Σίγουρα ένα πρωταρχικό μέλημα όλων μας, πριν βγούμε από το σπίτι την καλοκαιρινή περίοδο, είναι να απλώσουμε αντηλιακό στο πρόσωπό μας και σε κάποιες ακόμη περιοχές που βρίσκονται εκτεθειμένες στον ήλιο και είναι επιρρεπείς σε εγκαύματα. Κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν, όμως, είναι πως οι ηλιακές ακτινοβολίες UV μπορούν να βλάψουν και την περιοχή των ματιών, προκαλώντας πρόωρη γήρανση ή ακόμη και επικίνδυνες παθήσεις όπως ο καρκίνος του δέρματος.

Είναι λοιπόν σαφές ότι στην καθημερινή ρουτίνα αντηλιακής θωράκισής μας απέναντι στις βλαβερές ακτινοβολίες, η περιοχή των ματιών δεν πρέπει να παραλείπεται. Στην συνέχεια του άρθρου, μπορείτε να ενημερωθείτε για όλα τα απαραίτητα βήματα που καλό είναι να συμπεριλάβετε στην καθημερινότητά σας, ώστε να εξασφαλίσετε αποτελεσματική προστασία για τα μάτια σας όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και ολόκληρο το χρόνο.

1. Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να καταστρέψει σχεδόν όλες τις οφθαλμικές δομές, συμπεριλαμβανομένου του βλεφάρου. Γενικά, είναι προτιμότερο να αποφεύγετε τις υπαίθριες δραστηριότητες μεταξύ 10 π.μ. έως 4 μ.μ. όταν το ηλιακό φως είναι πιο δυνατό. Όμως, εγκαύματα μπορούν να προκληθούν ακόμη και μία ημέρα με ομίχλη. Συνεπώς, η χρήση γυαλιών ηλίου με επαρκή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, μεγάλο σκελετό που να καλύπτει επαρκώς το μάτι και πλευρική προστασία είναι εξίσου σημαντική.

2. Οι ακτίνες UV προκαλούν γήρανση σε όλες τις δομές του ματιού. Η βλάβη του κερατοειδούς, ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι όλες πιθανές χρόνιες επιπτώσεις από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε μειωμένη όραση. Συνεπώς, τα γυαλιά ηλίου με μεγάλη κάλυψη αλλά και ένα καπέλο με φαρδύ γείσο είναι απαραίτητα αξεσουάρ που πρέπει να φοράτε πριν βγείτε από το σπίτι, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

3. Το δέρμα των βλεφάρων είναι το πιο λεπτό από ολόκληρο το σώμα. Οι βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία προκαλούν ξηρότητα, ρυτίδες, χαλάρωση, απώλεια ελαστικότητας και στίγματα. Επιπλέον, η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο σχετίζεται με καρκίνους του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των καρκινωμάτων πλακωδών κυττάρων, των βασικοκυτταρικών καρκινωμάτων και του δερματικού μελανώματος. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να εμφανιστεί όχι μόνο στο δέρμα, αλλά στον επιπεφυκότα και να εισβάλει στον κερατοειδή και στο εσωτερικό του ματιού, σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτώντας την αφαίρεση ολόκληρου του οφθαλμού. Για να προστατευτείτε αποτελεσματικά, επιλέξτε ένα αντηλιακό ευρείας χρήσεως, που να μπορεί να απλωθεί και στο εξωτερικό του ματιού και το βλέφαρο, χωρίς παρενέργειες. Επιπλέον, όταν αγοράζετε γυαλιά ηλίου επιλέξτε αποχρώσεις που εμποδίζουν το 99 – 100% των ακτινοβολιών UVA και UVB.

4. Το οξειδωτικό στρες και η αθροιστική βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι σημαντικά για την ανάπτυξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, της κύριας αιτίας τύφλωσης σε ανθρώπους άνω των 55 ετών. Δεν υπάρχει θεραπεία για την συγκεκριμένη πάθηση, συνεπώς η πρόληψη είναι το παν. Ταυτόχρονα, υπάρχει η βλάβη που προκαλείται όταν οι άνθρωποι κοιτάζουν απευθείας τον ήλιο, είτε κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης είτε σε άλλες στιγμές. Αυτή η βλάβη στον αμφιβληστροειδή μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη μείωση της ποιότητας της όρασης. Επομένως, μην παραλείπετε την αντηλιακή προστασία για το δέρμα και για τα μάτια, κάθε φορά που διατρέχετε τον υψηλότερο κίνδυνο βλάβης από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις