Οι σάουνες αποτελούν ένα δημοφιλές μέσο ευεξίας που παραμένουν σταθερά ανάμεσα στις κορυφαίες τάσεις του wellness παγκοσμίως. Η σάουνα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χαλαρώσουν ενώ υποστηρίζεται ότι έχει και επιπλέον οφέλη για την υγεία. Από τα αρχαία χρόνια, η εφίδρωση έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία. Οι Μάγια ήδη πριν από 3000 χρόνια χρησιμοποίησαν «σπίτια εφίδρωσης» ενώ στη Φινλανδία είναι επίσης δημοφιλείς εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Τι είναι η σάουνα;

Η σάουνα είναι συνήθως ένα δωμάτιο που θερμαίνεται μεταξύ 70° και 100° Κελσίου. Οι παραδοσιακές φινλανδικές σάουνες χρησιμοποιούν συνήθως ξηρή θερμότητα, με σχετική υγρασία που είναι συχνά μεταξύ 10 και 20 τοις εκατό. Σε άλλους τύπους σάουνας, η υγρασία είναι υψηλότερη. Οι σάουνες τουρκικού τύπου, για παράδειγμα, περιλαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο υγρασίας.

Η χρήση της σάουνας μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του δέρματος σε περίπου 40° Κελσίου. Καθώς η θερμοκρασία του δέρματος αυξάνεται, εμφανίζεται επίσης έντονη εφίδρωση. Ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται καθώς το σώμα προσπαθεί να παραμείνει δροσερό και δεν είναι ασυνήθιστο να χάνετε περίπου ένα λίτρο ιδρώτα περνώντας ένα σύντομο χρονικό διάστημα στη σάουνα.

Μπορείτε να χάσετε βάρος ιδρώνοντας;

Η απάντηση είναι ναι και όχι. Στην πραγματικότητα, σημειώνεται μια μικρή απώλεια βάρους ενώ βρίσκεστε στη σάουνα. Αυτό συμβαίνει επειδή ιδρώνετε και αποβάλλεται νερό από τον οργανισμό σας. Μόλις όμως αρχίσετε να πίνετε ξανά υγρά, το βάρος αυτό επιστρέφει.

Από την άλλη πλευρά, οι υψηλότερες θερμοκρασίες αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό με τρόπο παρόμοιο με την άσκηση. Ωστόσο αυτή η αύξηση προκαλεί ελαφρώς υψηλότερη καύση θερμίδων από το να κάθεσαι σε ηρεμία.

Κατά συνέπεια, η σάουνα μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε μερικές επιπλέον θερμίδες, αλλά δεν μπορεί να αναπληρώσει μία ολοκληρωμένη προπόνηση η ένα τακτικό διατροφικό πρόγραμμα.

Έχει οφέλη για την υγεία;

Φυσικά, αν και δεν αποτελεί το ιδανικότερο εργαλείο για την απώλεια βάρους, η σάουνα έχει κάποια επιπλέον οφέλη για την υγεία. Μερικά από αυτά είναι:

  • Ανακούφιση από τον πόνο

Η αυξημένη κυκλοφορία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μυϊκού πόνου, στη βελτίωση της κίνησης των αρθρώσεων και στην ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας.

  • Μείωση των επιπέδων στρες

Καθώς η ζέστη σε μια σάουνα βελτιώνει την κυκλοφορία, μπορεί επίσης να προάγει τη χαλάρωση. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τα συναισθήματα ευεξίας.

  • Βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας

Η μείωση των επιπέδων στρες κατά τη χρήση σάουνας μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Μια μελέτη, που διεξήχθη στη Φινλανδία, παρακολούθησε 2.315 άνδρες ηλικίας 42 έως 60 ετών για 20 χρόνια. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν σάουνα μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν τη σάουνα δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο από εκείνους που τη χρησιμοποιούσαν μόνο μία φορά την εβδομάδα. Όσοι χρησιμοποιούσαν σάουνα τέσσερις έως επτά φορές την εβδομάδα είχαν 63% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο και 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο από εκείνους που χρησιμοποιούσαν σάουνα μόνο μία φορά την εβδομάδα.

Βέβαια, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της χρήσης σάουνας και της μείωσης των θανάτων από καρδιακές παθήσεις. Η χρήση της σάουνας μπορεί επίσης να σχετίζεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και ενισχυμένη καρδιακή λειτουργία.

  • Άσθμα

Τα άτομα με άσθμα μπορεί να βρουν ανακούφιση από ορισμένα συμπτώματα ως αποτέλεσμα της χρήσης σάουνας. Συγκεκριμένα, μπορεί να βοηθήσει στο άνοιγμα των αεραγωγών, στη χαλάρωση των φλεγμάτων και στη μείωση του στρες.

Συμπερασματικά, παρότι η σάουνα δεν μπορεί να αναπληρώσει ένα πλήρες πρόγραμμα άσκησης και να αποτελέσει από μόνη της αποτελεσματικό εργαλείο στην απώλεια βάρους, μπορεί να λειτουργήσει ως συμπληρωματική επιλογή με πολλά οφέλη. Εάν λοιπόν αναζητάτε μία μέθοδο ευεξίας, που συνδυάζει την αποτοξίνωση, τη χαλάρωση και την βελτίωση της υγείας, ίσως αξίζει τον κόπο να τη δοκιμάσετε!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις