Οσμές του σώματος. Ένα ζήτημα που ακόμη και σήμερα είναι εξαιρετικά ντροπιαστικό να αναλύουμε καθώς τις περισσότερες φορές αποδίδεται στην κακή υγιεινή. Και η έλλειψη τακτικού πλυσίματος, τα βρώμικα ρούχα και η μη χρήση αποσμητικού είναι οι «συνήθεις ύποπτοι» που θα κατηγορήσουμε, εάν κάποια μυρωδιά επάνω στο σώμα μας ή σε κάποιο άλλο άτομο «ενοχλήσει» την όσφρησή μας. Είναι όμως πραγματικά αυτή η αιτία;

Η απάντηση είναι πως όχι. Γνωρίζατε ότι ο ιδρώτας από μόνος του δεν έχει άρωμα; Υπάρχουν ιδρωτοποιοί αδένες σε όλο το σώμα ενώ η χαρακτηριστική μυρωδιά παράγεται όταν τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα διασπούν τον ιδρώτα σε οξέα. Έτσι, οι περισσότερες οσμές του σώματος που αποδίδονται στον ιδρώτα μπορούν να αντιμετωπιστούν με σωστή υγιεινή. Το να διατηρείτε το σώμα σας καθαρό, να χρησιμοποιείτε αποσμητικό και να φοράτε φρέσκα ρούχα μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τη μυρωδιά του σώματός σας. Ωστόσο, οι οσμές του σώματος που προκαλούνται από ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορεί να είναι επίμονες, ακόμα και όταν τηρείτε σχολαστικά όλα τα παραπάνω.

Ιατρικές καταστάσεις που προκαλούν οσμές του σώματος

Ποιες ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν δυσοσμία στο σώμα; Πέρα από την υγιεινή, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου ασθένειες ή ιατρικές καταστάσεις μπορούν να αλλάξουν τη μυρωδιά του σώματος ενός ατόμου. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες είναι:

Βρωμιδρωσία

Η βρωμιδρωσία είναι μια ιατρική πάθηση που προκαλεί έντονη οσμή του σώματος. Εμφανίζεται όταν τα βακτήρια του δέρματος διασπούν τον ιδρώτα και παράγουν μια μυρωδιά που μιμείται το θείο ή τα κρεμμύδια. Υπάρχουν δύο τύποι βρωμιδρωσίας: η αποκρινική και η έκκρινη.

  • Η αποκρινική βρωμιδρωσία είναι ο πιο κοινός τύπος, που προκαλεί υπερβολική οσμή στις μασχάλες και τις γεννητικές περιοχές. Αυτή η μυρωδιά συμβαίνει όταν ο ιδρώτας από τους αποκρινείς αδένες αναμιγνύεται με βακτήρια του δέρματος, δημιουργώντας μια μυρωδιά που μπορεί να μοιάζει με κρεμμύδι, θείο ή ωμό κρέας.
  • Η έκκρινη βρωμιδρωσία είναι μια λιγότερο γνωστή μορφή βρωμιδρωσίας που προκαλεί δύσοσμο ιδρώτα στα χέρια, τα πόδια, το κεφάλι και τον κορμό. Αυτή η μυρωδιά συμβαίνει όταν ο ιδρώτας από τους εκκρινείς αδένες μαλακώνει την κερατίνη του δέρματος, διασπώντας τα βακτήρια που παράγουν υπερβολική οσμή.

Υπεριδρωσία

Η υπεριδρωσία προκαλείται όταν το σώμα ιδρώνει περισσότερο από το κανονικό. Ενώ η υπεριδρωσία δεν προκαλεί οσμή από μόνη της, η υπερβολική εφίδρωση αναμειγνύεται με τα βακτήρια του σώματός σας δημιουργώντας ενοχλητική οσμή. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι υπεριδρωσίας: πρωτοπαθής και δευτεροπαθής.

  • Η πρωτοπαθής υπεριδρωσία προκαλεί υπερβολική εφίδρωση σε μια περιοχή του σώματος, όπως οι μασχάλες, τα χέρια, τα πόδια, το κεφάλι και η βουβωνική χώρα. Είναι συνήθως κληρονομική και επηρεάζει περίπου το 5% του πληθυσμού.
  • Η δευτερογενής υπεριδρωσία είναι η υπερβολική εφίδρωση που προκαλείται από μια ιατρική κατάσταση ή ορισμένα φάρμακα. Η δευτερογενής υπεριδρωσία προκαλεί πλήρη εφίδρωση και μπορεί να αντιστραφεί εάν επιλυθεί ή εξαλειφθεί η υποκείμενη ιατρική αιτία.

Ορισμένα φάρμακα των οποίων οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν υπερβολική εφίδρωση είναι:

  • Αντικαταθλιπτικά
  • Συμπληρώματα ψευδαργύρου
  • Συμπληρώματα σιδήρου

Διαβήτης

Οι ασθενείς με διαβήτη συχνά αντιμετωπίζουν πρόσθετες ιατρικές επιπλοκές. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος που σχετίζονται με τον διαβήτη και τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορούν να αυξήσουν τις οσμές του σώματος. Η διαβητική κετοξέωση είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση κατά την οποία το σώμα στερείται ινσουλίνης, στερώντας τα κύτταρα από τη ζάχαρη που χρειάζονται για ενέργεια. Ένα από τα συμπτώματα είναι μια ιδιαίτερη, φρουτώδης μυρωδιά της αναπνοής. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε διαβητική κετοξέωση, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Παθήσεις του θυρεοειδούς

Οι θυρεοειδείς αδένες ρυθμίζουν πολλές σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της απόκρισης στον ιδρώτα. Όταν έχετε υπερθυρεοειδισμό (υπερδραστήριος θυρεοειδής) ή νόσο του Grave, το σώμα σας μπορεί να παράγει υπερβολική ποσότητα ιδρώτα, ακόμα κι αν δεν καταβάλλετε μεγάλη σωματική δραστηριότητα.

Νεφρική ανεπάρκεια και ηπατική δυσλειτουργία

Τα νεφρά και το συκώτι βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα μας. Όταν δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά, οι τοξίνες μπορούν να συσσωρευτούν στο αίμα και στο πεπτικό σύστημα, δημιουργώντας οσμή. Η νεφρική νόσος μπορεί να αυξήσει την ουρία να κάνει τον ιδρώτα σας να πάρει μια μυρωδιά αμμωνίας. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε πάθηση του θυρεοειδούς, των νεφρών ή του ήπατος, μιλήστε αμέσως με έναν επαγγελματία υγείας.

Ορμονικές διαταραχές

Οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική εφίδρωση και κατ' επέκταση, οσμές του σώματος. Οι έφηβοι, οι έγκυες γυναίκες και οι προ-εμμηνοπαυσιακές ή εμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, αυξάνοντας την υπερβολική εφίδρωση και οσμή.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις