Ζώντας μέσα στον αχανή κόσμο του διαδικτύου, όπου σχεδόν όλα τα γρανάζια της ύπαρξης περιστρέφονται γύρω από μία οθόνη, τα τεχνολογικά επιτεύγματα, με «πρωτοστάτες» τα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές, έχουν γίνει προεκτάσεις του χεριού μας. Και όπως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, αυτά τα τόσο θελκτικά δημιουργήματα, εκτός από τα πάρα πολλά θετικά τους, μπορεί να προκαλέσουν και πολλά δεινά σε ψυχολογικό και σωματικό επίπεδο.

Ένα από αυτά είναι και το περιβόητο tech neck ή -αν θέλουμε να αποδώσουμε τον όρο στα Ελληνικά- ο τεχνολογικός λαιμός. Το tech neck ή text neck (από το texting, δηλαδή την αποστολή μηνυμάτων), είναι ένα νέο όνομα για ένα παλιό πρόβλημα: τον πόνο στον αυχένα που προκαλείται από επαναλαμβανόμενη καταπόνηση και τραυματισμό στους μύες και σε άλλες ιστικές δομές της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Πώς το tech neck επηρεάζει την υγεία μας;

Το tech neck μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, πόνο στον αυχένα, πόνο στους ώμους, πόνο στην πλάτη, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια ή ακόμη και απώλεια της φυσικής καμπύλης της σπονδυλικής στήλης. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά τείνουν να είναι πιο εμφανή σε άτομα με αυξημένο επίπεδο δραστηριότητας σε κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2019, η οποία περιελάμβανε δεδομένα έρευνας από περισσότερα από 500 άτομα, οι ερευνητές βρήκαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ του χρόνου που περνούσε κάποιος χρησιμοποιώντας το τηλέφωνό του και της σοβαρότητας του πόνου στον αυχένα. Η μελέτη συνέστησε στους πάσχοντες να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις σωστές στάσεις καθίσματος και στον χρόνο που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, προκειμένου να συμβάλλουν στη μείωση του πόνου στον αυχένα και στους ώμους.

Ο «τεχνολογικός λαιμός» μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα στάσης του σώματος. Το να περνάτε ώρες σκυμμένοι πάνω από το τηλέφωνό σας ή να τεντώνετε τον λαιμό σας προς τα εμπρός κατά τη διάρκεια της εργασίας στον υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει επιμήκυνση των μυών του αυχένα και βράχυνση των μυών του στήθους. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση της σπονδυλικής πίεσης στον αυχένα σας.

Από αισθητική άποψη, όταν κοιτάζετε συνεχώς προς τα κάτω το τηλέφωνό σας ή άλλες συσκευές μπορεί να δημιουργήσει πρόωρη χαλάρωση στο δέρμα, που τελικά μπορεί να μετατραπούν σε βαθιές ρυτίδες ή εμφανή χαλάρωση στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Ένα άλλο πιθανό αισθητικό αποτέλεσμα στον λαιμό είναι η πρόωρη απώλεια της ελαστικότητας από το αφύσικο τέντωμα, το οποίο με την πάροδο του χρόνου μπορεί να δώσει στον λαιμό πιο χαλαρωμένη εμφάνιση.

Θεραπεία και πρόληψη του tech neck

Ανάλογα με τα συμπτώματα, η αποτελεσματική θεραπεία του tech neck απαιτεί συχνά μια πολύπλευρη προσέγγιση. Για παράδειγμα, η μυϊκή καταπόνηση συνήθως ανταποκρίνεται καλά στην ανάπαυση, στην καθοδηγούμενη φυσικοθεραπεία και στο μασάζ.

Ένα σημαντικό σημείο της θεραπείας καθώς και της πρόληψης του τεχνολογικού αυχένα είναι η διόρθωση της κακής στάσης που καταπονεί τον αυχένα σας. Προκειμένου να το πετύχετε αυτό, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ώστε να σας κατατοπίσει. Επιπλέον, η στοχευμένη άσκηση και οι διατάσεις στα σημεία που καταπονούνται μπορεί να σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα.

Τέλος, προσπαθήστε όσο μπορείτε να περιορίσετε τον χρόνο που περνάτε μπροστά από την οθόνη. Φυσικά, η δουλειά σας είναι πιθανόν να απαιτεί να βρίσκεστε στην συγκεκριμένη στάση για αρκετές ώρες, για αυτό είναι σημαντικό να φροντίσετε να αναπαύετε το λαιμό σας τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Αντικαταστήστε λοιπόν δραστηριότητες όπως το scrolling στα social media ή την παρακολούθηση ταινιών στο κινητό από άλλες που δεν περιλαμβάνουν συσκευές τεχνολογίας και ένα είναι βέβαιο: ο λαιμός σας θα σας ευγνωμονεί!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις