ΚΟΣΜΟΣ. Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους, αλλά και για να τιμήσει τον κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 284 εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν χρήση παράνομων ουσιών και από αυτούς 38.624.000 χρειάζονται θεραπεία. Κάθε χρόνο οι θάνατοι που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τα ναρκωτικά αγγίζουν το μισό εκατομμύριο, ενώ εξαιτίας των ναρκωτικών χάνονται 42 εκατομμύρια χρόνια «υγιούς» ζωής. Το πρόβλημα των ναρκωτικών πλήττει δυσανάλογα τους πιο ευάλωτους.

Συνδέεται με τη δημόσια υγεία, την κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη, την οικονομία και το περιβάλλον. Επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, τις πολεμικές συγκρούσεις, την εξέλιξη της τεχνολογίας και την παγκοσμιοποίηση. Αποτελεί ένα επίμονο και σύνθετο παγκόσμιο ζήτημα που αψηφά τις εύκολες λύσεις και τις απλοϊκές προσεγγίσεις.

Στην Ελλάδα σήμερα, 40 ακριβώς χρόνια από τη δημιουργία του πρώτου προγράμματος απεξάρτησης, του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, χρειάζεται να δείξουμε ότι ως κοινωνία διαθέτουμε την κεκτημένη εμπειρία και ωριμότητα, ώστε να εστιάζουμε:

  • Στην εξάρτηση και όχι στις ουσίες.
  • Στις αιτίες και όχι στα συμπτώματα.
  • Στη θεραπευτική υποστήριξη και όχι στην καταστολή.
  • Στα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι στις ηθικολογικές κρίσεις.
  • Στην αποδοχή και στην αλληλεγγύη και όχι στον στιγματισμό και στην περιθωριοποίηση.

Η εξάρτηση από τα ναρκωτικά και προλαμβάνεται και θεραπεύεται. Για αυτό, #ΠάμεΜαζί για δημόσιες, δωρεάν, προσβάσιμες σε όλους και ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας, που σέβονται τις ανάγκες, τη φωνή και τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών. #ΠάμεΜαζί για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς!

Οι εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ στην Πελοπόννησο

Πάτρα | ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ

21/6/2023, 19:00-22:00, Θεατράκι Μαρίνας. Παρουσίαση του βιβλίου της Ρόδης Καγκελάρη «Ο τοξικομανής και ο νόμος» και έκθεση έργων τέχνης μελών του Προγράμματος Συμβουλευτικής Κρατουμένων του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ στο κατάστημα κράτησης Αγ. Στεφάνου.

26/6/2023, 19:00-22:00, Πλαζ ΕΟΤ. Οργανωμένος περίπατος στο Έλος της Αγυιάς με σημείο συνάντησης μπροστά στην είσοδο της Πλαζ, στον σταθμό του ΕΚΑΒ. Ενημερωτικό περίπτερο.

Καλαμάτα | ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ

23/6/2023, 12:00 το μεσημέρι, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Κοινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, από το ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ ΟΞΥΓΟΝΟ , τη Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης του ΟΚΑΝΑ στο Γ. Ν. Καλαμάτας και το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας. Το πρωί της ίδιας μέρας τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ θα πραγματοποιήσουν καθαρισμό παραλίας.

26/6/2023, 19:30, Προκυμαία Λιμένα Καλαμάτας. Αγώνας δρόμου 5 km με εκκίνηση και τερματισμό την Προκυμαία του Λιμένα Καλαμάτας. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας, τον Δήμο Καλαμάτας, την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ναύπλιο | ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ

26/6/2023, 10:00-13:00, Ενημερωτικό περίπτερο του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ, παράρτημα Ναυπλίου και του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Αργολίδας «Η Αλληλεγγύη».

28-30/6/2023, 19:00-22:00, Κέντρο Τέχνης ΦΟΥΓΑΡΟ. Έκθεση εργαστηρίου δημιουργικής γραφής και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

28/6, 19.00-22.00, εγκαίνια τριήμερης έκθεσης κειμένων δημιουργικής γραφής και εικαστικών έργων μελών του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ και διαδραστικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής για το κοινό στο Garden Kiosk.

29/6, 19.00-21.00, διαδραστικά δρώμενα για το κοινό.

30/6, 21.00-23.00, ανοιχτή προβολή ταινίας κοινωνικού περιεχομένου από την Κινηματογραφική Λέσχη του Κέντρου Τέχνης Φουγάρο, στον χώρο 3ΔΕΝΔΡΑ.

Κόρινθος | ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ

20/6/2023, Εξόρμηση ενημέρωσης τοπικών φορέων, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Κορινθίων -Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας.

Πύργος | ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ

15/6/2023, 20:00, Κεντρική Πλατεία. Ενημερωτικά περίπτερα κατά τη διάρκεια συναυλίας της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ. Σε συνεργασία με τον Δήμο Πύργου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις