Όποιος έχει ξυπνήσει ποτέ με υγρά σεντόνια και μουσκεμένες πιτζάμες από τον ιδρώτα, γνωρίζει πολύ καλά πως δεν είναι ευχάριστο συναίσθημα. Πολύ περισσότερο είναι ένα φαινόμενο που ενδεχομένως σας κάνει να ξεκινάτε την ημέρα σας άβολα, πέραν του ότι προσθέτει επιπλέον άπλυτα ρούχα στον (ενδεχομένως ήδη μεγάλο) σωρό σας. Αν λοιπόν ξαφνικά βρεθήκατε να ιδρώνετε στον ύπνο σας κάθε βράδυ, είναι λογικό να έχετε αρχίσει να ψάχνετε για απαντήσεις. Τα καλά νέα είναι ότι συνήθως η νυχτερινή εφίδρωση είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε ορισμένες καταστάσεις, όπως η καλοκαιρινή ζέστη και είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η νυχτερινή εφίδρωση είναι τις περισσότερες φορές μια φυσιολογική απόκριση του σώματός μας για μείωση της θερμοκρασίας του. Αν λοιπόν συμβαίνει περιστασιακά, δεν θα πρέπει να είναι θέμα ανησυχίας και πιθανώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε με απλές προσαρμογές στο περιβάλλον ύπνου ή στις συμπεριφορές σας.

Στο παρόν άρθρο αναλύουμε γιατί μπορεί να ιδρώνετε στον ύπνο σας και πότε αυτό μπορεί να υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα.

1. Ζέστη και υγρασία

Εάν το περιβάλλον του ύπνου σας είναι πολύ ζεστό, το σώμα σας θα ιδρώσει ενώ κοιμάστε. Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθεί σωστή θερμοκρασία.

Παρακολουθήστε τη θερμοκρασία και την υγρασία του δωματίου σας για να δείτε αν είναι η αιτία της νυχτερινής εφίδρωσης. Διατηρήστε την κρεβατοκάμαρά σας δροσερή, γύρω στους 18 βαθμούς, αφήστε ένα παράθυρο ελαφρώς ανοιχτό ή χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα.

2. Ποιότητα υφασμάτων

Δώστε προσοχή στην ποιότητα που έχουν οι πιτζάμες και τα κλινοσκεπάσματά σας. Για να μην ιδρώνετε στον ύπνο σας, προσπαθήστε να μην ντύνεστε υπερβολικά και φροντίστε να επιλέξετε υφάσματα που αναπνέουν και απομακρύνουν την υγρασία. Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγετε υφάσματα όπως πολυεστέρας, νάιλον και βαμβάκι και προτιμήστε μαλλί, λινό, βισκόζη μπαμπού, lyocell και κάνναβη. Βεβαιωθείτε ότι οι κουβέρτες και τα σεντόνια σας είναι κατάλληλα για την εποχή και αλλάξετε το πάπλωμά σας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες—ένα ελαφρύ μάλλινο πάπλωμα ή ένα πάπλωμα με γέμιση από πούπουλα μπορεί να είναι το καλύτερο κατά τους θερμότερους μήνες.

3. Αλκοόλ πριν τον ύπνο

Το αλκοόλ, όσο χαλαρωτικό και αν φαίνεται, στην πραγματικότητα μπορεί να σας ξυπνάει τη νύχτα και προκαλεί περισσότερη εφίδρωση από το συνηθισμένο. Τα αλκοολούχα ποτά αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό και χαλαρώνουν τους αεραγωγούς, καθιστώντας δυσκολότερη την αναπνοή, συνδυασμός που μπορεί να αυξήσει την θερμοκρασία του σώματος και να σας κάνει να ιδρώνετε.

Δοκιμάστε λοιπόν να αντικαταστήσετε το τελευταίο σας ποτό πριν τον ύπνο με ένα ηρεμιστικό ρόφημα όπως τσάι, γάλα με κουρκουμά ή χυμό και δείτε αν αυτό θα σας βοηθήσει.

4. Στρες και άγχος

Όταν είστε πολύ αγχωμένοι, ο εγκέφαλός σας αντιδρά, προκαλώντας φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα σας, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και απελευθερώνοντας ορμόνες. Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη εφίδρωση. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η εφίδρωση που σχετίζεται με το άγχος μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και της ημέρας. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει εφιάλτες και κρίσεις πανικού τη νύχτα, που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε υπερβολική νυχτερινή εφίδρωση.

Προσπαθήστε να βρείτε λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε πριν πάτε για ύπνο καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους σας και κατά συνέπεια να μειώσετε την εφίδρωση. Μικρές επιπρόσθετες αλλαγές, όπως η μείωση του χρόνου οθόνης πριν τον ύπνο και η ενσωμάτωση ηρεμιστικών τελετουργιών στη νυχτερινή σας ρουτίνα, μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε σε μια πιο χαλαρή κατάσταση.

5. Φαρμακευτικές παρενέργειες

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη εφίδρωση ως παρενέργεια. Αυτό μπορεί να συμβεί ιδιαίτερα με ουσίες όπως τα αντικαταθλιπτικά ή οι θεραπείες για τον διαβήτη. Ωστόσο και άλλα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν νυχτερινή εφιδρωση όπως τα παυσίπονα και ορισμένα συμπληρώματα διατροφής, όπως το ασβέστιο και η νιασίνη.

Εάν πιστεύετε ότι ένα φάρμακο που παίρνετε οδηγεί σε αυξημένη εφίδρωση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για να συζητήσετε αν και πώς να προσαρμόσετε τη δόση ή να αξιολογήσετε εναλλακτικές λύσεις.

6. Ορμονικές διακυμάνσεις

Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να είναι μια σημαντική αιτία νυχτερινής εφίδρωσης. Η εμμηνόπαυση ή ακόμα και πιο απλές ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, μπορεί να σαν κάνουν να ιδρώνετε τη νύχτα. Για να δροσιστείτε, θα μπορούσατε να αφήσετε χωρίς σκέπασμα τα άκρα σας, όπως τα πόδια και τον λαιμό σας, ή να βάλετε μια δροσερή πετσέτα στο κεφάλι σας.

7. Ιατρικές καταστάσεις

Εάν κανένα από τα παραπάνω δεν φαίνεται να προκαλεί τις νυχτερινές σας εφιδρώσεις, εξετάστε το ιατρικό σας ιστορικό ή συζητήστε το θέμα με έναν γιατρό, καθώς ορισμένες καταστάσεις μπορεί να σας κάνουν να ιδρώνετε στον ύπνο σας περισσότερο από το συνηθισμένο. Μια πιθανή αιτία, αν και πολύ σπάνια, είναι μια διαταραχή της εφίδρωσης που ονομάζεται υπεριδρωσία, η οποία οδηγεί το σώμα σας να παράγει υπερβολικό ιδρώτα για άγνωστους λόγους. Παρότι δεν αποτελεί σοβαρή ιατρική κατάσταση, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική.

Άλλες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν εφίδρωση περιλαμβάνουν την υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα), τις ορμονικές διαταραχές όπως υπερθυρεοειδισμός (υπερδραστήριος θυρεοειδής), τις βακτηριακές λοιμώξεις, την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD), τις αυτοάνοσες διαταραχές όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, νευρολογικές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους, όπως λευχαιμία και λέμφωμα Hodgkin.

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι επίσης ένα κοινό σύμπτωμα της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, δηλαδή της διαταραχής του ύπνου που προκαλεί χαλάρωση των αεραγωγών και διακοπή της αναπνοής στιγμιαία κατά τη διάρκεια του ύπνου. Εάν ξυπνάτε με δύσπνοια ή σαν να σταματήσατε να αναπνέετε, είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις