού σε έναν επικείμενο κίνδυνο, πράγμα που μπορεί να επιδεινώσει τις ημικρανίες.

Επιπλέον, και οι δύο καταστάσεις μπορεί να προκληθούν ορμονικά, με την έρευνα να δείχνει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από ημικρανίες από τους άνδρες, ενώ παράγοντες όπως η έλλειψη ύπνου και η κακή διατροφή επηρεάζουν επίσης και τα δύο.

Συμβουλές για την αντιμετώπιση της ημικρανίας και του άγχους

Τα καλά νέα είναι ότι, καθώς συνδέονται τόσο στενά, το άγχος και η ημικρανία είναι πιθανόν να επιδέχονται κοινή αντιμετώπιση. Τι μπορείτε να δοκιμάσετε:

Ασκήσεις αναπνοής

Οι ασκήσεις αργής αναπνοής που εστιάζουν σε αργές εκπνοές, συμβάλλουν στη βελτίωση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος. Και βέβαια, αποτελούν έναν καλό μηχανισμό διαχείρισης του άγχους, συνεπώς μπορούν να μειώσουν την ανησυχία για μία επικείμενη κρίση ημικρανίας. Πρόκειται λοιπόν για μία απλή τεχνική με διπλό όφελος!

Φαρμακευτική αγωγή

Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι η φαρμακευτική θεραπεία για το άγχος μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των ημικρανιών και τα συμπτώματά τους. Τα άτομα που υποφέρουν και από τις δύο παθήσεις μπορεί να έχουν καλύτερο έλεγχο των συμπτωμάτων τους εάν ληφθούν υπόψιν και οι δύο παράγοντες, πριν τη λήψη εξειδικευμένης θεραπείας.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, είναι συνήθειες που πυροδοτούν το άγχος. Σταματώντας λοιπόν τα παραπάνω, αυξάνονται οι πιθανότητες να παρατηρήσετε κάποιο όφελος τόσο στα επίπεδα στρες όσο και στην εκδήλωση επεισοδίων ημικρανίας. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ ανακάλυψαν ότι τόσο η μέτρια όσο και η έντονη άσκηση βοηθούν ακόμη και το χρόνιο άγχος, ενώ το ίδιο πανεπιστήμιο έχει δημιουργήσει επίσης ένα ασφαλές πρόγραμμα άσκησης για την ημικρανία.

Όπως ισχύει λοιπόν και με τα περισσότερα ζητήματα υγείας, ο συνδυασμός ημικρανία-άγχος απαιτούν μία πιο ολιστική, ολοκληρωμένη προσέγγιση – και οι ανταμοιβές μπορεί να είναι άφθονες!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις