Μία ανακάλυψη που προσφέρει ελπίδα στην μάχη κατά του καρκίνου έρχεται στο φως! Συγκεκριμένα, επιστήμονες εντόπισαν μια σχέση μεταξύ του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και των συστάδων χημικών ουσιών στα κύτταρα ενός ατόμου και στη συνέχεια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου που θα μπορούσε να ανιχνεύσει όγκους δεκαετίες νωρίτερα είναι πλέον εφικτό.

Οι προαναφερθείσες χημικές ουσίες ονομάζονται κυκλικά RNA και όταν κολλούν σε κλώνους DNA σε αρκετά μεγάλους αριθμούς, μπορούν να προκαλέσουν όγκους γνωστούς ως ογκογονίδια. Η ανακάλυψη αυτή προσφέρει ελπίδα για την ανάπτυξη εξατομικευμένων εμβολίων για ευάλωτους ασθενείς.

«Οι περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες θεωρούνται εδώ και πολύ καιρό ως οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στον καρκίνο», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Simon Conn, του Πανεπιστημίου Flinders στην Αυστραλία και συμπληρώνει: «Αποκαλούμε αυτό το επαναστατικό εύρημα «ER3D». Σύμφωνα με τους επιστήμονες εισάγει έναν εντελώς νέο τομέα έρευνας ιατρικής και μοριακής βιολογίας. «Ανοίγει την πόρτα για τη χρήση αυτών των μορίων ως δεικτών ασθένειας σε πολύ πρώιμο στάδιο, όπου η πιθανότητα θεραπείας καρκίνων είναι πολύ μεγαλύτερη».

Η μελέτη συνέκρινε εξετάσεις αίματος μωρών που εμφάνισαν οξεία λευχαιμία ως βρέφη. Ένα συγκεκριμένο κυκλικό RNA ήταν παρόν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα κατά τη γέννηση, πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων, σε σύγκριση με συνομήλικα βρέφη με υγιές αίμα.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αφθονία των κυκλικών μορίων RNA είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας που εξηγεί γιατί κάποιοι αναπτύσσουν αυτά τα συγκεκριμένα ογκογονίδια και άλλοι όχι. «Αυτά τα συγκεκριμένα κυκλικά RNA μπορούν να συνδεθούν με το DNA σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες σε μια σειρά κυττάρων», είπε ο Δρ. Conn. «Με τη σύνδεση με το DNA σε συγκεκριμένες θέσεις, αυτά τα κυκλικά RNA προκαλούν έναν αριθμό αλλαγών με αποκορύφωμα τη θραύση του DNA που πρέπει να επιδιορθώσει το κύτταρο για να επιβιώσει».

«Αυτή η επισκευή δεν είναι πάντα τέλεια και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μικρές μεταλλάξεις, όπως μια ανορθόγραφη λέξη σε ένα βιβλίο, ή χειρότερα, πολύ, πολύ μεγάλες και καταστροφικές μεταλλάξεις. Αυτή η διαδικασία που ονομάζεται χρωμοσωμική μετατόπιση, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για το κύτταρο, καθώς οδηγεί σε συγχωνεύσεις γονιδίων που μπορούν πραγματικά να μετατρέψουν το κύτταρο από ένα φυσιολογικό κύτταρο σε καρκινικό κύτταρο», δήλωσε η Δρ Vanessa Conn, σύζυγος του Simon, και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.

«Αυτό αποδείχθηκε σε δύο διαφορετικούς τύπους κυττάρων και διαπιστώθηκε ότι αυτό οδήγησε στην ταχεία έναρξη της επιθετικής λευχαιμίας». Το παραπάνω αποτελεί ένα ένα σημαντικό στοιχείο, ιδιαίτερα στην Αυστραλία, η οποία έχει την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου στον κόσμο, με περίπου 35.000 να ζουν σήμερα με αυτήν.

Οι προαναφερθείσες συγχωνεύσεις γονιδίων έχουν χρησιμοποιηθεί από γιατρούς σε όλο τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια για την καθοδήγηση των θεραπευτικών επιλογών, καθώς είναι γνωστό ότι επιδεινώνουν την πρόγνωση για τον ασθενή που τις μεταφέρει.

Ωστόσο, μέχρι τώρα ήταν άγνωστο πώς προέκυψαν αυτές οι μεταλλάξεις, παρόλο που βρέθηκαν περισσότερες από 100 γνωστές συγχωνεύσεις σε ασθενείς. Το επόμενο βήμα λένε οι συνεργάτες ερευνητές είναι να δουν εάν αυτές οι συγχωνεύσεις υπάρχουν και σε άλλους καρκίνους.

Πηγή: www.goodnewsnetwork.org

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις