Ας ξεκινήσουμε από κάτι που όλοι γνωρίζουμε: ο ήλιος είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης D, η οποία δρα ως ορμόνη στο σώμα, επηρεάζοντας κάθε ένα από τα 50 έως 100 τρισεκατομμύρια κύτταρά μας. Πιο γνωστή για το ρόλο της στο ανοσοποιητικό σύστημα, η βιταμίνη D επίσης βελτιώνει τη διάθεση, συμβάλλει σε πιο ξεκούραστο ύπνο, υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς και ενισχύει τα οστά. Επιπλέον όμως, οι ηλιακές ακτίνες «επαναφορτίζουν» την ανθρώπινη μπαταρία, συμβάλλοντας στο να έχουμε περισσότερη ενέργεια ενώ καταπολεμούν την αϋπνία, ρυθμίζοντας τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης.

Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία ότι η ευεργετική επίδραση του ήλιου είναι μεγάλη, ωστόσο, όπως ισχύει με όλα τα πράγματα, χρειάζεται μέτρο. Γιατί είναι επίσης γνωστό ότι όταν το δέρμα υπερεκτεθεί σε επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες (UV), δημιουργούνται ελεύθερες ρίζες και οξειδωτική βλάβη που μπορεί να οδηγήσουν σε ηλιακά εγκαύματα, πρόωρη γήρανση και σχηματισμό καρκινικών κυττάρων. Επομένως, η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη!

Κάτι που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι και οι τροφές μπορούν να λειτουργήσουν ως μια φυσική μορφή αντηλιακού. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα παρέχουν φυσική αντηλιακή προστασία. Όταν λοιπόν τα καταναλώνουμε, εισάγουμε στον οργανισμό μας όλα αυτά τα προστατευτικά στοιχεία.

Ποιες τροφές αποτελούν φυσικό αντηλιακό;

  • Τα καροτενοειδή που περιέχονται στα καρότα, το λάχανο, τις γλυκοπατάτες και τις ντομάτες παρέχουν έναν φραγμό κατά της διείσδυσης της υπεριώδους ακτινοβολίας στο σώμα μας. Ταυτόχρονα, τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, όπως η βήτα καροτίνη και η χλωροφύλλη προστατεύουν από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Journal of Nutrition, άτομα που πρόσθεσαν 40 γραμμάρια πελτέ ντομάτας και 10 γραμμάρια ελαιόλαδο για δέκα εβδομάδες στη διατροφή τους, παρουσίασαν μείωση 40% στα επίπεδα ηλιακών εγκαυμάτων σε σύγκριση με άτομα που δεν πρόσθεσαν πελτέ ντομάτας στη διατροφή τους. Μια άλλη μελέτη από το Journal of Photochemical & Photobiological Sciences διαπίστωσε ότι 1,5 φλιτζάνι χυμό καρότου καθημερινά οδήγησε σε μείωση κατά 45% του ηλιακού εγκαύματος.
  • Το λυκοπένιο απορροφά τόσο την UVA όσο και την UVB ακτινοβολία, αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να γίνει το δέρμα πιο φωτοπροστατευτικό λόγω του ρυθμού του κύκλου εργασιών του. Και η τροφή με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυτή την ουσία δεν είναι άλλη από το καλοκαιρινό καρπούζι! Μετά από μερικές εβδομάδες καθημερινής κατανάλωσης, το λυκοπένιο μπορεί τελικά να λειτουργήσει ως φυσικό αντηλιακό. Οι ερευνητές σημειώνουν, ωστόσο, ότι δεν αντικαθιστά απόλυτα άλλα προστατευτικά μέτρα, όπως το αντηλιακό και τα ρούχα,. Ωστόσο, όταν πρόκειται για αντιγήρανση, αυτή η επιπλέον ώθηση σίγουρα δεν θα σας βλάψει!
  • Το πράσινο τσάι, τα άγρια ψάρια και οι φράουλες είναι μερικές ακόμη τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά. Μάλιστα, τα φύλλα πράσινου τσαγιού ενισχύουν την υγεία του δέρματος, υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αναστέλλουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.
  • Άλλη μία υπερτροφή με αντηλιακή δράση είναι και η μαύρη σοκολάτα. Οι πολυφαινόλες που περιέχει προστατεύουν από τις βλαβερές ακτίνες UVB και βοηθούν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων. Μεγιστοποιήστε τα οφέλη της τρώγοντας βιολογική μαύρη σοκολάτα με έως και 70% περιεκτικότητας σε κακάο.
  • Τα καρύδια, οι σπόροι κάνναβης, οι σπόροι chia και ο λιναρόσπορος περιέχουν και αυτοί όλα τα απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ψάρια και τα αυγά είναι επίσης εξαιρετικές πηγές αυτού του καθαρού λίπους που αγαπά το δέρμα και επειδή το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει ωμέγα-3, είναι σημαντικό να τα λαμβάνουμε από τη διατροφή μας. Τι κάνουν τα ωμέγα-3 για το δέρμα σας; Βοηθούν στη διατήρηση της ακεραιότητάς του, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε φυσικά τις επιπτώσεις μιας υπερέκθεσης στον ήλιο.
  • Τέλος, τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως οι φράουλες, τα εσπεριδοειδή και το κουνουπίδι, υποστηρίζουν την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος καθώς και τον τόνο και την υφή της επιδερμίδας.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ο ήλιος δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάστε. Όχι μόνο είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης D που ενισχύει το ανοσοποιητικό σας, αλλά είναι επίσης το φυσικό αντικαταθλιπτικό της Μητέρας Φύσης και ένα ισχυρό απολυμαντικό. Από τον ύπνο και την ενέργεια μέχρι τη διάθεση και τις ορμόνες, μια φυσιολογική ημερήσια δόση βοηθά στην εξισορρόπηση σχεδόν κάθε συστήματος στο σώμα. Αυτό το καλοκαίρι, λοιπόν, χαρείτε υπεύθυνα τον ήλιο και καταναλώστε μία πολύχρωμη, πλούσια σε αντιοξειδωτικά διατροφή για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές και νεανικό!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις