Μέσα στην πανδημία, οι περισσότεροι από εμάς είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε -για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα- το μοντέλο της εργασίας εξ' αποστάσεως. Και η αλήθεια είναι ότι η εργασία από το σπίτι έχει τα προνόμιά της, από το ότι μπορείτε να την κάνετε φορώντας τις άνετες πιτζάμες σας μέχρι την αποφυγή της μετακίνησης σε ώρες αιχμής. Ωστόσο, αυτό το νέο εργασιακό τοπίο έρχεται με τις δικές του προκλήσεις, ειδικά όταν πρόκειται για τη διατήρηση της σωματικής υγείας. Οι παρατεταμένες ώρες σε καθιστή θέση, η ανεπαρκής εργονομία και η μειωμένη κίνηση μπορεί να προκαλέσουν έναν σημαντικό αριθμό από προβλήματα που ενδεχομένως αγνοούμε ή μας φαίνονται ασήμαντα -χωρίς όμως να ισχύει κάτι τέτοιο.

Προκειμένου, λοιπόν, να διασφαλίσουμε ότι θα μπορέσετε να διαπρέψετε στο απομακρυσμένο περιβάλλον εργασίας σας, στο παρόν άρθρο παρουσιάζουμε μερικές απλές αλλά δημιουργικές πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε σωστά το σώμα σας ενώ εργάζεστε από την άνεση του σπιτιού σας.

Δώστε προτεραιότητα στην εργονομία

Το να κάθεστε για παρατεταμένες περιόδους με ακατάλληλη στάση σώματος μπορεί να οδηγήσει σε έντονο πόνο στην πλάτη και στον αυχένα. Για να μετριαστούν αυτά τα συμπτώματα, είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί προτεραιότητα στην εργονομία. Επενδύστε σε μια άνετη καρέκλα που παρέχει επαρκή οσφυϊκή υποστήριξη. Διατηρήστε καλή στάση σώματος διατηρώντας την πλάτη σας όρθια, με τα πόδια να ακουμπούν στο πάτωμα και ρυθμίστε την οθόνη του υπολογιστή σας στο ύψος των ματιών. Επιπλέον, η χρήση ενός μαξιλαριού για τη στήριξη του κάτω μέρους της πλάτης μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια σωστότερη θέση της σπονδυλικής στήλης.

Ακολουθήστε τον κανόνα 20-20-20

Το να κοιτάζετε συνεχώς την οθόνη του υπολογιστή μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση των ματιών και συχνούς πονοκεφάλους. Προστατέψτε τα μάτια σας ακολουθώντας τον κανόνα 20-20-20: Μετά από 20 λεπτά εργασίας, κάντε ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων για να εστιάσετε σε ένα αντικείμενο περίπου 20 πόδια (6 περίπου μέτρα) μακριά. Η προσαρμογή της φωτεινότητας της οθόνης σας ώστε να ταιριάζει στο περιβάλλον μπορεί επίσης να βοηθήσει. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε φίλτρα μπλε φωτός ή εξειδικευμένα γυαλιά για να μειώσετε την καταπόνηση των ματιών που προκαλείται από την παρατεταμένη έκθεση στην οθόνη. Ο επαρκής φωτισμός περιβάλλοντος στον χώρο εργασίας σας είναι επίσης απαραίτητος.

Αποφύγετε τις κακώσεις λόγω επαναλαμβανόμενης καταπόνησης

Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις που σχετίζονται με την πληκτρολόγηση και τη χρήση ποντικιού μπορεί να οδηγήσουν σε RSI όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή τενοντίτιδα. Αποτρέψτε αυτούς τους τραυματισμούς διασφαλίζοντας ότι οι καρποί σας βρίσκονται σε ουδέτερη θέση ενώ πληκτρολογείτε. Επενδύστε σε ένα εργονομικό πληκτρολόγιο και ποντίκι που προάγουν τη φυσική θέση των χεριών και του καρπού. Το να κάνετε τακτικά διαλείμματα για να τεντώσετε τα δάχτυλα, τους καρπούς και τα χέρια σας μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης RSI

Καλύτερες διατροφικές συνήθειες

Όταν εργάζεστε από το σπίτι, το γεγονός ότι η κουζίνα βρίσκεται μερικά μέτρα μακριά σας, σε συνδυασμό με τα ακανόνιστα ωράρια ενδέχεται να οδηγήσουν σε κακές διατροφικές συνήθειες. Για να διατηρήσετε ένα υγιεινό πλάνο, προγραμματίστε τα γεύματα και τα σνακ σας εκ των προτέρων. Επιλέξτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες. Αποφύγετε τα πολλά και ανθυγιεινά σνακ (όσο δελεαστικά και αν είναι) και προσπαθήστε να έχετε πάντα άμεσα διαθέσιμες θρεπτικές εναλλακτικές.

Μην παραμελείτε την ψυχική ευεξία

Αν και δεν είναι αυστηρά σωματικό ζήτημα, η ψυχική ευεξία παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας όταν εργάζεστε από το σπίτι. Η δημιουργία ενός αποκλειστικού χώρου εργασίας που διαχωρίζει την εργασία από την προσωπική ζωή μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας αίσθησης τάξης και δομής στην καθημερινότητά σας. Θέστε σαφή όρια μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου για να αποτρέψετε την εξάντληση. Κάντε τακτικά διαλείμματα για να χαλαρώσετε και λάβετε συμμετοχή σε δραστηριότητες που προάγουν την επίγνωση. Μείνετε κοινωνικά συνδεδεμένοι με συναδέλφους και φίλους μέσω εικονικών πλατφορμών για να καταπολεμήσετε τα συναισθήματα απομόνωσης.

Μείνετε σε κίνηση

Οι παρατεταμένες περίοδοι που περνάτε καθισμένοι μπορεί να εμποδίσουν την κυκλοφορία και να οδηγήσουν σε μυϊκή δυσκαμψία. Καταπολεμήστε αυτά τα ζητήματα ενσωματώνοντας την κίνηση στην καθημερινότητά σας. Κάντε μικρά τακτικά διαλείμματα για διατάσεις, περπάτημα ή εκτέλεση απλών ασκήσεων. Ενσωματώστε δραστηριότητες όπως το να στέκεστε όρθιοι κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων ή χρησιμοποιήστε μια μεγάλη μπάλα πιλάτες αντί για καρέκλα, προκειμένου να βελτιώσετε τη ροή του αίματος και να διατηρήσετε καλύτερη στάση σώματος.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις